Sağlıkta parmak hesabı olmaz

ttbTürk Tabipleri Birliği, 26 Ağustos 2011 günü Adalet Bakanlığı’na ilişkin 650 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) içine gizlenerek çıkarılan "Tam Gün" uygulaması ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "tam gün" uygulaması nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğu vurgulandı.

11.10.2011

Basın Duyurusu

Sağlıkta Parmak Hesabı Olmaz

TAM GÜN UYGULAMASI NEDENİYLE YAŞANAN

MAĞDURİYETLERİN SORUMLUSU SAĞLIK BAKANLIĞI’DIR

26 Ağustos 2011 günü Adalet Bakanlığı’na ilişkin 650 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) içine gizlenerek çıkarılan Tam Gün uygulaması bir buçuk ayını doldurdu.

Özellikle onkoloji ve cerrahi branşlarında yol açtığı hasta mağduriyetleri ise devam ediyor.

Bu mağduriyetlerin bir nedeni 650 Sayılı KHK’nin yürürlük tarihinden kaynaklanmaktadır.

Bilindiği gibi 21 Ocak 2010 tarihinde çıkarılan (Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın iptal kararları nedeniyle uygulanamayan) 5947 sayılı Tam Gün Kanunu’nda devlet hastaneleri için altı aylık, tıp fakültesi hastaneleri için bir yıllık geçiş süreci tanımlanmıştı.

26 Ağustos 2011 tarihli KHK’de ise, muhtemelen yargının verebileceği iptal kararlarını engellemek için, tek bir günlük geçiş süreci bile tanınmadı. Tam da dokuz günlük bayram tatili öncesinde YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ ÇIKARILAN KHK aynı gün yürürlüğe girdi.

Bu nedenle gerek hekimler gerekse sağlık kuruluşları emeklilik veya istifa nedeniyle doğacak boşluklar, tedavileri sürmekte olan kronik hastalar, verilmiş randevular ve programlanmış ameliyatlar için düzenleme yapma imkânı bulamadılar.

Bugün yaşanan sıkıntıların bir nedeni bu akıl dışı yürürlük tarihi oldu.

Öte yandan; tıp fakültesi hastanelerinde ise “akıl dışı” ifadesinin bile yetersiz kaldığı bir uygulama başlatıldı;

Geçmişte öğretim üyelerini odalarında oturup hasta muayene etmemekle, ameliyat yapmamakla suçlayan Sağlık Bakanlığı (part-time çalışan) öğretim üyesi HEKİMLERİN HASTAYA EL SÜRMESİNİ DAHİ YASAKLADI.

Keyfi olarak çıkartılan bu düzenlemenin yol açtığı bütün olumsuzluklar zaten büyük çoğunluğu tam gün çalışan bütün hekimlere fatura edilmeye çalışılmaktadır.

650 Sayılı KHK hastalarımızın böylesine ciddi mağduriyetlerine yol açarken Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ durumun vehametini görmezden gelmekte; Tam Gün nedeniyle kamudan ayrılan hekim sayısının çok az olduğunu, hastaları gerekirse Avrupa’ya götüreceklerini söyleyebilmektedir.

Bir buçuk aydır çok sayıda hastanın mağduriyetine yol açan bu durumun müsebbibi (ne yazık ki) kendisi de bir hekim olan Sayın Sağlık Bakanı’na bir çift hatırlatmada bulunmak isteriz;

1- Hekimler için her bir hasta değerlidir ve her bir hastanın çektiği acı ve ızdırap önemlidir; saygı gösterilmelidir.

SAĞLIK PARMAK HESABINA GELMEZ!

2-    Tıbbın kurucu atası Hipokrates’in iki bin beş yüz yıl önce söylediği gibi; Primum Non Nocere!

Önce Zarar Verme!

Faydalı olmayı beceremiyorsan da, ÖNCE ZARAR VERME!

Hekimler güvenceli koşullarda tam süre çalışma isterken ve halen sizin istediğiniz koşullarda tam gün çalışan hekimlerin özlük hakları için hiç bir iyileştirme tarafınızdan yapılmazken, güvenceli  tam süre çalışma isteyen hekimlerin yaptığı GöREV etkinliğinde "bir kişinin bile burnu kanarsa bu çağrıyı yapanlara hesabını sorarız" yaklaşımınızın bu olayda da aynı duyarlılıkla işlemesini ve yarattığınız mağduriyetler nedeniyle hakkınızda gereğini yapmanızı beklemekteyiz.
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ