Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Kolu ve sağlık emek-meslek örgütlerinin oluşturduğu Deprem Kriz Masası, Deprem Bültenlerinin üçüncüsünü 9 Şubat 2023 tarihinde çevrimiçi gerçekleştirdi.
Bültenin açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Alican Bahadır, deprem bölgesinde sağlık hizmet sunumunda yaşanan sorunların devam ettiğini, hekimlerin depremzede olmasına rağmen üç gündür aralıksız çalıştıklarını ve tükendiklerini belirterek Sağlık Bakanlığı’na bu konuda işbirliği talebinin iletildiğini ancak buna herhangi bir cevap verilmediğini söyledi.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ise Kahramanmaraş’ta yaşanan sorunlarla ilgili bilgi verdi. Sağlık emekçilerinin dönüşümlü çalışmasının önemine de vurgu yapan Korur Fincancı, gönüllü hekimlerin katkısıyla dönüşümlü çalışmanın mümkün olacağını ancak bu konuda bakanlık tarafından yaratılan belirsizliğin giderilmediğini belirtti. Korur Fincancı “Sağlık Bakanlığı ne telefonlarımıza ne de yazılarımıza cevap veriyor. Şu ana kadar tabip odalarından bize bildirilen gönüllü hekim sayısı 1518’dir. Bu meslektaşlarımızı görevlendirme konusunda adım atamıyoruz, çünkü idari izinli sayılıp sayılmayacağı ile ilgili belirsizlikle karşı karşıyayız” dedi. Korur Fincancı, Adıyaman’da TTB ve gönüllü hekimlerin bölgede birinci basamak sağlık hizmetlerini sürdürecek ekipleri kurmaya başladığını, diğer illerde de benzer çalışmaların yapılacağını vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.
Basın toplantısında daha sonra saha aktarımlarına geçildi. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı, Anlara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Onur Erden ve İstanbul Tabip Odası Denetleme Kurulu üyesi Dr. İncilay Erdoğan Hatay’dan; Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Yılmaz Gaziantep’ten bilgi verdi. Toplantıya Adli Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Hilal de katılarak bölgedeki kimliklendirme ve defin işlemlerinde yaşanan sorunları aktardı.
Aktarımlarda altı çizilen konular şunlardı:
- Sağlık hizmet sunumunda organizasyon eksikliği devam etmektedir.
- Bölgede birinci basamak sağlık hizmetleri neredeyse durmuştur.
- İlaç erişiminde ciddi sorunlar bulunmaktadır.
- Depremzedelerin rehabilitasyonu için bölgede sosyal hizmet organizasyonu gerekmektedir.
- Koruyucu sağlık hizmetleri için acilen su, elektrik ve yakıt sorunun çözülmesi gerekmektedir.
- Yaşlıların ve gebe yurttaşların grip ve COVID-19 aşıları gecikmeden yapılmalıdır.
- Deprem bölgede kimliklendirme ve definler usulüne uygun yapılamamaktadır.