Türk Tabipleri Birliği (TTB) Karadeniz Bölge Tabip Odaları toplantısı, 10 Mayıs 2025 günü Kastamonu-Çankırı Tabip Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Önder Okay, Merkez Konseyi üyeleri Dr. Ali Karakoç, Dr. Güzide Elitez, Dr. Murat Erkan ve Dr. Nilüfer Ustael ile Amasya, Bartın, Kastamonu-Çankırı, Rize-Artvin, Samsun ve Tokat tabip odalarından yönetici ve üyeler katıldı.
Toplantının ilk bölümünde söz alan oda yöneticileri ve üyeleri, sağlık sisteminden kaynaklı olarak gerek Türkiye genelinde gerekse de yerellerinde hekimler ve tabip odaları üzerinde giderek ağırlaşan sorunları sıraladı. Konuşmalarda kamu hastanelerinde görev yapan hekimlerin ve sağlık emekçilerinin kışkırtılmış sağlık talebi nedeniyle giderek ağırlaşan yükün altında ezilmesi, performans sistemi sağlık hizmetinin nitelik düşüşü, hasta memnuniyetsizliğine bağlı artan sağlıkta şiddet, hastanelerde ortak dinlenme alanlarının olmaması nedeniyle hekimler arası iletişimin kopması, aile sağlığı merkezi çalışanlarında halihazırdaki çalışma koşulları sorunlarına ek olarak “Eziyet Yönetmeliği” ile artan sıkıntılar, özel hastanelerde ve işyeri hekimliğinde yaşanan hak kayıpları, sağlık kuruluşlarında hizmet alımı ile yürüyen bazı sağlık hizmetlerinin (radyoloji, laboratuvar gibi) kâr odaklı olması nedeniyle niteliğin giderek düşmesi ve sonuçların güvenilir olmaktan uzaklaşması gibi sorunlar dile getirildi, her bir konu başlığı üzerine tartışmalar yürütüldü. Tartışmaların ışığında mevcut sağlık sisteminin halkın, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin yararına olmadığı tespiti ile TTB’nin 14 Mart Tıp Haftası sürecinde “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” başlıklı program kapsamındaki taleplerinin hayata geçirilebilmesi için tüm tabip odalarının katılımı ile çalışmaların sürdürülmesi konusunda fikir birliği sağlandı.
Toplantıda ayrıca tabip odaları yöneticilerinin TTB Merkez Konseyi’nin ve kollarının işleyişine dair eleştirilerine Merkez Konseyi üyeleri tarafından izahat verildi. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krize bağlı olarak tabip odalarının mali sorunlarının derinleştiğinin ifade edildiği toplantıda, bu soruna ilişkin çözüm önerileri ve özellikle hekimlerin tabip odalarına üye olmalarını teşvik edecek politikalar üzerine de değerlendirmeler yapıldı.
Toplantının ikinci bölümünde ise Kastamonu’da görev yapan hekimlerin de katılımıyla forum düzenlendi. Hekimlerin sağlık ortamına ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiği forumda hekimlerin gücünün örgütlü tabip odaları ile mümkün olduğunun önemi vurgulandı.