Halka silah kullanmaya son verin

ttbTürk Tabipleri Birliği, toplumsal olaylarda gaz kullanımıyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

01.06.2011

Halka silah kullanmaya son verin

Toplumsal gösterilerde gaz bombalarının kullanımındaki artışı kaygıyla izlemekteyiz.

Gösterilerde kullanılan gazlar ölümcül sonuçları olan kimyasal silahlardır. Bu silah; yalnızca hedef alınanı değil aynı zamanda hava ile dağılımı nedeniyle çevresindeki tüm toplumu etkileyecek şekilde yayılmaktadır.

Ani etkileri arasında; göz yaşarması, hapşırık, öksürük, zorlu soluma, gözlerde ağrı, geçici körlük, göz kapaklarında, boğazda ve midede tahriş, bulantı, kusma, ishal ve deride tahriş, tansiyon yüksekliği gibi çok değişik semptomlar gözlenir.

Bununla birlikte astım ataklarına neden olduğu, yüksek miktarlarda ise solunum fonksiyonunda bozukluk meydana getirdiği bilinmektedir. Yüksek miktarlarda maruz kalmanın kalp yetmezliği, karaciğer hasarı ve ölüme neden olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı gaz bombalarının kimyasal silah olduğunu bilmektedir. İç İşleri Bakanlığı kimyasal silah olan gaz bombalarının ani etkilerinden haberdardır. Savunma Bakanlığı ne yazık ki konu ile ilgisi bulunmadığını belirtmektedir. Emniyet güçleri ise giderek daha fazla gaza ihtiyaç duymakta; öngörülen stoklar yetmemektedir.

Oysa geçtiğimiz yıllarda hastane bahçesinde hastaları dahi tehlikeye atarak fütursuzca kullanılan; bir insanın ölümüne neden olduğu kanıtlanan biber gazlarının etkileri konusunda yetkililerin deneyimli olduğunu bilmekteyiz.

Cezaevlerinde yaşanan olaylarda; kapalı alanda kullanılan aşırı gazın neden olduğu ölümler anımsanacaktır.

Dün de Hopa’da Başbakan Erdoğan’ın mitingi sırasında meydana gelen olaylarda, polisin gaz kullanımı nedeniyle bir kişi gazdan etkilenerek yaşamını yitirdi. Benzer örnekleri geçmişte de acı biçimde yaşamıştık.

Toplumsal gösterilerde kimyasal silah olan gazların kullanılması kesinlikle çok sakıncalıdır, hatta öldürücü olduğu ülkemizdeki uygulamalarında da ne yazık ki kanıtlanmıştır. Üstelik her tür toplumsal olayda kontrolsüz biçimde, aşırı miktarda, kısa ve çok kısa mesafeden uygulanması “alışkanlık” haline getirilmiştir. Türk Tabipleri Birliği, bu durumu çok derin bir kaygıyla karşılamakta ve kabul edilemez bulmaktadır.

İçişleri, Savunma ve Sağlık Bakanlıkları’nı kullanılan gazlara ilişkin ivedilikle önlem almaları, halkın üzerine silah sıkılmasına son vermeleri için uyarıyoruz.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ