Ağır metale maruz kalan işçileri ve Kütahya halkını korumak devletin görevidir

ato_kthyKütahya Gümüşköy"de bulunan Eti Gümüş A.Ş."ne ait maden işletmesinde çalışan işçilerin bazılarında sınır değerin üzerinde ağır metal kirliliğine rastlanması üzerine 65 işçi Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’ne giderek işçileri ziyaret eden ve işçilerin sağlık durumu hakkında hastanenin başhekimi Dr. Hınç Yılmaz’dan bilgi alan Ankara Tabip Odası konu ile ilgili SES Ankara Şube ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

29 Temmuz 2011 tarihinde Ankara Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısına Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Selçuk Atalay, SES Ankara Şube Sekreteri Erdal Tosun, Metalurji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Savaş ve TTB Merkez Konsey Üyesi Gülriz Ersöz katıldı.

Basın toplantısında ortak açıklamayı okuyan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Selçuk Atalay, Kütahya’da “zehirlenme” endişesi taşıyan birçok işçi ve vatandaşın tedirginlik içinde yetkililerden tatmin edici açıklamalar beklediğine vurgu yaptı.

İşçilerin vücudunda krom, nikel, çinko, bakır, bizmut, kalay, alüminyum, civa, arsenik, kurşun ve diğer metallerin araştırıldığı bilgisini veren Atalay, “İstanbul’da bir laboratuarda yapılan çalışmada işletmenin 100 işçisinin 98’de arsenik maruziyeti tespit edilmiş durumda. Suda, toprakta, bölgede ne varsa insanlarda da o var. Madende ne varsa insanda onu arıyoruz.” diye konuştu.

Sadece 65 işçinin değil tüm işçilerin maruziyet açısından taranması gerektiğinin altını çizen Atalay, öncelikle işletmeye çok yakın olan Yukarı Köprüören, Gümüşköy ve Dulkadir köylerindeki vatandaşların hem tetkiklerinin yapılmasının hem de klinik olarak değerlendirilmesinin gerektiğin vurguladı.

Bölgedeki riskin tam olarak ortaya çıkarılması ve Çevre Bakanlığı’nın suların, akarsuların analizini yapması gerektiğini söyleyen Atalay, “Çevre Bakanlığı’nın hızla bölgeye müdahale etmesini bekliyoruz. Bu vesileyle ‘çevre etki analizleri’ diye bilinen prosedürlerin ne kadar doğru hazırlandığının da gözden geçirilmesi gerekiyor.” dedi.

Şirketin kayıtlı işyeri hekimi yok

Kütahya’da sözü geçen gümüş madeni işletmesinin 1986 yılında kurulduğunu, 2006 yılında özelleştirildiğini ve işletmenin en fazla kar eden şirketler arasında yer aldığını belirten Atalay, işletmenin 900 işçi çalıştırmasına ve “çok tehlikeli işyeri” sınıfında yer almasına rağmen uzun süredir haftada bazı günler işyeri hekimi çalıştırdığı bilgisini verdi. Atalay, şunları söyledi: “Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi tarafından işletmeden istenen yıllık periyodik sağlık muayene raporlarının alınamadığı anlaşılmaktadır. Bu tablo işletmenin işçi sağlığı iş güvenliği önlemleri konusunda yetersiz olduğu düşüncesini kuvvetlendirmektedir. Bugün itibarı ile işletmenin kayıtlı işyeri hekimi de tespit edilememiştir."

Çalışma Bakanlığı’nın işletmeyi işçi sağlığı iş güvenliği konusunda denetlemesi ve işletmenin derhal bir işyeri hekimi istihdam etmesi gerektiğini dile getiren Atalay şöyle konuştu: “Bölgedeki çocuklar da özel olarak ele alınmalı hızlıca taranmalıdır. Atık havuzlarına su basılıp basılmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Havuzun kurumaması lazım. Buharlaşmayla beraber siyanür zehirlenmesi, sürekli yayılıyor. Havuzun kuruduğu yerlerden bu buharlaşma daha çok oluyor. Eldeki tüm bilgilerin kurumlarla ve kamuoyu ile şeffaf biçimde paylaşılması gerekiyor. Ankara’da TTB’nin de içinde olduğu Kütahya’daki sağlık ve çevre sorununu izleyen platform ile ilgili Bakanlıkların birlikte hareket etmesi beklenen ve gereken tutumdur. Söz konusu tehdit tüm Kütahya halkı için geçerli olabilir. Eğer böyle bir durum varsa, Sağlık Bakanlığımızın bu tehdide cevap verecek tesis ve ekip bakımından yeterli hazırlığı yoktur. Türkiye’de ciddi bir hata yaparak meslek hastalıkları hastanelerini zayıflatıyoruz. Oysa tersine daha da kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Kütahya halkını bu maruziyetlerden korumak, 900 işçiyi ve bu metallere maruz kalan tüm vatandaşlarımızı uzun dönemde kanserden korumak devletin görevi olarak ortada durmaktadır.”

TTB Merkez Konsey Üyesi Gülriz Ersöz konuşmasında konu ile ilgili TTB’nin içinde bulunduğu bir bilimsel izleme kurulu oluşturulacağı bilgisini verirken, Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Savaş, şu ana kadar işçilerin tamamına ve bölge halkına yönelik hiçbir tarama yapılmamasını eleştirdi. Savaş, işletmenin bir an önce kapatılması gerektiğini vurgulayarak ilgili bakanlıkları görev çağırdı.

 

Basın açıklaması için...