Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Kolu ve sağlık emek-meslek örgütlerinin oluşturduğu Deprem Kriz Masası, Deprem Bültenlerinin 10’uncusunu 16 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirdi.
Hibrit gerçekleştirilen toplantıda TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB’nin ve tabip odalarının deprem bölgesinden ilettiği raporlarla ilgili bir sunum yaptı. Sunumunda “Kahramanmaraş Hızlı Değerlendirme Raporu”ndan bilgiler paylaşan Korur Fincancı, Kahramanmaraş’ta birinci basamak sağlık hizmetinde yaşanan sorunları dile getirirken tabip odalarının bölgede yürüttüğü çalışmaları sıraladı. Korur Fincancı deprem bölgesinde ısınma kaynağına erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle tenekeler içinde tahta parçaları kullanılmasının karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olduğunu kaydetti.
Bültende söz alan TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu üyesi Dr. Güleser Karakoç ise deprem bölgelerinde kadın sağlığı ile ilgili bir sunum yaptı. Bölgelerden iletilen güncel bilgileri değerlendiren Karakoç, kadın sağlığı konusunda alınacak önlemlere değindi. Karakoç konuşmasında, toplumsal cinsiyet dinamikleri göz önünde bulundurularak yardımların ihtiyaç sahiplerine iletilebilmesi ve yardımlara eşit olarak erişilmesi sağlanmalıdır dedi. Bölgede güvenli doğum için gerekli düzenlemelerin önemini vurgulayan Karakoç, temiz doğum kiti ve aşıların bir an önce bölgeye ulaştırılması, gebelik takiplerinin düzenli yapılması gerektiğini ifade etti. Karakoç, afet sonrası yaşanan travmaların kadına yönelik şiddet vakalarını artırdığına dikkat çekerek buna karşı önlemlerin kamu otoritesi tarafından hızla alınması gerektiğini vurguladı. Karakoç, deprem sonrası bakım emeği ve duygusal yükün daha çok kadın ve kız çocuklarına yüklendiğine işaret ederken, psikososyal desteğin bu guruplara sağlanmasının önemine değindi. Kadın sağlığıyla ilgili ciddi sorunlara yol açacak tuvalet ve hijyen konusundaki yetersizliğe de dikkat çeken Karakoç, buradaki ihtiyaçların acilen giderilmesi gerektiği, bu alanların güvenlik ve sayı açısından yeterli olması konusunda uyarılarda bulundu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Sekreteri Dersim Gül de bültene katılarak TMMOB’nin bölgede yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hasar tespit çalışmalarının her ilde farklı ilerlediğini söyleyen Gül, bakanlığın bu konuda TMMOB ile işbirliği yapmadığını belirtti. Bölgede bilirkişilik çalışmalarına katıldıklarını, savcılık işlemi yapılmadan enkaz kaldırma faaliyetlerine müdahale ettiklerini söyleyen Gül, geçici barınma alanları için önerilerinin olduğunu ancak kamu otoritesinin bunları dikkate almadığını kaydetti. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Sıddık Akın ise toplu yaşam koşullarının hala uygun olmadığını söyleyerek bölge için uzun erimli bir çalışmayı başlattıklarını kaydetti.
Saha aktarımları bölümünde ise TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Onur Naci Karahancı ve Dr. Aydın Şirin, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan ve Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Yılmaz deprem bölgesinden bilgi aktardı.
Aktarımlarda altı çizilen konular şunlardı:
- Toplu yaşam alanlarında karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanmaktadır.
- Temel ihtiyaçların karşılanmaması bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olmaktadır.
- Deprem bölgelerinde koruyucu sağlık hizmetleri hala yeterli düzeyde değildir.
- Çadır kentlerde yaşanan sorunlara dair önlem alınmamaktadır.
- Göçmenlere yönelik ırkçı söylem ve eylemlerin sürmesi endişe vericidir.