Değerli meslektaşımız Nazif Yeşilleten'i kaybettik

altUzun yıllar İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin Başhekimliğini yapan, TTB İşçi Sağlığı Bilim Eğitim Kurulu üyesi, meslek yaşamını işçi sağlığı alanına adamış, TTB  işyeri hekimliği eğitimlerinde yoğun emek veren değerli hocamız, büyüğümüz, ağabeyimiz Nazif Yeşilleten hocamızı kaybettik. Ailesine ve tüm meslektaşlarımıza başsağlığı diliyoruz.

Dr. Nazif Yeşilleten’in cenazesi 5 Ocak 2013 tarihinde memleketi Kırklareli Babaeski ilçesinde defnedilecektir.

Dr. Nazif Yeşilleten kimdir?

1940 yılında Babaeski-Kırklarelinde doğdu.

1958 yılında Edirne lisesini bitirdi. 1958 yılında tıp fakültesine gererek, 1964 yılında İstanbul Tıp Fakültesi bitirerek tıp doktoru oldu.

1964-1967 yılları arasında Sağlık Bakanlığı sağlık ocağı tabibi olarak Van ili, Güzelsu nahiyesinde görev yaptı.

1967 yılında uzmanlık giriş imtihanı kazanarak Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi iç hastalıkları ihtisasına başladı.

1971 yılında İç hastalıkları uzmanı olan Dr. Nazif Yeşilleten. Aynı fakültede 1973 yılına kadar başasistanlık yaptı.

1973 yılında uzman hekim olarak Elazığ Askeri Hastanesinde askerlik görevini yaptı. 1974 yılında SSK’ya giren Dr. Yeşilleten 1979 yılına kadar Elazığ SSK Hastanesinde İç hastalıkları uzmanı olarak çalıştı.

1979 yılı Ekim ayında İstanbul Meslek Hastalıkları hastanesine İç Hastalıkları uzmanı olarak naklen atandı.

Dr. Nazif Yeşilleten bu görevinde kısa sürede dikkati çekerek meslek önce meslek hastalıkları ekip sorumlusu, Toksikoloji bölümü meslek hastalıkları klinik sorumlusu ve nihayet Eskpertiz bölümü olan Sağlık Kurulu Başkanı oldu.

1983 yılında meslek hastalıkları bölümünün başhekim yardımcısı oldu. Bu hastanelerde Başhekim ve Başhekim yardımcılıkları görevleri işçi sağlığındaki görev ve yetkilere göre planlanmıştır.

Dr. Yeşilleten 1985 yılında Başhekim Dr. Haldun Sirer’in istifası üzerine İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi başhekimliğine atandı.

Dr. Yeşilleten çalıştığı bu süreler içinde; Yüzlerce işyeri araştırma ve taramaları grup şefi olarak katılmış, hemen hemen tüm işkollarını kapsayan incelemelere iştirak ederek arşivleme ve uzman hekimlerini bu alanda eğitmiştir. İşçi sağlığı ve meslek hastalıkları konusunda yüzlerce sendika işçi eğitimlerine, SSK kongrelerinde panelist ve tebliğ olarak, çeşitli konferanslarda görev almış ve bu alanda isim yapmış ülkenin birkaç uzmanından birisidir.

Dr. Yeşilleten meslek hastalıkları klinik toksikoloji alanında 23 yıldan beri bilfiil çalışan bir uzman hekimdir. Tarım ilaçları çeşitli petro kimya mahsulleri olan solventler üzerindeki çalışmaları ile tanınmaktadır. Yine Dr. Yeşilleten’ni kurşun zehirlenmeleri üzerindeki, çalışmaları da ona haklı bir şöhret kazandırmış ve Dünya’da 5000’den fazla kurşun zehirlenmesi gören ve tedavi eden uzmandır.

Dr. Yeşilleten İşçi sağlığı alanında yaptığı araştırma inceleme ve çeşitli tıp kongrelerinde tebliğ etmiş ve neşretmiştir. TTB İşyeri hekimliği sertifikası eğitim programında, 1988 yılından beri eğitim görevlisi olarak katılan Dr. Nazif Yeşilleten 6 yıldan beri TTB İşçi Sağlığı Akademik Kurul üyesidir. 1996 yılında İstanbul Tabip Odası tarafından Dr. Nejat Yazıcıoğlu İşçi Sağlığı Birincilik Ödülü sahibidir.

1997 yılında Lastik İş Sendikasınca İşçi Sağlığı alanındaki başarılı çalışmaları nedeni ile gurur tablosuna alınarak ödüllendirilmiştir. Bundan başka Dr. Yeşilleten’in çeşitli sendikalar, kuruluşlarından aldığı pek çok plaket ve teşekkür belgeleri bulunmaktadır.