Türk Tabipleri Birliği (TTB) Güney İlleri Tabip Odaları Bölge Toplantısı, 31 Mayıs 2025 günü Adana Tabip Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı.

Toplantıya Adana, Gaziantep-Kilis, Hatay, Mersin ve Osmaniye tabip odalarından yönetim kurulu üyeleri, komisyon üyeleri ve aktivistler ile TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Ali Kanatlı ve Dr. Ayşegül Ateş Tarla katıldı.

Dr. Ahmet Hilal, Dr. Ayşe Jini Güneş ve Dr. Ayşegül Ateş Tarla’nın divana seçilmesinin ardından toplantı gündemlerine geçildi.

İlk olarak “Adana’nın ithal çöp sorunsalı” başlıklı sunum yapıldı. Sunumda plastik çöp ithalatının çevre ve halk sağlığına olumsuz etkileri aktarılırken, bölge tabip odalarının çevre komisyonları üzerinden çöp ithalatına karşı mücadeleye dahil olmak gerektiği dile getirildi.

Son bölge toplantısından bu yana tabip odalarının yürüttüğü faaliyetlerin ve deprem bölgesinde sağlık alanına ilişkin güncel durum aktarılmasının ardından 28 Haziran’da yapılacak TTB 77. Büyük Kongresi öncesi karar önerileri üzerine görüşler dile getirildi.

İfade özgürlüklerini kullanmaları gerekçe gösterilerek ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için yürütülen dayanışma sürecinin yetersizliklerinin ele alındığı toplantıda, TTB’nin geçmiş deneyimlerine atıfla dayanışmanın büyütülmesi gerektiği vurgulandı.

Siyasal iktidarın nüfus politikaları bağlamında “Aile Yılı” ilan etmesinin, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadınların bedenleri üzerinden sağlık ve yaşam hakkı ihlallerine yol açacağı tespitinin yapıldığı toplantıda; TTB’nin bu tespiti daha fazla vurgulaması, topluma anlatması ve sorunu görünür kılması gerektiği belirtildi ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi”nin 77. Büyük Kongre’de tabip odalarına hatırlatılması önerildi.

Hak ihlalleri ve demokratikleşme başlıklı gündemde TTB’nin “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” söylemi ile savaş ve barış ortamlarının sağlığa etkilerine ilişkin deneyimleri hatırlatılırken; temel hak ve özgürlükler için demokratik kanalların işletilmesinin ve barışın savunulmasının önemine dikkat çekildi. Bunun için TTB’nin planlama ve çalışma yapacak bir inisiyatif oluşturarak sürece bizzat dahil olması ile geniş örgütsel ve toplumsal ittifaklar kurarak yol alması önerildi. Hak ihlalleri başlığı altında ayrıca hasta mahpusların sağlık sorunlarının ve kuyu tipi hapishanelerin yarattığı ihlallerin hekim ve örgüt sorumluluğunda olduğu da kaydedildi.

Toplantının bir diğer gündemi, Anayasa Mahkemesi’nin 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu’nun 39. maddesini iptal etmesiydi. TTB’nin hazırlayacağı kanun taslağında tanıtım ve reklam kurallarının sınırları belirli biçimde tanımlanması, etik bildirgelerin ön planda tutulması, taslağın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmeden önce tabip odalarından görüş alınması, uygulama noktasında tabip odaları arasında standardın sağlanması, soruşturma ve kovuşturma konularında tabip odaları arası deneyimlerin paylaşılması gerekliliği ifade edildi.

Piyasacı sağlık sisteminin sonuçları ve sağlık turizmi ile ilişkisinin değerlendirildiği toplantıda, bu konuda bir çalıştay planlanması önerildi.

TTB Merkez Konseyi’nin ve kollarının işleyişine dair eleştirilerin de dile getirildiği toplantıda, son olarak TTB’nin ve tabip odalarının kaynak yaratma sorunu üzerine değerlendirmeler yapıldı ve gelirleri artırmak üzere öneriler sıralandı.

Toplantı, bir sonraki buluşmanın Osmaniye’de yapılmasının kararlaştırılmasıyla sona erdi.