Tıpta Uzmanlık Kurulu Ankara'da toplandı

Tıpta Uzmanlık Kurulu, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmelik Taslağını görüşmek üzere 19-20 Ekim 2008 tarihlerinde Ankara’da toplandı. TTB’yi temsilen toplantıya Prof. Dr. İskender Sayek katıldı.

Toplantının birinci kısmında yönetmelik taslağının ana metni (Ek Çizelge hariç, bir önceki toplantıda yapılan düzenlemelerden sonraki haliyle) tartışmaya açıldı. TTB temsilcisi Prof. Dr. İskender Sayek TTB ve TTB-UDEK’in maddeler ile ilgili önerilerini aktardı (ek 1). Bir önceki toplantıda dile getirilmiş olan “Eğitim Kurumlarını Değerlendirme ve Müfredat Değerlendirme Komisyonları ile ilgili maddelerin yönetmelikte mutlaka yeralması” gerektiği tekrar ifade edilerek TTB’nin “ayrışık görüş” yazısı TUK Başkanlığına verildi (ek 2). Bunun yanı sıra İşyeri Hekimliği’nin ana dal uzmanlık alanı olması önerisi gerekçesi ile TUK Başkanlığına iletildi. Geneli üzerinde yapılan tartışma da TTB Temsilcisi tıp uzmanlık eğitiminin tüm yönlerinin bu yönetmelikte yeralması gerektiğini savundu ve önerilerde verilen ek maddeleri aktardı. Toplantıda uzun tartışılan konulardan birisi de “afiliasyon” konusu idi. Özel hastanelerin eğitim amaçlı afiliasyonda kullanılması konusuna TTB Temsilcisi “ayrışık görüş” belirterek şerh koydu. 

Ana metnin tartışılmasından sonra ekli çizelgeye geçildi. Önce dişhekimliği ile ilgili anadal uzmanlık alanlarının tartışması yapıldı. Ortodonti ve Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları ve Cerrahisi iki uzmanlık alanının Dişhekimleri temsilcilerinin önerisi olarak değerlendirildi. Ortodonti ile ilgili herhangi bir sorun olmadığı düşünüldü. Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları ve Cerrahisi ile ilgili özellikle de tıbbın değişik alanları ile ilgili örtüşmelerin sıkıntı yaratacağı düşünüldüğünden bu konuda uzlaşı yollarının denenmesi kabul edildi. TTB olarak ekli çizelge için daha önceki toplantıda da belirtildiği gibi tarafların temsil edildiği bir komisyon kurularak ön çalışma yapması ve özellikle yeni oluşturulacak yandallar için ölçütler ortaya konulması gerekliliği önerildi. Ancak yapılan tartışmalarda zaman kazanmak adına ekli çizelgenin tartışılmasına karar verilerek çalışma sürdürüldü. TTB Temsilcisi bu konuda Uzmanlık Derneklerinin görüşlerini TUK Başkanlığına vererek, herhangi bir alan ile ilgili yorum yapmayacağını bildirdi. Ekli çizelge ile ilgili birkaç alan için ön görüşme özelliğinde tartışma yapıldı. 2002 tüzüğü ile kurulan önceki Müfredat Değerlendirme Komisyonlarının yaptıkları çalışmaların daha sonra değerlendirilmesi uygun görüldü.

TUK’un gelecek toplantısının 1 Aralık 2008’de tekrar toplanması ve o toplantıya kadar TTB’nin önerdiği ölçütler ile Uzmanlık Derneklerinden son görüşlerin alınmasına karar verildi.   

Ek 1 a): TTB ve TTB-UDEK TUEY Taslağı ile ilgili görüşleri
Ek 1 b): Komisyonlara ilişkin şerh yazısı
Ek 2 a): TTB’nin komisyonların yönetmelikte yeralması ile ilgili görüşü
Ek 2 b): Yan dal görüşleri