Göstericilerin Sağlık Durumları / The Health Status Of The Demonstrators - 15 Temmuz 2013

altTürk Tabipleri Birliği olarak Taksim Gezi Parkı eylemleri ve sonrasında ülke geneline yayılan eylemlerde hemen tamamı polisin uyguladığı şiddet sonucu oluşan sağlık sorunlarını tabip odalarımız ve meslektaşlarımızın ilettiği verilerden derlemeye çalışıyoruz.

15 Temmuz 2013 saat 18:00 itibarı ile Taksim Gezi Parkı ile ilgili eylemlerde hekimler ve tabip odalarının ilettiği bilgiler ışığında sağlık durumuna ilişkin veriler aşağıdadır.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi

The Health Status Of The Demonstrators

GÖSTERİCİLERİN SAĞLIK DURUMLARI

TABİP ODALARI VE HEKİMLERDEN DERLENEN VERİLER (31 MAYIS - 15 TEMMUZ)

İSTANBUL

TOPLAM YARALI BAŞVURU

(KAMU-ÖZEL HASTANE VE REVİR TOPLAMI)

AÇIKLAMA

2 KİŞİNİN HAYATİ TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR.

8 KİŞİ AĞIR-KIRIKLI KAFA TRAVMASINA UĞRADI.

6 KİŞİ GÖZÜNÜ KAYBETTİ.

7-8 TEMMUZ 2013 VERİLERİ

GAZ KAPSÜLÜ NEDENİYLE BİR KİŞİ AĞIR KAFAT RAVMASINA UĞRADI, HAYATİ TEHLİKESİ MEVCUT

BİR KİŞİ DE KAPSÜL ÇARPMASI NEDENİYLE TESTİS TORSİYONU GELİŞTİ.

GAZDAN ETKİLENME VE GAZ KAPSÜLÜNÜN YOL AÇTIĞI YUMUŞAK DOKU TRAVMALARI NEDENİYLE ÇOK SAYIDA YARALI BİLDİRİLDİ (ULAŞILABİLEN SAYI 80).

TMMOB REVİRİ SALDIRIYA UĞRADI

ANKARA

TOPLAM YARALI BAŞVURU

( 1005 HASTANE + 544 REVİRLER )

8 AĞIR-KIRIKLI KAFA TRAVMASI

4 KİŞİ GÖZÜNÜ KAYBETTİ

14 TEMMUZ GECESİ POLİSİN FIRLATTIĞI GAZ FİŞEĞİ NEDENİYLE KAFASINDAN YARALANAN AYDIN AY’IN  NUMUNE HASTANESİ BEYİN CERRAHİSİ  YOĞUN BAKIMDA TAKİBİ SÜRÜYOR.

İZMİR

ANTAKYA

1 SPLENEKTOMİ, 2 EPİDURAL KANAMA

12 TEMMUZ 2013’TE MEYDANA GELEN OLAYLARDA POLİSİN GÖSTERİCİLERE FIRLATTIĞI GAZ KAPSÜLÜ NEDENİYLE 1 KİŞİ KIRIKLI KAFA TRAVMASINA UĞRADI, YOĞUN BAKIMDAN ÇIKARILAN HASTA HAYATİ TEHLİKEYİ ATLATTI.

ADANA

5 KAFA TRAVMASI
10 YAŞINDA BİR ÇOCUKTA KALÇA KIRIĞI VAR.
1 POLİS MEMURU KÖPRÜDEN DÜŞME SONUCU HAYATINI KAYBETTİ.

ESKİŞEHİR

AÇIKLAMA

2 HAZİRAN’DAN BERİ HAYATİ TEHLİKESİ DEVAM EDEN AĞIR YARALI ALİ İSMAİL KORKMAZ 10 TEMMUZDA YAŞAMINI YİTİRDİ.

MUĞLA

MERSİN

1 KAFA TRAVMASI

BURSA

1 KAFA TRAVMASI

BALIKESİR

KOCAELİ

ANTALYA

1 KİŞİ GÖZÜNÜ KAYBETTİ

RİZE

Ulaşabildiğimiz verilere göre;

13 İl’de yaralılar olduğu tespit edildi.

Kamu hastanelerine, özel hastane ve tıp merkezlerine ve çatışmaların yaşandığı alanlarda kurulan revirlere toplam 8163 kişi yaralı olarak başvurdu.

Yaralanmaların içeriğini;

Biber gazına bağlı yüzeyel yangı, yanık,  solunum sıkıntıları, astım krizi, epilepsi atakları,

TOMA’lardan sıkılan gaz içerikli sulara bağlı yanıklar, tazyike bağlı yumuşak doku travmaları,

Yakın mesafeden atılan biber gazı kapsülleri, plastik mermiler ve darpa bağlı kafa travmaları, kas-iskelet sistemi yaralanmaları (yumuşak doku zedelenmeleri, kesiler, yanıklar, basit kırıklardan sekel bırakacak ciddiyete sahip açık/kapalı kırıklar),

Yine gaz kapsülü ve plastik mermilerden kaynaklı görme kayıplarına varan göz problemleri ve  karın içi organ yaralanmaları oluşturuyor.

5 Kişi hayatını kaybetti.

21 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş, 2 Haziran 2013 tarihinde İstanbul’un Ümraniye İlçesi’nde eylemcilerin arasından geçmeye çalışan bir aracın altında kalarak yaşamını yitirdi.

3 Haziran 2013 tarihinde Hatay"ın merkez ilçesi Antakya"da Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında 22 yaşındaki Abdullah Cömert hayatını kaybetti. Yapılan otopside ölümün başa alınan iki darbe ile gerçekleştiği belirtildi.

Adana’da ise 5 Haziran 2013’te alt geçit köprüsünden düşen Komiser Mustafa Sarı ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

1 Haziran’da Ankara’daki eylemlerde ortaya çıkan kamera kayıtları sonucu bir polis memurunun silahından çıktığı ileri sürülen kurşunla ağır yaralanan Mehmet Ethem Sarısülük (26) hayatını kaybetti. Yapılan otopsi sonucu Ethem Sarısülük’ün doğrudan bir polis memuru tarafından açılan ateş sonucu öldüğü ortaya çıktı.

2 Haziran’da Eskişehir’de kimliği belirsiz kişilerce ağır darpa uğrayan, 30 gündür yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz 10 temmuzda  yaşamını yitirdi.

106 Kişi kafa travmasına uğradı.

63  Ağır yaralı var.

3 Ağır yaralının hayati tehlikesi mevcut

İstanbul’da 16 haziran’da ekmek almak için sokağa çıkan ve atılan gaz bombası kapsülünün  başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan 16 yaşındaki Berkin Elvan ile  8 haziran’da Taksim’deki eylemlerde yine gaz kapsülü ile başından ağır yaralanan 16 yaşındaki Mustafa Ali Tombul’un hayati tehlikesi devam ediyor.

14 Temmuz gecesi Ankara Dikmen’de başına aldığı gaz kapsülü darbesiyle çökme kırığı ve beyin kanaması meydana gelen Aydın Ay’ın(35) hayati tehlikesi mevcut, yoğun bakımda takibi sürüyor.

11 Kişi gözünü kaybetti.

1 Kişinin dalağı alındı.

Ankara’da Kızılay Meydanı’na yakın bir dersanede temizlik görevlisi olarak çalışan İrfan Tuna (47) 5 Haziran 2013’te çalıştığı sırada polisin eylemcilere yönelik yoğun gaz bombalı saldırısının ardından rahatsızlandı ve kaldırıldığı hastanede geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. İrfan Tuna’nın ölümüne gaz bombalarının neden olup olmadığı Adli Tıp Kurumu’nun raporu sonucu anlaşılabilecek.

İçeride yaralılar ve doktorlar var iken 02 Haziran 2013 gecesi Ankara’da Mülkiyeliler Birliği’nde ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde kurulan revirlere gaz bombası ile müdahale edildi.

Yoğun polis müdahalesi nedeniyle çok sayıda yaralının bulunduğu Taksim Gezi Parkı’ndaki  revire 12 Haziran 2013 saat 03 sularında 5 adet gaz bombası atıldı. 22 Haziran gecesi TMMOB revirine gaz bombası ile saldırıldı.

31 Mayıs’tan itibaren meydana gelen olaylarda Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyemiz  ve  Ankara Tabip Odası Genel Sekreterimiz  yaralandı.