Prof. Dr. Nusret Fişek anıldı

Nusret Fişek Ödülleri 2007Türk TabipleriBirliği eski başkanlarından Prof. Dr. Nusret Fişek, ölümünün 17. yılındaHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve TürkTabipleri Birliği tarafından düzenlenen ortak etkinlikle anıldı.

Prof. Dr. Nusret Fişek'in ölüm yıldönümü olan 3 Kasım günüHacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi R Salonu'nda gerçekleştirilen anmaetkinliği, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim DalıBaşkanı Prof. Dr. Zafer Öztek'in açış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Fişek'inçok değerli bir bilim adamı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Öztek,Fişek'in görüşlerinin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kuruluşununyolunu açtığı gibi toplum sağlığının da temel taşlarını oluşturduğunu söyledi.Öztek, Prof. Dr. Nusret Fişek'i anma etkinliklerinin, toplum sağlığınınkonuşulduğu bir hafta haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Öztek'in ardından konuşan Türk Tabipleri Birliği MerkezKonseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy da, bugün Prof. Dr. Nusret Fişek'inyaşama geçirmeye çalıştığının aksine, Türkiye'nin uluslararası sermayeninçıkarları doğrultusunda işleyen bir sistemin içine sürüklendiğini kaydetti.Bugün, Hükümette ve Sağlık Bakanlığı'nda tuhaf bir siyasi üslupla karşı karşıyaolduklarını belirten Gürsoy, "Bir duruş, bir iskelet var mı diye bakıyorsunuz;arkasındaki Dünya Bankası heyulası dışında hiçbir şey yok" diye konuştu.

Gürsoy, TBMM gündemindeki Kamu Hastane Birlikleri PilotUygulaması Tasarısı'na değinerek, bu konuda kendilerini meslektaşlarına bileanlatmakta güçlük çektiklerini kaydetti. Söz konusu tasarıya ilişkin olarakhekim milletvekilleriyle TTB'de bir araya geldiklerini anlatan Gürsoy, anamuhalefet partisini temsilen gelen meslektaşlarının bile "Bu devrim niteliğindebir yasadır" diyebildiğini söyledi. Gürsoy, sözlerini "Umarım gelecek kuşaklardaha adaletli, bağımsız ve demokratik bir sağlık sistemini görebilirler"diyerek tamamladı.

Gürsoy'un konuşmasından sonra Prof. Dr. Nusret Fişek SağlıkOcağı, Bilim ve Hizmet Ödüllerinin törenine geçildi.

"Sosyalleştirme Yasası"nın ruhuna uygun bir şekilde veolanakları ölçüsünde; başarılı bir ekip hizmeti veren, entegre sağlık hizmetisunan, bölgesindeki toplumla kaynamış sağlık ocaklarını kamuoyuna duyurarakbütün sağlık ocaklarını daha iyi hizmet vermek yönünde özendirmek amacıyla verilmekteolan Nusret Fişek Sağlık Ocağı Ödülü; buyıl Muğla Ovakışlacık Sağlık Ocağı, Aydın Koçarlı Merkez Sağlık Ocağı ve BalıkesirMerkez 3 Nolu Sağlık Ocağı'na verildi. Sağlık ocağı çalışanlarına ödülleriniHÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Öztek sundu.

Türkiye'de halk sağlığı alanına önemli katkıları olmuş, halksağlığı konusunda iz bırakır çalışmalar yapmış, gerçek ya da tüzel bir kişiyiveya bir grubu ödüllendirerek halk sağlığının gelişmesine katkıda bulunmakamacıyla verilen Nusret Fişek Hizmet Ödülü'ne bu yıl "Aile Hekimliğiuygulamasına geçişi desteklemeyerek karşı duran tüm sağlık çalışanları değerbulundu. Adıyaman, Bolu, Denizli, Elazığ, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Isparta,İzmir, Samsun illerinde aile hekimliğini seçmeyen tüm sağlık çalışanları adınabirer temsilci törene katılarak ödüllerini TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr.Gençay Gürsoy'un elinden aldılar.

Türkiye'de halk sağlığı alanına son yıllar içinde önemlikatkıları olan ya da bir dalda bir gelişmeyi sağlayan gerçek ya da tüzel birkişiyi veya bir grubu ödüllendirerek, halk sağlığı alanındaki çalışmalarıgüdülemek ve halk sağlığının gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 1994yılından beri verilen Nusret Fişek Bilim Ödülü'ne ise yapmış oldukları akademikve bilimsel çalışmalar nedeniyle Doç. Dr. İlker Belek ve Doç. Dr. Önder Ergönüldeğer bulundu.

Ödül töreninin ardından, ODTÜ Çevre Mühendisliği öğretimüyesi Prof. Dr. Göksel Demirer'in konuşmacı olduğu "Çevre Sorunları veKapitalizm" konulu konferansa geçildi. Demirer, kapitalizmin "kârı maksimizeetme" yaklaşımının doğal kaynakların sorumsuzca kullanılmasına vekullandırılmasına neden olduğunu belirterek, "Kitleler daha çok tüketmeyeyönlendiriliyor. Doğal kaynakların tüketimi de buna dahil" diye konuştu.

Prof. Dr. Nusret Fişek Anma Etkinlikleri kapsamında, öğledensonra da TTB Merkez Konseyi binasında, Doç. Dr. Muzaffer Eskiocak, Prof. Dr.Feride Aksu'nun yönettiği "Sağlıkta Dönüşüm-Neredeyiz, Bizi Neler Bekliyor,Nasıl Bir Mücadele?" konulu forum gerçekleştirildi.