Sivas Katliamı 21. Yılında Unutulmadı

2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nde yakılarak öldürülen 35 kişi için Türkiye’nin birçok yerinde anma etkinlikleri düzenlendi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun düzenlediği Sivas’taki anma etkinliğine TTB adına Dr. Hüseyin Demirdizen katıldı.

2 Temmuz sabahı Alibaba Mahallesi'ndeki Cemevi önünde toplanan kitle Madımak Oteli'ne yürüdü. Yürüyüş kortejinin başında aileler, Sivas'ta öldürülen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. “Ateş utandı, ateşi bulanlar utandı, yakanlar ve yaktıranlar utanmadı”, “Maraş’tan Sivas’a Roboski’den Gezi’ye, Soma’dan Şırnak’a ve Lice’ye adalet istiyoruz” ve "Madımak Müze olsun" yazılı pankartların taşındığı yürüyüşe bazı siyasi partiler, meslek odaları ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Tertip Komitesi adına yapılan basın açıklamasında, Madımak'ın müzeye dönüştürülmesi, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması ve Sivas katliamının sorumlularının yargılanması talep edildi.

Sivas Katliamı’nın 21. yılında Ankara’da ise miting düzenlendi. Toros Sokak’ta bir araya gelenler Kolej Meydanı’na yürüdü. Mitingde, Roboski’de, Gezi’de, Soma’da ve Lice’de katledilenler de unutulmadı.

Mitingde katılımcı kurumlar adına basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı Önder Aydın okudu. Aydın, devletin halen Sivas Katliamı ile yüzleşmediğini belirterek şunları söyledi: “Sivas’ta da tıpkı 1938 Dersim, 1977 1 Mayıs, 1978 Maraş, 1980 Çorum ve 1995’te Gazi, 2010’larda Roboski, Gezi ve son olarak yaşadığımız Soma katliamının sorumlularının adalet önüne çıkarılmadı. Dersim’in kayıp kızlarının yaşadığı acılardan da, Kızıltepe’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürülmesinden de 12 yaşındaki Koray Kara’nın Madımak’ta ateşe verilmesinden de 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın öldürülmesinden de sorumlu olan aynı devlettir”.