Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında yürütülen soruşturma kaygı verici

o_hamzaTürk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Kocaeli Dilovası bölgesindeki bilimsel çalışmaları nedeniyle, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında Kocaeli Üniversitesi’nin idari soruşturma başlatması üzerine, Türkiye Biyoetik Derneği’nden konunun akademik değerler, araştırma etiği, bilim insanlarının ahlaki ve toplumsal sorumlulukları yönünden değerlendirilmesini istedi.

TTB’den Türkiye Biyoetik Derneği’ne gönderilen yazıda şöyle denildi:

“Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu akademik değerlere, araştırma etiğine, bilim insanlarının ahlaki ve toplumsal sorumluluklarına uygun biçimde davrandığı halde ve tam da bu nedenle soruşturulmaktadır. Haksız bir işlem yürütüldüğünü düşündüğümüz bu olayda Derneğinizin değerlendirmeleri ve oluşturacağı etik yaklaşım bilim insanlarının toplumsal sorumluluklarını yürütmeleri konusunda katkı sağlayacaktır.”

Türkiye Biyoetik Derneği de, konuya ilişkin değerlendirmesini tamamlayarak Türk Tabipleri Birliği’ne gönderdi. Dernek, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında açılan soruşturmanın haksız, bilimsellikle bağdaşmaz ve son derece kaygı verici bulunduğunu, bilimsel bilgi üretimi, üniversiter yapı ve dolayısıyla toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahip olacağının düşünüldüğünü açıkladı. Derneğin değerlendirmesine, “İlgilileri, yetkilerini kullanırken, insanlığın büyük bedellerle önemini anladığı akademik özgürlük ve toplum yararı değerlerini gözetmeye çağırıyoruz” denildi.

Türkiye Biyoetik Derneği’nin değerlendirmesi için…