Gümüşköy madeni derhal kapatılmalıdır

kutahya_baTürk Tabipleri Birliği"nin de aralarında bulunduğu sendikalar ve meslek örgütleri, bugün (20 Mayıs 2011) Çevre ve Orman Bakanlığı önünde ortak bir basın açıklaması  düzenleyerek, Kütahya Eti Gümüş A.Ş"ye bağlı fabrikadaki siyanür atık barajından kaynaklı çevresel riskin, Simav"da meydana gelen depremle birlikte önemini daha da artırdığına dikkat çektiler. Açıklamada, Gümüşköy"deki Eti Gümüş"e ait maden tesisinin derhal kapatılması istenirken, bilimsel ve etik olmayan bir biçimde "Bir gram dahi siyanürlü su sızmamıştır" açıklamasını yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu istifaya davet edildi. 

DİSK Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası, KESK Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, KESK Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, KESK Tarım, Orman, Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası, Türk Tabipleri Birliği ve Ekoloji Kolektifi"nca hazırlanan ortak açıklamayı, katılımcılar adına TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Arzu Erbilici okudu.

20.05.2011
BASIN AÇIKLAMASI
KÜTAHYA GÜMÜŞKÖY’DE BULUNAN ETİ GÜMÜŞ’E AİT MADEN
DERHAL, VAKİT GEÇİRİLMEDEN KAPATILMALIDIR

Kütahya Gümüşköy’de bulunan Eti Gümüş A.Ş’ye ait gümüş madeni işletmesinde atık depolama barajında taşma meydana gelmiş ve atık barajı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Atık depolama barajındaki sızmalar ve taşmalar neticesinde atık depolama havuzundan aktif durumda bulunan ağır metaller (arsenik, kurşun, bakır, çinko v.) yer altı sularına ve besin zincirine karışmaktadır.

Bölgedeki içme suyundan alınan numunenin Çevre Mühendisleri Odası tarafından yaptırılan laboratuar analizi sonucunda, sudaki siyanür miktarının limit değerden yüzde 40 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. İlerleyen günlerde sızmalarla birlikte bu miktar daha da artacaktır.

Sızmaların dışında atık havuzundan sürekli olarak buharlaşan hidrojen siyanür gazı çevreyi ve insanları zehirlemektedir.

Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızın korunması için;

  • Kütahya Gümüşköy’de bulunan Eti Gümüş’e ait gümüş madeni işletmesi DERHAL KAPATILMALIDIR.
  • Atık havuzları ile ilgili olarak devlet tarafından ıslah çalışmalarına başlanmalı ve tüm ıslah çalışması maliyetleri firma tarafından karşılanmalıdır.
  • Tesiste çalışanların tüm yasal hakları firma tarafından ödenmeli ve çalışanlar devlet tarafından başka bir işe yerleştirilmelidirler.
  • Suları, toprakları ve hayvanları zehirlenen yöre halkının tüm mağduriyetleri devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Yöredeki köylerde yaşayanların sağlık durumları acilen değerlendirilmeli, bölge halkı siyanür ve ağır metallerin sağlık etkileri yönünden aydınlatılmalı, sağlık durumları ileriye dönük olarak izlenmelidir.
  • Bölge halkında oluşabilecek sağlık etkilerinin belirlenmesi ve takibi açısından kısa, orta ve uzun vadeli bir izlem ve değerlendirme planı yapılmalıdır. Bu kapsamda olası sağlık etkilerinin ortaya çıkıp çıkmadığını saptamak amacıyla gerekirse tarama, biyolojik izlem ve bilimsel araştırmalar planlanmalıdır.
  • Bölgedeki sağlık kurumları beklenen sağlık etkileri, acil durum planı ve müdahale konusunda eğitimden geçirilmelidir, halka olası sağlık etkileri ve alınacak önlemler anlatılmalıdır.
  • Gümüşköy’de yaşananlar, yıllardan bu yana sendikalar ve meslek örgütleri tarafından yapılan uyarılar ve yargı kararları dikkate alınarak Türkiye’deki Bergama, Gümüşhane, Kışladağ, Munzur, İliç v.b ve dünyadaki siyanürle madencilik yapan tüm tesisler derhal kapatılmalıdır.
  • Gümüşköy’de gerekli önlemleri almakta yetersiz kalan ve “bir gram dahi siyanürlü su sızmamıştır” diyerek bilimsel ve etik davranmaktan uzak olan Çevre ve Orman Bakanı istifa etmelidir.

Yukarıda yapılması gereken tüm uygulamalar için biz aşağıda imzası bulunan sendikalar, meslek ve çevre örgütleri olarak oluşturduğumuz “Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu” olarak tüm bilgi ve birikimlerimizi yöre halkıyla paylaşacağımızı ve süreci sonuna kadar takip edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

DİSK Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası
KESK Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası
KESK Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
KESK Tarım, Orman, Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası
Türk Tabipleri Birliği
Ekoloji Kolektifi