Bakan Bey biz körüz, ya siz?

korler_fedKörler Federasyonu ile Altınokta Körler Derneği, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Batman'da görme engelli bir işçiye yönelik; 'Gözlerin görmediği halde sana iş verdik' sözlerini Sağlık Bakanlığı önünde yapılan bir basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamaya, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu da katıldı. Görme engelliler, 'Bakan Bey biz körüz, ya siz?' yazılı döviz taşıdılar.

Körler Federasyonu ile Altınokta Körler Derneği'nin ortak açıklaması bugün (17 Mayıs 2011) günü Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirildi. Basın açıklamasına, TTB ve SES'in yanı sıra pek çok meslek ve sivil toplum örgütünün temsilcileri de destek verdi.

Bakanlığın önünde basın açıklaması yapmak isteyen görme engellilere güvenlik güçleri izin vermedi. Görme engelliler, bir süre polislerle tartıştı. Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Suha Sağlam, basın açıklamasını Abdi İpekçi Parkı'nda değil Sağlık Bakanlığı'nın girişinde yapmak istediklerini belirtti. Yaşanan gerginlik ve tartışmanın ardından, grubun istediği yerde basın açıklaması yapmasına izin verildi.

Suha Sağlam, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 15 Mayıs'ta Batman'da seçim gezilerine katıldığını belirterek, bu gezide Batman Devlet Hastanesi'nde çalışan görme engelli bir taşeron işçinin, 'Sayın Bakanım, çalışanların burada çok ciddi sorunları var. Taşeron firmada çalışıyoruz, sigortamız ödenmiyor' sözlerine karşılık, 'Gözlerin görmediği halde sana iş verdik, daha ne istiyorsun' yanıtını verdiğini hatırlattı.

Akdağ'ın sözlerinin kendilerini çok üzdüğünü belirten Sağlam, 'Hükümet ve hükümetin bakanı 'Bizim verdiğimiz kadarıyla yetinin. Daha fazlasını istemeyin' demiş oluyor. Bu anlayışı doğru bulmuyor ve kınıyoruz. Bu açıklamadan sonra bakanın tavrını yüce Türk ulusunun vicdanına havale ediyor ve bakanı başta görme engelliler olmak üzere engelli kitlesinden özür dilemeye davet ediyoruz' diye konuştu.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Ömer Koç da açıklamalardan dolayı ''yüreklerinin sızladığını'' ifade etti. Koç, Akdağ'ın görme engellilerden özür dilemesi gerektiğini belirterek, 'Bu özrü bulamazsak, 12 Haziran'da sandıkta bakanla hesaplaşırız. Buradan sayıları 25 milyona varan engelli ailelerine sesleniyorum. Onurumuz kırılıp özür dilenmediğinde üzerinize düşeni yapmazsanız hakareti kabullenmiş olursunuz' dedi.