Hekimlere soruşturmaya tepki

agriAğrı’da görev yapan ve aralarında TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya’nın da bulunduğu 5 hekim ve sağlık çalışanları hakkında, 19-20 Nisan’da gerçekleştirilen GöREV etkinliğine katıldıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Ağrı Tabip Odası, SES Ağrı Şubesi, KESK ile Dev Sağlık- İş"e bağlı sağlık çalışanları, hekimler ve sağlık çalışanları hakkında soruşturma başlatılmasını protesto etmek üzere, 27 Eylül 2011 günü Ağrı Devlet Hastanesi binası önünde bir basın açıklaması düzenlediler. TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu da hekim ve sağlık çalışanlarına destek vermek üzere Ağrı’ya giderek, basın açıklamasına katıldı ve temaslarda bulundu.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Ağrı Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Heval Bozdağ, AKP hükümetinin politikalarının her geçen gün yoksulluğu ve işsizliği artırdığını belirterek, gelecek endişesinin tüm toplumu sardığını söyledi.

Dr. Heval Bozdağ, kıdem tazminatının kaldırılarak fona devredilmek istenmesi, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırılması, düşük ücret dayatması, sağlık ve eğitim başta olmak üzere, kamu hizmetlerinde ticarileştirmenin hızlandırılması, örgütsüzleştirilmenin yaygınlaştırılması, AKP"nin emek karşıtı politikalarının sonucu olduğunu kaydetti.

Bozdağ, şöyle konuştu:

“Türkiye"de emekçilerin, halkın yıllardır yaşadığı sorunların giderek ağırlaşmaya başladığı koşullarda yaşanan haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı sesini yükseltenler, demokratik tepkilerini dile getirenlere şiddet bastırılırken, işçiler ve kamu emekçilerin, mühendislerin, hekimlerin ve toplumun diğer kesimlerinin talepleri duymazlıktan görmezlikten geliniyor.

Bu nedenle AKP"nin sorunlu sağlık politikalarına dikkat çekmek için SES-TTB ve Dev Sağlık-İş, geçtiğimiz 19-20 Nisan tarihlerinde grev kararı almış ve tüm sağlık çalışanları, meslek örgütlerinin ve sendikaların aldığı bu karar doğrultusunda tüm ülkede üretimden güçlerini kullanarak iş bırakmıştır.

Ağrı"da bu eyleme katılan sağlık çalışanları, SES ve Tabip Odası yöneticileri hakkında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 5 uzman hekim arkadaşımıza uyarı cezası verilmiştir. Yine görevi kötüye kullandıkları gerekçesi ile Valilik onayı ile adli soruşturma izni verilmiştir.

Tüm Türkiye"de olduğu gibi Ağrı"da da meslek örgütlerinin ve sendikaların grev kararını yerine getiren meslektaşlarımıza karşı gösterilen bu tutumu protesto ediyor ve kınıyoruz.

Kamu emekçileri, 20 yıldan fazladır grevli toplu sözleşmeli bir yasa mücadelesi veriyor. Kamuda çalışan tüm emekçilerin, sendikalarda örgütlenebilmesini savunuyor ve örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz. Bu amaçla 8 Ekim"de Ankara"da alanlarda olacağız.""diye konuştu.

Basın açıklamasına katılan Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu ise hekim ve sağlık çalışanı olduklarını belirterek, öncelikli görevlerinin hastaya sağlık hizmeti sunmak olduğunu ifade etti.

İşlerinin bu olduğunu ve bunu da en iyi şekilde yapmak için var olduklarını dile getiren Başkan Bilaloğlu, bu hizmeti en iyi şekilde vermek için gerekli alete, malzemeye ve hastaneye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bilaloğlu, şöyle devam etti:

""Aynı zamanda bu hizmeti verecek hekim, hemşire ve emekçi gerekir. Türkiye"de ne yazık ki çalışanlar, özellikle sağlıkta çalışanlar için durum ne yazık ki ısrarla hiç de iyi değildir.

İşte biz, bunun için geçtiğimiz aylar içerisinde tüm Türkiye"de, doğuda, batıda, kuzeyde, güneyde çalışan bütün sağlıkçılara hep birlikte bir çağrı çıkarttık.

Dedik ki dertlerimiz, sorunlarımızı hastalarımızın almak istedikleri sağlık hizmetlerini daha iyi vermek için onlarla bütünleşerek anlatalım. Bunun yolu yordamı her yerde belli. Açılama yaparsınız, yetkililere sorunları anlatan dosyalar verirsiniz. Eğer bir ilerleme olmazsa kendinizi daha güçlü anlatacak işlere yönelin. Bu dünyada da belli. Bunun adı grevdir. Bunun adı birlikte iş bırakmadır.

Sağlıkta bu nasıl yapılır? Bunu biz biliyoruz. Hastalarımızın acil olan sıkıntılarına gereken özeni göstererek yaparız. Böyle olmuş her tarafta. Ağrı Devlet Hastanesi"nde de böyle olmuştu. Bundan hiçbir kuşkumuz yoktur. Peki bu böyle olmasına rağmen burada idarenin tutumu nedir? İdare bizce hiçbir gerçeğe dayanmadan, Valilik nezdinde İl Sağlık Müdürü"nün gerçeğine uymayan bir işlem yapmıştır.

Türkiye"de yaşıyoruz. Halkımız için, hastalarımız için sağlıklı yaşam koşulları istiyoruz. Dün aradık, bugün aradık, yarın da aramaya devam edeceğiz. Bu nedenle çağrımız bellidir. Arzu edilen sonuç gerçekleşmezse biz yarın daha kalabalık bir şekilde buralarda olacağız. Haklarımızı aramaktan vazgeçmemiz düşünülemez bile. Hem kendimizin hem halkın sağlık hakkını aramaya devam edeceğiz.”

Bilaloğlu, Ağrı Vali Yardımcısı, Ağrı Devlet Hastanesi Başhekimi ile soruşturmalarla ilgili görüşmeler yaptı. ASM, TSM, bir özel hastane ve Ağrı Devlet Hastanesi’ndeki hekimleri ziyaret eden Bilaloğlu, basın açıklamasından sonra tüm sağlık çalışanları ile bir salon toplantısı gerçekleştirildi.

agri1

agri2