DTB'den Dr. Ersin Arslan ile ilgili mesaj

altTürk Tabipleri Birliği'nin davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Dünya Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. José Luiz Gomes do Amaral, Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesinin ardından, 19 Nisan 2012 tarihinde İstanbul'da düzenlenen protesto yürüyüşüne katıldı. Dünya Tabipleri Birliği, web sayfası üzerinden de Dr. Ersin Arslan'ın ölümüyle ilgili taziye ve Türk Tabipleri Birliği'ne destek mesajı yayımladı. 

Dünya Tabipleri Birliği'nin web sayfasında yayımlanan mesaj için...

DTB Başkanı Öldürülen Doktorla ilgili Protesto Gösterisine Katılacak

(19.04.2012) Dünya Tabipler Birliği Başkanı Dr. José Luiz  Gomes do Amaral, Salı günü görevi başında öldürülen doktorun anısına bugün (Perşembe) İstanbul’da hekimlerin yapacakları gösteriye katılacak.

Gaziantep ilinde görev yapan göğüs cerrahisi uzmanı Dr. Ersin Arslan, bir hastasının yakını tarafından bıçaklandıktan sonra yaşamını yitirmişti. Yaralı Arslan meslektaşları tarafından acilen ameliyata alınmış, ancak kısa bir süre sonra ölmüştü. Dr. Arslan’ın ölümü, Türkiye’de genellikle tedavi altındaki hastalar ve yakınları tarafından hastanelerde ve kliniklerde sağlık çalışanlarına yöneltilen şiddetin en son örneklerinden birini oluşturuyor. 

Bir tıp konferansına katılmak üzere İstanbul’da bulunan Dr. Gomes do Amaral, olayla ilgili olarak şunları söyledi: ‘WMA Dr. Arslan’ın ailesine, dostlarına ve meslektaşlarına içten tarziyelerini sunar. Dr. Arslan’ın ölümü dolayısıyla Türk Tabipleri Birliği’ne de destek ve dayanışma mesajımızı iletmek istiyoruz.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet hiçbir şekilde kabul edilemez; ancak ne yazık ki bu tür şiddet yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada giderek büyüyen bir sorundur. Sözlü sataşmalardan ölüm ve yaralanma gibi durumlara yol açan saldırılara kadar uzanan şiddet olayları, hastanelerde ve kliniklerde verilen sağlık hizmetleri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir; bu tür olaylar sağlık çalışanlarının yanı sıra hastaları ve ailelerini de etkilemektedir. Tüm dünyadaki hükümetlerden sağlık çalışanlarına yönelik her tür şiddeti ikirciksiz biçimde kınamalarını ve daha güvenli çalışma ortamları oluşturmak üzere çaba göstermelerini bekliyoruz.

Dünya Tabipler Birliği, giderek yaygınlaşan bu şiddet salgınının önlenmesine hükümetlerin, sağlık alanındaki yetkililerin ve ülkelerdeki tabip kuruluşlarının nasıl katkıda bulunabilecekleri üzerinde çalışmaktadır. Gelecek hafta Prag’da yapılacak konsey toplantısında da sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik yeni bir küresel politika konusu ele alınıp tartışılacaktır’.

Türk Tabipleri Birliği de, Dr. Arslan’ın öldürülmesini protesto etmek ve genel olarak hastanelerde güvenli ortamların bulunmayışı sorununa dikkat çekmek amacıyla iki günlük bir iş bırakma eylemine gidecektir. Geçtiğimiz yıl içinde yalnızca İstanbul’da hekimlere yönelik 131 ciddi hakaret veya saldırı olayı yargıya intikal etmiştir. Türkiye ölçeğinde ise bu tür olayların sayısı binlerle ifade edilmektedir.