TTB Pratisyen Hekimler Kolu Kol Toplantısı
10 Mart 2006
377/200
TABİP ODASI PRATİSYEN HEKİM KOLU BAŞKANLIĞI’NA
TTB Pratisyen Hekimler Kolu Kol Toplantısı 4 Mart 2006 tarihinde aşağıdaki gündemle toplanmıştır.
Alınan kararlar ve katılımcıların listesi ekte sunulmuştur.
Gereği için bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla
Dr. Kurtuluş Arıkök Dr. Orhan Odabaşı
TTB Pratisyen Hekimler Kolu TTB Merkez Konseyi
Başkanı Genel Sekreteri
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
PRATİSYEN HEKİMLER KOLU TOPLANTISI
4 MART 2006 ANKARA
KATILAN İLLER: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Mardin
GÜNDEM:
1) Pratisyen Hekim Komisyonları ve Kol Yürütmesinin bilgilendirmesi
2) 2006 Bütçe Uygulama Talimatnamesi
3) Aile hekimliği uygulaması ve yeni pilot iller
4) 11. Kongre ile ilgili öneriler
5) Bir sonraki kol toplantısı gündem ve tarihinin saptanması
6) Diğer: - Döner sermaye-performans uygulamaları
- 112’lerin devredilmesi
- İletişim ağı
KARARLAR:
1)Pratisyen Hekim Komisyonları yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi aktarımında bulundu. Kol Yürütme Kurulu geçen kol toplantısından bu tarihe kadar yapılan çalışmaları değerlendirdi. Yürütme Kurulu’nun bir üyesinin mazereti nedeniyle devam edemeyeceği bilgilendirmesi üzerine bir üye için seçim tekrarlandı. İstanbul’dan Dr. Mustafa Sülkü oybirliği ile seçildi.
2)2006 BUT ile ilgili aynı gün saat 12.30’da Maliye Bakanlığı önünde bir basın açıklaması yapıldı. Konuyla ilgili yeni çalışma önerileri değerlendirildi.
Bir önceki kol toplantısında kararı alınan, vatandaş ve hekimlerden dilekçe toplanması faaliyetinin 7 Nisan 2006 tarihine kadar devam etmesine, bu sürecin yerellerde özellikle Eczacılar Odası başta olmak üzere diğer oda ve sendikalarla ortak örgütlenmesine karar verildi.
Hastaların şikayetlerini Alo 184 hattına iletmeleri yönünde çalışma sürdürülmesine karar verildi.
Hasta Hakları Derneği ve konuyla ilgili diğer derneklerle vatandaşın mağduriyetine yönelik dava açılması üzerine görüşme yapılmasına, TTB Hukuk Bürosundan bu konuda görüş alınmasına karar verildi.
3)Aile hekimliği pilot uygulamasına geçilecek 10 ilin son değişiklikleri ile: Adıyaman, Bolu, Denizli, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Isparta, İzmir, Samsun olarak öngörüldüğü bilgisi verildi. Denizli ve Eskişehir’de aile hekimliği eğitimlerinin başlama aşamasına geldiği aktarıldı. Pilot illerin koordinasyonu ve bilgilerin ortak bir havuzda toplanması için yürütme kurulunun kendi arasında görev dağılımı yaptığı bilgisi aktarıldı. Aile hekimliği pilot uygulamasına yönelik; TAHUD’a toplantı çağrısı yapılması ve Sağlık Bakanlığı’nın pilot illerde başlayacağı aile hekimliği eğitimlerine verdiği desteği çekmesi yönünde görüşme yapılarak daha net tutum alınması benimsendi. GPE’nün Felsefe Modülü eğitimlerinin pilot illerde koordinatör illerin eğiticileri üzerinden başlatılması uygun bulundu. Pilot illerde başlayacak aile hekimliği eğitimlerinin kabul edilmemesi, eğitimlere katılınmaması yönünde tavır geliştirilmesine, aynı tavrın sonraki aşamada sözleşmelerin imzalanmaması yönünde devam ettirilmesi gerektiği karara bağlandı.
4)11. Kongre 8-12 Kasım 2006 tarihlerinde Antalya Belek Atlantis – Palm Beach otelde gerçekleşecektir. Düzenleme Kurulu için her komisyondan bir arkadaşımızın isminin bildirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kongreye ilişkin ana tema ve konu önerilerinin komisyonlar tarafından 17 Mart 2006 tarihine kadar Kol Yürütmesine yazılı olarak iletilmesi gerekmektedir. Birinci duyurunun zamanında yapılabilmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz. Ayrıca, Sosyal Komite ve Bilimsel Komite’nin Pratisyen Hekimler Kolu temsilcilerinin belirlenmesinde Pratisyen Hekimler Kol Yürütmesi yetkilendirildi.
Not: 25 Mart 2006 tarihinde Ankara’da 11. Kongre Düzenleme Kurulu’nun toplanması kararlaştırıldı.
5)Bir sonraki kol toplantısı
Gündem: 1) Bilgilendirme:
Komisyonların bilgilendirmesi
112 devri ile ilgili bilgilendirme
Kurum içi ve kurumlar arası atamalarda eşitsizlik
2) Seçimlerin değerlendirilmesi
3) Aile hekimliği uygulamaları ve pilot iller
4) 2006 BUT
5) 11. Kongre
6) Kol çalışma yönergesinin yenilenmesi
7) Diğer
Bir sonraki toplantının seçimler tamamlandıktan sonraki bir tarihte yapılmasına karar verildi.
6)Ek gündemler:
Döner sermaye ve performans: Uygulamalardaki adaletsizliğe ilişkin şikayet başvurularının yerel tabip odalarınca değerlendirilmesi, kişilere hukuki açıdan desteğin sağlanması, yerel tabip odalarınca yanıt verilmediği takdirde TTB ye başvurulması yönünde görüşüldü.
112’lerin devri: 112’lerin özel sektöre devri ile ilgili illerde çalışma varsa bir sonraki toplantıya bilgi toplanmasına karar verildi.
Her ilin bölgesindeki yeni gelişmelerle ilgili bilgileri en hızlı biçimde Pratisyen Hekim Kol Yürütmesine aktarması, komisyonlar arasında bilgi ve belge akışının sağlanması için TTB sayfasında Pratisyen Hekimler Kolu’na ayrılan kısmın aktifleştirilmesi, tüm komisyon üyelerini kapsayacak bir iletişim ağı kurulması için çalışılması kararlaştırıldı.
Not: Ekte taslak olarak hazırlanan dilekçe örnekleri (hekim ve vatandaş) sunulmuştur. Hazır dilekçe isteyenlere verilebilir.
Ek:
Vatandaş dilekçesi örneği
Hekim dilekçesi örneği
Basın Açıklaması
VATANDAŞ DİLEKÇESİ Örneği:
İlgili Makama ;
Yürürlüğe konan “Bütçe Uyguluma Talimatnamesi” nedeniyle sağlık kurumumda hekimler tarafından yazılan reçetemdeki ilaçlarımı eczanelerden alamıyorum.
Bu ilaçların bir kısmını ya da tamamını çoğu zaman kendi paramla almak zorunda kalıyorum.
Sürekli tedavi gerektiren ilaçlarıma ulaşabilmek için sağlık ocağı/ hastane /eczane arasında sürekli gidip geliyorum.
Bu nedenle tedavim aksamakta sağlık durumum daha da kötüleşmektedir.
Sağlık hizmetlerine ulaşmamı zorlaştıran, beni hastane kuyruklarında çile çekmeye zorlayan bu uygulamanın derhal yürürlükten kaldırılmasını istiyorum.
Adı Soyadı
İmza
HEKİM DİLEKÇESİ Örneği:
İlgili Makama,
15 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazete’de 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı’na yapılan eklerle 20 Aralık 2005 tarihi itibariyle getirilen kısıtlamalarla vatandaşlarımızın sağlığı tehdit ediliyor, bu ülkede ciddi paralar harcanarak yetiştirilen hekimler mesleklerini yapamaz hale getiriliyor.
Ben bu ülkede çalışan bir hekim olarak bu uygulamanın yol açacağı sorunlara ortak olamam, seyirci kalamam. Bu talimatnamenin benim hekimlik uygulamalarımı olumsuz etkilediğini ve vatandaşlarımızı sağlık sorunlarının içine ittiğini belirtmek istiyorum.
Bilimsel değerlere aykırı, insan sağlığını hiçe sayan, toplum sağlığını tehdit eden ve kendi yetiştirdiği hekimleri meslekleri yapamaz hale getiren bu uygulamaların durdurulmasını, söz konusu “talimat”ın iptal edilerek bilimsel mesleki değerler ve sağlık hakkını esas alan bir düzenlemenin yapılmasını diliyorum.
04/03/2006
HEKİM REÇETELERİNİ DEĞİL
İMF REÇETELERİNE ENGELLEYİN
AKP Hükümeti yaptığı düzenlemelerle geçmiş hükümetlerden daha fazla halkımızı eşitsizliğe ,yoksulluğa ve sağlıksız yaşamaya mahkum etmektedir.
AKP Hükümeti sağlık alanını ticari bir meta olarak değerlendirmektedir. Bir yandan sermaye sahiplerinin yüksek paralar kazanması için bütçe olanaklarını özel kuruluşlara aktarırken, diğer yandan bütçe olanaklarının kısıtlılıklarını ileri sürülerek halkımızın temel gereksinimlerinden olan tedavi olanaklarını çeşitli yollarla engellemektedir.
2003 yılında başlayan Maliye Bakanlığı bütçe uygulama talimatnameleri ile ülkemizde sık görülen, çok sakat bırakan ve düzenli tedavi edilmez ise tedavisi daha pahalı hale gelecek hastalıkların sağlık ocaklarında, iş yerlerinde, pratisyen hekimler tarafından tedavisi engellenmektedir.
Öyle ki sağlık bakanlığınca hazırlanan birinci basamak tanı ve tedavi rehberinde tanı ve tedavisi pratisyen hekimler tarafından yapılabileceği bildirilen yüksek tansiyon, astım, kronik akciğer hastalıkları, migren, üst solunum yolu enfeksiyonları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, depresyon gibi bir çok hastalığın tedavisine yönelik ilaçlar sadece pahalı oldukları gerekçesiyle ‘bazı uzman hekimler dışındaki’ pratisyen hekimler ve diğer hekimler tarafından reçete edilemez hale getirilmiştir.
Bu durumda halkımız iki tercihle karşı karşıya bırakılmaktadır; ya bu ilaçların bedelini kendi ceplerinden ödemek zorunda ya da ‘ilgili uzman hekimler’ tarafından yazılması için saatlerce hastane kuyruklarına girmek zorunda bırakılmaktadır. Her iki seçenekte halkımızın sağlık hizmetine ulaşmasını engellemekte, parası olanın parası olduğu kadar sağlık hizmeti alabilmesini ön görmektedir. Yani halkımızı sağlıksızlığa mahkum etmektedir.
Halkımızın yıllarca pirim ödeyerek sağlık hizmetlerine ücretsiz ve sınırsız ulaşma hakkı her geçen gün elinden alınmaktadır. Daha önce reçetelere 5 kalem ilaç yazılırken mevcut hükümet tarafından ilaç sayısı 4 de düşürülmüş, 10 günlük tedavi süreleri 7 günle kısıtlanır hale gelmiştir.
Uzun ve zor bir tıp eğitimi sonunda tıp fakültelerinden mezun olan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca onaylanan Pratisyen Hekimler giderek mesleklerini yapamaz hale getirilmektedir. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir.
Sınırlı ülke kaynaklarını verimli ve etkili kullanmak hepimizin sorumluluğudur. Ancak bu konuda çözüm yasaklayıcı tutum değil, bilimsel ve akılcı ilaç kullanımını yaygınlaştırmak olmalıdır. Türk Tabipleri Birliği ve Pratisyen Hekimlik Derneği olarak bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyor birikimlerimizin yetkililerce dikkate alınmasını istiyoruz.
Ülkemizi sık sık ziyaret eden ve ‘‘memleketimizin kurtuluş reçetelerini’’ yazan İMF yıllardır derdimize derman olamamıştır. Sağlık alanındaki doğru reçeteler bilimsel anlayış doğrultusunda, insan sağlığını birinci öncelik olarak ele alan anlayışlarla hazırlanabilir.Ülke ekonomisini İMF ye teslim ederek yanlış reçetelerle tedavi etmeye çalışan anlayış şimdi de ithal doktorlar, ilaç kısıtlamaları ve diğer engellerle sağlık sorunlarının çözüleceği yanılgısı içindedir.
Tıp fakültelerinden mezun olan, uzmanlık eğitimlerini tamamlayan, pratisyen ve uzman meslektaşlarımızın diplomalarını mecburi hizmet zorlaması ile rehin tutan, elindeki geniş olanaklara rağmen ülkede hekim dağılımını dengeli olarak gerçekleştiremeyen hükümet mevcut hekimlerin de reçete yazmalarının önüne engeller koyarak sağlık alanında tam bir karmaşa yaşatmaktadır.
Halkımızın sağlığını tehdit eden tedavilerini aksatan, engelleyen ,zorlaştıran 2005 yılı ilaç uygulama talimatı derhal iptal edilmelidir. 2006 yılı bütçe uygulama talimatı (ilaç uygulama talimatı) Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Pratisyen Hekimlik Derneği, diğer uzmanlık dernekleri ve tıp fakültelerinin katkı ve katılımlarıyla hazırlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın böyle bir kurulu vakit geçirmeden oluşturmaya davet ediyoruz.
Böyle bir kurul oluşmadan, ilaç şirketleri ve nasıl bir araya getirildiği belli olmayan bürokratik kurullar tarafından hiçbir bilimsel dayanağı olmayan kriterlerle hazırlanan bütçe uygulama talimatları (ilaç uygulama talimatı) hekimlik mesleğine ve hasta haklarına doğrudan bir saldırıdır.
Halkımızın tedavisiyle ilgili ilaçlara ulaşmasını engelleyen, hekimler değil Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığıdır. Halkımızı bu durum karşısında sessiz kalmamaya seslerini yükseltmeye çağırıyoruz.
Türk Tabipleri Birliği, Pratisyen Hekimlik Derneği olarak açtığımız davalarla halkın sağlık hakkını ve hekimlerin mesleki uygulamalarını engelleyen bu yanlış uygulamaları durdurmaya çalışıyoruz.
Tüm hekimleri ve halkımızı bilimsel olmayan bu uygulamaya karşı çıkmaya ve sağlık hakkını savunmaya bunun için her türlü hukuksal ve meşru mücadeleye davet ediyoruz.
Türk Tabipleri Birliği Pratisyen Hekimlik Derneği
Merkez Konseyi
KATILIMCI LİSTESİ
ADI SOYADI | TABİP ODASI |
UTKU ERSÖZLÜ | ADANA |
DENİZ NALBANTOĞLU | DENİZLİ |
ORHAN ODABAŞI | TTB MK |
ŞENOL AVCI | ANKARA |
ARİF SÜER | TEKİRDAĞ |
CENGİZ DOĞAN | DİYARBAKIR |
ÜMİT KAĞAN ARPACI | İZMİR |
SELİM ÖZCAN | ANTALYA |
YENAL KULLAP | KONYA |
HASAN KÖRFEZ | BURSA |
KAMİRAN YILDIRIM | MARDİN |
MUSTAFA SÜLKÜ | İSTANBUL |
KURTULUŞ ARIKÖK | ANKARA |