Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan psikiyatri uzmanı meslektaşımızın 5 Mayıs 2025 günü bir hastanın bıçaklı saldırısı sonucu yaralanması üzerine, 7 Mayıs 2025 günü başhekimlik önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Batman Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasına Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Dr. Mehmet Şerif Demir de katıldı.

Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Gündoğdu tarafından okunan ortak açıklamada bu saldırının münferit olmadığı; sağlık sisteminin planlanması, sağlık politikaları, finansman modeli ve iktidar tarafından hayatın her alanında şiddet dilinin olağanlaştırılmasının sağlıkta şiddeti beslediği belirtildi. Sağlık hizmetinin ticarileştiğini, sağlık emekçilerinin işçileştiğini ve değersizleştiğini, yurttaşların müşterileştiğini, performans sistemi ile nitelikten ziyade niceliğin dayatıldığını, bilimsel modellerin ve tıp etiğinin ikinci plana atıldığını söyleyen Gündoğdu, “Sağlıklı çalışma koşullarında, tükenmeden ve şiddet görmeden nitelikli sağlık hizmeti verebilmemiz için sağlık sisteminin daha eşitlikçi, toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşası zorunludur. Bunun dışında sağlıkta şiddet yasa teklifimiz kabul edilmeli, idarecilerin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, çalışma ortamımızın düzenlenmesi için TTB ve SES olarak önerdiğimiz çözümler dikkate alınmalıdır” dedi.

Basın açıklamasında söz alan Dr. Mehmet Şerif Demir de yıllardır uygulanan yanlış sağlık politikalarının sadece şiddet üretmediğini, aynı zamanda halk sağlığına zarar verdiğini ve sağlık sistemini çökme noktasına getirdiğini ifade etti. “Yoğun iş yükü ve uzun bekleme süreleri nedeniyle hasta ve yakınlarının sabırsızlanması, siyasi yöneticilerin sağlık çalışanlarına yönelik olumsuz söylemleri ve itibarsızlaştırma, yetersiz güvenlik önlemleri, şiddetin cezasız kalması veya caydırıcı yaptırımların eksikliği sağlıkta şiddeti artırıyor” diyen Demir, TTB’nin 2023 yılında yaptığı ankete göre her on hekimden dokuzunun meslek hayatında en az bir kez şiddete maruz kaldığını aktardı. Demir, konuşmasının sonunda TTB’nin taleplerini sıraladı:

  • Performans sistemi kaldırılmalıdır.
  • Randevular hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Yeterli sayıda sağlık çalışanı görevlendirilmelidir. 
  • Güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır.
  • TTB’nin, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik hazırladığı yasa teklifi hayata geçirilmelidir.