Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Kolu ve sağlık emek-meslek örgütlerinin oluşturduğu Deprem Kriz Masası, Deprem Bültenlerinin 13’üncüsünü 19 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirdi.
Hibrit gerçekleşen toplantıda TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB’nin ve tabip odalarının deprem bölgesinden ilettiği raporlarla ilgili bir sunum yaptı. Sunumunda Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerinden gelen güncel bilgileri paylaşan Korur Fincancı, bölgedeki sağlık emekçilerinin çalışma, barınma ve temel ihtiyaçlarının hâlâ karşılanmadığını belirtti. Konuşmasında depremzede hekimlerin çalışmasında ısrarın gözlemlendiğini, hekimlerin suçlama ve tehditlerle karşılaştıklarına dair bilgiler aldıklarını paylaşan Korur Fincancı, TTB’nin meslektaşlarının yanında olduğunu, idari ve hukuki süreçlerde kendilerine destek olacaklarını kaydetti.
Bültende söz alan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır ise bölgeden diğer illere yönelen göçün olası sonuçlarını ve yaratacağı sorunlara karşı çözüm önerilerini paylaştı. Nesanır, depremin ardından Mersin’e yoğun bir göç olduğunu kaydederken, bu durumun barınma alanlarına ihtiyacı artırdığını vurguladı. Mersin’de barınma, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarında tıkanmanın yaşandığını ifade eden Nesanır, tıkanmayı aşmak için ise Mersin’in afet bölgesine dahil edilmesi ve buna uygun önlemlerin zaman geçirmeden alınması gerektiğini vurguladı. Nesanır, göç sonrası koruyucu sağlık hizmetlerinde sorun yaşanmaması için önerilerini; sağlık merkezlerinin acilen açılması, Mersin’deki eski devlet hastanelerin rehabilitasyon ve palyatif merkezlerine çevrilmesi, bölgede sahra hastanelerinin kurulması, şeklinde sıraladı. Konuşmasının sonunda Nesanır, bölgeye göç eden hekim ve Mersin’deki tıp fakültesi öğrencilerinin de barınma sorunlarının çözümü konusunda çalışma yürüttüklerini aktardı.
Saha aktarımları bölümünde ise Dr. Nihat Şahbaz Kahramanmaraş’tan; Dr. Ahmet Suntur ise Adana’dan bilgi aktardı.
Aktarımlarda altı çizilen konular şunlardı:
- Çadır kentlerde temel ihtiyaçların karşılanması konusunda eksiklikler bulunmaktadır.
- Bölgede çalışma yürüten sağlık emekçilerinin barınma sorunu devam etmektedir.
- Yurtdışından gelen gönüllülerin organizasyonun eksikliği devam etmektedir.
- Enkaz alanlarında gerekli önlemler alınmamaktadır. Bu durum yurttaşların sağlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir.