Marmara Bölgesi Tabip Odaları Toplantısı, İstanbul Tabip Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleşti

marmaratoplanti4 Eylül 2011 tarihinde yapılan TTB MK toplantısında alınan karar doğrultusunda, bölge tabip odaları toplantıları yapılmaya başlandı. Güney, Ege, Doğu ve Karadeniz’den sonra 11 Eylül 2011 günü Marmara Bölgesi tabip odaları toplantısı yapıldı.

İstanbul Tabip Odası’nda yapılan toplantıya, TTB 2. Başkanı Prof. Dr. Özdemir AKTAN’ın yanı sıra, İstanbul, Bursa, Tekirdağ ve Kocaeli Tabip Odaları, Başkan ve Genel Sekreterleri ile katıldı.

Prof. Dr. AKTAN’ın açılış konuşması sonrasında, gündemin görüşülmesine geçildi.

Ana gündem maddesi, 650 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile getirilen tamgün uygulaması ve bunun olası sonuçları görüşülerek tartışılmış, katılımcılar görüş ve önerilerini aktarmıştır.

Dile getirilen görüşler ve öneriler özetle aşağıdaki gibidir.

1. Tamgün ile ilgili düzenlemenin kararname ile çıkarılması anayasaya aykırıdır.
  2. Kararnamenin yürütmesinin durdurulması için, CHP ile görüşülerek Anayasa Mahkemesine başvurması sağlanmalıdır.
  3. Hukuk Bürosunun hazırlayacağı itiraz dilekçelerin sonucu izlenerek, dolaylı yoldan (İdare Mahkemeleri kanalıyla), konunun Anayasa Mahkemesine götürülmesi için hukuk mücadelesi başlatılmalıdır.
  4. TTB tarafından hazırlanan alternatif tamgün yasa tasarısı yeniden gündeme getirilmelidir.
  5. Hekimlerin serbest çalışma haklarının ellerinden alınmasının, özel sağlık sektörünün gelirlerini artıracağı ve Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir parçası olduğu gerçeği kamuoyuna açıkça anlatılmalıdır.
  6. Mesleki bağımsızlığını yitiren hekimlerin, sağlık işgücü piyasasına ucuz işgücü olarak sunulduğu gerçeğinden hareketle, bu uygulamaya karşı çıkılmalıdır.
  7. Hukuksal mücadelenin yanında, örgütsel mücadelede kararlılıkla sürdürülmelidir.
  8. 17 Eylül 2011 Cumartesi saat 12.30’da, Sağlık Bakanlığı önünde yapılacak yürüyüş ve basın açıklamasına Marmara Bölgesi olarak kitlesel katılım sağlanması için azami caba sarf edilmelidir.