Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndaki görüşmelerinin ikinci toplantısı 3 Temmuz 2025 günü yapıldı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Merkez Konseyi üyesi Dr. Nilüfer Ustael ve TTB Hukuk Bürosu’ndan Av. Verda Ersoy komisyon toplantısına katıldı. Dr. Alpay Azap, kendisine söz verilen maddeler ile ilgili TTB’nin görüşlerini komisyon ile paylaştı.
Dr. Alpay Azap, kanun teklifinin “tıbbi kenevir içeren ürünlerin kontrolünün sağlanması amacıyla reçeteler ile sadece eczanelerde satılabilmesini ve bu ürünlere ait tüm ruhsat ve satış süreçlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesini” düzenleyen dokuzuncu maddesi ile ilgili söz aldı.
Belirli hastalıkların tedavisinde ihtiyaç olan bir ürünün kontrole tabi bir ilaç olarak reçeteyle eczanelerde satılmasının hastalar açısından olumlu olduğunu belirten Azap; ruhsatlama, üretim, dağıtım, satış ve kullanım aşamalarındaki kontrolün Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğuna ve bağımlılık yapıcı bir ilaç için bu süreçlerin çok kritik olduğuna vurgu yaptı. Ancak düzenleme ile kontrole tabi ilaç olarak kullanıma girecek olsa da hekimler ile kendisine reçete yazılmasını isteyen bağımlı kişileri karşı karşıya getirebileceğine, bunun da yeni sağlıkta şiddet olaylarına yol açabileceğine dikkat çeken Azap, yakın zamanda Ankara’da bir hekimin kontrole tabi ilaç yazmadığı için bağımlı bir hasta tarafından ciddi bir biçimde darp edildiğini de aktardı. Herhangi bir ilaç veya tedavinin kullanımının sağlık çalışanlarına şiddet riski doğurması nedeniyle engellenmesinin, kısıtlanmasının elbette mümkün olmadığını belirten Azap, esas engellenmesi gerekenin sağlıkta şiddet olduğunu vurguladı.
TTB’nin sağlıkta şiddetin önlenmesi için uzun yıllardır mücadele ettiğini ve hazırladığı Sağlıkta Şiddet Kanun Teklifi Tasarısı’nı TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler ile paylaştığını da hatırlatan Azap, “Sağlıkta şiddet, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun yetki alanına girdiği için bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Kapsamlı bir Sağlıkta Şiddet Kanunu’nun çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir düzenleme ile hekimlerin, sağlık çalışanlarının şiddete uğramasının önüne geçebiliriz” diye konuştu.
Toplantı sonunda komisyonda kabul edilen kanun teklifinin temmuz ayında TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi bekleniyor.