Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu Soruşturuluyor,Yargılanmak ve Susturulmak İsteniyor

onur_hamzaoglu-1Ne yazık ki, bilim insanı olmanın gerektirdiği sorumluluklarını yerine getirmenin, akademik birikimini toplumdan yana, halk sağlığı için kullanmanın baskı, soruşturma ve ceza tehdidi ile birlikte anılmasının tanığı olduğumuz günleri yaşıyoruz.

Bilindiği gibi, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun Kocaeli Üniversitesi’nde Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Tıbbi Genetik Anabilim Dallarından akademisyenler ile birlikte yürüttüğü, üniversitenin bilimsel araştırma fonu tarafından desteklenen bir araştırmada Dilovası bölgesinde annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında bazı ağır metaller ve eser elementler saptanmış, sorumluluk sahibi bir bilim insanı olarak Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşmıştı.

Yetkililer gerekli önlemleri almak yerine Dr. Onur Hamzaoğlu’na soruşturma açmayı tercih etmiş, açılan soruşturmalarsa aradan geçen 4 aylık süreye rağmen halen sonuçlandırılmamıştır. Üstüne üstlük bilim insanı sorumluluğuyla davranan Dr. Hamzaoğlu hakaret ve baskıcı girişimlerle karşı karşıya kalmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı"nın konuyla ilgili hakaret içerikli sözlerinin yerel basında yer almasının sonrasında Dr. Hamzaoğlu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı aleyhine dava açmıştı. Bu hakaret davasının ilk duruşması 31 Mayıs 2011 günü Kocaeli Adliyesinde gerçekleşmiş, duruşma sonrasında kalabalık bir katılımla Kocaeli"nde "Akademik Özgürlük ve Toplumsal Sorumluluk Forumu” yapılmıştı.

Davanın ikinci duruşması, 15 Eylül Perşembe günü saat 11.00"de Kocaeli Adliyesi"nde aynı mahkemede yapılacaktır.