Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Kolu ve sağlık emek-meslek örgütlerinin oluşturduğu Deprem Kriz Masası, Deprem Bültenlerinin 15’incisini 27 Şubat 2023 tarihinde “Deprem Bölgesinde Mezuniyet Öncesi ve Sonrası Tıp Eğitimi” temasıyla gerçekleştirdi.
Hibrit gerçekleştirilen toplantıda TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB İnsan Hakları Kolu Başkanı Dr. Ali Karakoç ile birlikte 21-25 Şubat 2023 tarihleri arasında deprem bölgesinde hekimler/sağlık emekçileriyle gerçekleştirdikleri buluşmalar hakkında bir bilgi aktardı. Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye’de sağlık kurumlarını, sağlık birimlerini ve geçici barınma alanlarını ziyaret ettiklerini belirten Korur Fincancı, bu bölgede sağlık kurumlarında yaşanan yıkım nedeniyle pek çok sağlık birimine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Sağlık hizmeti sunumunun bölgede olanaksız hale gediğini kaydeden Korur Fincancı, bölgedeki sağlık emekçilerinin sorunlarını dinlediklerini, bu sorunlara ne tür çözümler üretilebileceği konusunda alanda değerlendirmeler yaptıklarını vurguladı.
TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) II. Başkanı Dr. Orhan Odabaşı, bültende “Depremden Etkilenen İllerde Tıpta Uzmanlık Eğitimi” başlıklı bir sunum yaptı. Odabaşı, sunumunda deprem bölgesindeki illerde öğretim üyesi, uzman, uzmanlık öğrencileri ile ilgili verileri paylaşırken, uzmanlık eğitimini sürdürmek isteyen ancak depremden etkilenen uzmanlık öğrencilerinin geçici görevlendirmelerle başka illerde yer almasının daha doğru olacağını savundu. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın “Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği”ni hatırlatan Odabaşı, yönetmeliğin uygulanmasının birçok sorunu geçici olarak çözebileceğini belirtti. Odabaşı, “Tıp eğitiminin gerçek öznesi öğrencilerdir. Öğrencilerin, eğitimin her aşamasına etkin katılımı eğitimin niteliğini yükseltecektir. Toplum sağlığı için bu vazgeçilmez bir gerekliliktir” ifadelerini kullanarak görevlendirme süreçlerine tıp öğrencilerinin katılımının önemine değindi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki asistan hekimlerin taleplerini de aktaran Odabaşı, bu konudaki sorunları ve çözüm önerilerini iletmek amacıyla Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu’nu toplantıya çağırdıklarını fakat henüz bir yanıt alamadıklarını belirtti.
TTB Merkez Konseyi önceki dönem başkanlarından Dr. Raşit Tükel ise, afet koşullarının tıp eğitimindeki sorunları gün yüzüne çıkardığının altını çizerek, tıp eğitiminin olağandışı koşullara hazırlıklı olmadığını, bu dönemde tüm sorumluluğun öğrencilere verildiğini aktardı. Ayrıca Tükel, gündeme gelen çevrimiçi eğitimin altyapı koşullarının uygun olmadığını, başka illerde eğitimine devam edecek misafir ya da özel öğrencilerin barınma ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmamasının daha büyük sorunlara neden olacağını kaydetti.
TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu üyesi Dr. Fatma Naime Kırlı bültende söz alarak deprem bölgelerinde asistan hekimlerin teorik ve pratik eğitim alma sürecinin tamamen aksadığını, bu konuda bir planlamanın da olmadığını belirtti. Konuşmasında asistan hekimlerin eğitimlerine dair belirsizliğe vurgu yapan Kırlı, asistan hekimlerin hizmet verici konumda olduğunu kaydetti.
TTB Tıp Öğrencileri Kolu üyesi Ahmet Bilge ise, deprem bölgesindeki tıp fakültesi öğrencilerinin sorunlarını aktardı. Bilge bölgedeki tıp fakültelerinin eğitim uygulamaları konusundaki farklılıklara değinerek bunun ciddi belirsizlikler ürettiğinin altını çizdi. Diğer illerdeki fakültelere geçmek isteyen öğrencilerin gittikleri illerde barınma sorunu yaşadığını, bu konuda kamu erkinin sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi. Bilge, öğrencilerin yüz yüze ve nitelikli bir eğitim almaları için barınma koşullarının iyileştirilmesi, misafir öğrenci statüsünün kabul edilmesi ve depremzede öğrencilere psikososyal destek sağlanması gerektiğini ifade etti.