Eski TTB MK üyesi Sevinç Özgüner anıldı

alt23 Mayıs 1980 tarihinde, eşi Vecdi Özgüner ile birlikte evlerine yapılan saldırı sonucu, barış ve demokrasi düşmanlarınca kurşun yağmuruna tutularak öldürülen, eski TTB Merkez Konseyi üyesi Dişhekimi Sevinç Özgüner, ölümünün 29. yılında, İstanbul Tabip Odası’nca düzenlenen törenle anıldı.

İstanbul Tabip Odası’nın Sevinç Özgüner’in anısına verdiği “Sevinç Özgüner Barış Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü”ne bu yıl DESA çalışanı Emine Arslan ve Metris Cezaevi"nde "işkence ve kötü muamele" sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber değer görüldü.

İstanbul Tabip Odası Sevinç Özgüner Toplantı Salonu’nda 23 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen törende konuşan İTO Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, Sevinç Özgüner’in barış ve demokrasi gönüllüsü olduğunu anımsatarak, “Onun bu özelliği nedeniyle her yıl bu ödülü veriyoruz” dedi. Özgüner’in Türkiye’nin demokrasi mücadelesinde bir kilometre taşı olduğunu belirten Aktan, Özgüner’i öldürülüşünün 29. Yılında bir kez daha saygıyla andıklarını söyledi. Özgüner"in, kimse savunmasa bile doğruyu söylemekten geri durmadığını, eşitlik, özgürlük ve adalet için hayatı boyunca mücadele ettiğini dile getiren Aktan, Özgüner"in öldürülmesinin üzerinden geçen yıllara rağmen katillerinin hâlâ bulunamamış olmasından büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Tören, Emine Arslan"a ve Engin Çeber adına avukatı Taylan Tanay"a ödüllerin verilmesinin ardından sona erdi.

DİŞ HEKİMİ SEVİNÇ ÖZGÜNER (1928-1980)*

1928 yılında Tarsus’ta doğdu.

1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Tıp Fakültesi sınavını kazanan Sevinç Özgüner üniversitenin ilk yıllarından başlayarak ülke sorunları ile aktif olarak ilgilenmeye başladı.

1948’de  “İstanbul Yüksek Tahsil Gençlik Derneğine” katılarak yöneticilik yaptı. Bu dönemde;

- Üniversitenin paralı olmasına karşı başlatılan kampanyada,

- Nazım Hikmet’e özgürlük kampanyasında,

- Kore’ye asker gönderilmesine karşı başlatılan kampanyada aktif mücadele yürüttü. Bu kampanyalar nedeniyle sık sık tutuklandı.

“1951 Tevkifatında” yeniden tutuklandı ve 2 yıl sonra serbest bırakıldı.

1957’de bu defa İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başladı.

1960 Nisan olaylarında üniversiteli gençlerin yanında yerini aldı.

27 mayıs sonrası önce Türkiye İşçi Partisinde çalıştı. Sonra Türk Solu ve Demokratik Devrim dergilerinde çalıştı.

1980’li yılların başlangıcında Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyinde Dr. Erdal Atabek başkanlığındaki yönetimde görev yaptığı sırada, o dönemde hızla büyüyen faşist terörün boy hedeflerinden biri oldu.

Barış ve Demokrasi Savaşçısı bu örnek insan 1980 yılının 23 Mayısının ilk saatlerinde eşi Vecdi Özgüner ile birlikte evlerine yapılan saldırı sonucu barış ve demokrasi düşmanlarınca kurşun yağmuruna tutuldular. Eşi ağır yaralandı. Sevinç Özgüner ise arkasında onurlu bir yaşam ve onun yolundan giden pekçok insan bırakarak aramızdan ayrıldı.

* İstanbul Tabip Odası"nın web sayfasından alınmıştır.