İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'den katkı/katılım payları ile ilgili soru önergesi

leventtuzelİstanbul Bağımsız Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, Van deprem bölgesinde sağlık hizmetinden yararlanan vatandaşlardan katkı/katılım payı alınması ile ilgili olarak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ"ın yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı"na soru önergesi sundu. Tüzel, mevzuattaki ilgili maddeleri anımsatarak, deprem bölgesindeki vatandaşlardan halen neden katkı/katılım payı alındığını, depremzedelerin sağlık giderlerinin neden genel bütçeden karşılanamadığını sordu.

31.10.2011

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla,

 

Abdullah Levent TÜZEL

İstanbul Bağımsız Milletvekili

 

Bilindiği gibi, Van/Erciş merkez ve köylerinde 23 Ekim 2011 tarihinde 7.2 şiddetinde bir deprem medyama gelmiştir. Afet İşleri Genel Müdürlüğünün verdiği bilgilere göre, 30 Ekim 2011 tarihi itibariyle 596 kişi yaşamını yitirmiş, 4152 kişi yaralanmış, 10621 ev hasarlı, 5739 bina yıkılmış, onarımı mümkün olmayacak derecede ağır hasar görmüş oturulamaz durumdadır. Bazı yerlerde elektrik, su, kanalizasyon gibi kamu hizmetleri kullanılamayacak derecede hasar görmüştür. Deprem nedeniyle gündelik hayat ve kamu hizmetleri düzeninde ciddi aksamalar yaşanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdür Vekili Prof. Dr. R. Murat KARAŞEN imzalı 26 Ekim 2011 tarihli İnternet sitesinden yaptığı bir duyuru ile Van"da deprem yüzünden çöken MEDULA eczane provizyon sistemi nedeniyle reçetelendirme ve katkı payı alma işlemini 01 Aralık 2011 tarihine kadar ertelediğini duyurdu. Bu süre içinde fatura edilemeyen sağlık hizmet bedellerinin manuel olarak fatura edilmesi istenmektedir. Yani her koşulda 3 -5-10-18 TL arasında değişen katılım payı alınmaya devam edileceği duyurulmaktadır. Konuyla ilgili TTB ve ATO’nun basına açıklamalarını müteakip bu duyuru siteden kaldırılmış, ancak ikici bir yazı/Genelge yayımlanmamıştır.

Oysa, 5510 sayılı  Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 69. ve 75. maddelerine göre, ayrıca Sağlık Uygulama Tebliğinin 3.2.5.3 ve 3.2.5.5 maddelerine göre doğal afet durumlarında katkı payının almaması gerekir.

1-Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu uygulaması, ilgili Yasa ve Yönetmeliklerin ihlal edilmesi değil midir?

2-Devlet olarak anayasa gereği sağlık hakkı vermek zorunda olduğumuz vatandaşlarımızdan, deprem gibi büyük afet koşullarında bile sağlık giderleri için katkı-katılım payı almak “dünyaya örnek sağlık sistemi” iddiasıyla çelişmiyor mu?

3-Deprem bölgesindeki insanlara sağlık karnesi sormadan, katkı paysız, parasız sağlık hizmeti ve ilaç temin etmelerini, duyurudaki gibi 1 Aralıktan sonraya ötelemek değil tümden parasız hale getirmek için ikinci bir resmi duyuru neden yapılmamıştır?

4-Van/Erciş’te yaşanan afet nedeniyle, yurt içinden ve yurtdışından yardımlaşma ve dayanışma seferberliği olurken, Van/Erciş’te yaşanan afet nedeniyle, depremzedelerin sağlık hizmeti giderleri, katılım payı neden genel bütçeden karşılanmamaktadır?