Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu’nun (AHEK) düzenlediği “Aşı Kararlılığını Artırıyoruz” başlıklı panel, 15 Mayıs 2025 günü çevrimiçi olarak yapıldı. Panel, TTB’nin sosyal medya kanallarından canlı yayımlandı.

Panelin açılışını, kolaylaştırıcılığı da üstlenen TTB AHEK Başkanı Dr. Sibel Uyan yaptı. Aşılamanın yaşam hakkının önemli bir yerinde durduğunu söyleyen Uyan, toplumun aşılama kararında Sağlık Bakanlığı’nın ve tüm sağlık çalışanlarının rol model görevi üstlenmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve TTB Aşı Çalışma Grubu üyesi Dr. Muzaffer Eskiocak, özgeçmişindeki bağışıklama hizmetleri deneyimlerini kısaca aktararak sunumuna başladı. “Kazanımlar” başlığı altında Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın (GBP) sağlığa, toplumsal yarara ve ekonomiye etkilerini sıralayan Eskiocak; eradikasyon-eliminasyon sağlanan ve kontrol altında alınan hastalıklardan, kültürel kazanımlardan, aşılardaki gelişimlerden söz etti ve Türkiye’de aşı ile önlenebilir hastalıkların olgu sayılarındaki düşüşleri veriler eşliğinde aktardı.

“Tehditler” başlığı altında aşı ile önlenebilen hastalıkların doğada dolaşımını sürdürdüğünü ve bağışıklama hizmetlerinin zayıf olduğu noktalardan çıktığına dikkat çeken Eskiocak, bu bağlamda Türkiye’deki hizmet yetersizliği nedeniyle yıllar içinde edinilen kazanımların yitirilmesine yönelik kaygı duyduklarını ifade etti. Sağlık sisteminin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile tahribata uğradığının altını çizen Eskiocak; basamaklar arası iletişimin koptuğunu, işletmelerin yaygınlaşmasıyla kâr amacının öne çıktığını, finansman ve lojistik sorunlarının büyüdüğünü dile getirdi. Eskiocak, bunların dışında servet dağılımında, gelirde ve bölgeler arası eşitsizliklerin de önemli bir tehdit unsuru olduğunu sözlerine ekledi.

Sunumunun son bölümünde “Ne yapmalı?” sorusuna yanıtlar veren Eskiocak, aşı yaptırma/yaptırmama kararının temelinde bilgi olduğunu vurguladı. Kampanyalar, eğitimler, öneriler, iletişim araçlarının doğru kullanımı gibi yollarla risk algılarının yönetilebileceğini, söylentilerin ve kirli bilgilerin giderilebileceğini, isteklilik yaratılabileceğini belirten Eskiocak, bu bilgilendirmenin hem hastalıklara hem de aşılara yönelik olarak ve öncelikli olarak yüz yüze yöntemlerle yapılması gerektiğini kaydetti. Aşı kararsızlığını önlemek ve aşı reddini yönetmek için yapılması gerekenlerden de söz eden Eskiocak, sağlık çalışanlarının en güvenilen danışman ve aşılanma kararını etkileyen unsur olduğunu vurgulayarak sunumunu tamamladı.

Panel, soru-yanıt bölümüyle son buldu.