SUT'ta pratisyen hekimlere reçete sınırlaması getiren hükümlere durdurma

hukukResmi Gazete’nin 29.4.2006 tarih ve 26153 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan 2006 yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin bazı maddelerinin iptali istemiyle Türk Tabipleri Birliği tarafından açılmış olan dava sonucunda, Danıştay 5. Dairesi’nin 8.11.2006 tarih ve 2006/4054 E. sayılı kararıyla reçetelerde bilimsel ölçütü olmayan ilaç sınırlamaları getirilmesi ile özellikle pratisyen hekimlerin reçete düzenleme yetkilerini sınırlandıran hükümlerin yürütmesi durdurulmuştur.

Bunun üzerine; Maliye Bakanlığı tarafından çıkartılan 25.1.2007 tarih ve 1117 sayılı Genelge ile Danıştay 5. Dairesi’nin kararı doğrultusunda düzenleme yapıldığı belirtilmiş ise de yapılan düzenleme bilimsel ölçütlere ve yargı kararına aykırı olmasının yanı sıra Resmi Gazete’de yayımlanmamış olması bakımından da hukuka uygun olmadığından iptali istemiyle, Türk Tabipleri Birliği tarafından dava açılmıştı.

Danıştay 2. Dairesinde yürütülen yargılama sonucunda, 22.12.2010 tarihinde, dava konusu Genelge ile değiştirilen Tedavi Yardımı Uygulama Tebliğinin Resmi Gazete’de yayımlanmış olması sebebiyle bunu değiştiren düzenlemenin de aynı şekilde Resmi Gazete’de yayımlanması gerektiğine vurgu yapılarak düzenlemenin şekil yönünden hukuka aykırı olduğu sonucuna varılarak iptaline karar verilmiştir.

Karar metni için...