Diyarbakır merkezli 21 ilde yapılan ve aralarında gazeteci, hukukçu, sanatçı ve siyasetçilerin de olduğu 143 kişinin gözaltına alındığı, 48 kişinin tutuklandığı operasyonlarla ilgili 29 Nisan 2023 günü Diyarbakır Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.

Basın açıklamasında ilk sözü alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Başkanı Av. Eren Keskin, bu coğrafyada her türlü insancıl hak talebinin şiddetle bastırıldığını söyledi. Kürt halkının varlık mücadelesine dönük bir saldırı olduğunu belirten Keskin, “Bizim silahımız yok. Sadece barış talebimiz var. Ve bu talebimiz nedeniyle sürekli baskı altındayız. Yeter artık! Biz bitmeyiz, varız ve var olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı da iktidarın günlerdir gözaltılarla ve tutuklamalarla seçime hazırlandığını, tüm hak ihlallerini daha da pekiştirerek hayata geçirdiğini ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına karşın Cumartesi Anneleri’ne yönelik saldırılara da tepki gösteren Korur Fincancı, zorla kaybettirenlere ilişkin herhangi bir etkili soruşturma olmadığı gibi, zorla kaybettirilenlerin yakınları ile hak mücadelesi verenlerin gözaltına alındığını dile getirdi. Korur Fincancı, “Eşitsizlikler ortadan kalkmadan mücadeleler bitmez. Biz bu mücadeleyi sonuna kadar götürmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Abdullah Zeytun ise Ankara merkezli başlatılan ikinci operasyon dalgasına ilişkin bilgiler verdi. Sivil alan üzerindeki baskının, hukuksuzlukların ve insan hakları ihlallerinin zamanlamasına dikkat çeken ve seçim güvenliği uyarısı da yapan Zeytun, “Fakat bizler söz konusu soruşturmanın, benzer soruşturmalarda olduğu gibi salt seçim gündemi içinde değerlendirilemeyecek kadar vahim olduğunun da farkındayız. Bu uygulamalar, yıllardır sistematik bir biçimde muhatabı veya tanığı olduğumuz uygulamalardır” dedi. Zeytun, sözlerini gözaltına alınan ve tutuklananların derhal serbest bırakılması çağrısıyla noktaladı.