Sigorta poliçelerinin geliştirilmesi için danışmanlık anlaşması yapıldı

ttbMesleki mali sorumluluk sigortasının yasal düzenleme ile zorunlu hale getirilmiş olmasıyla, meslektaşlarımızın her yıl zorunlu olarak yaptıracağı sigorta poliçelerinin içeriğinin hekim lehine geliştirilebilmesi için etkide bulunabilmenin önem ve değeri dikkate alınarak; Türk Tabipleri Birliği örgütlü gücünün her bir meslektaşımızın yararına kullanılabilmesi için, sigorta şirketleriyle görüşmeler yapıp “en uygun” sigorta poliçelerinin oluşturulması konusunda Gras Savoye Sigorta ve Reasürans Brokerlik A.Ş. isimli risk ve danışmanlık firması ile anlaşma yapılmıştır.

Bu anlaşmaya göre, söz konusu firma, öncelikle en uygun sigorta poliçelerinin oluşturulması için sigorta şirketleriyle görüşmeler yapacaktır. Alınan teklifler Türk Tabipleri Birliği ile birlikte değerlendirilerek hekim lehine “en uygun” olan poliçeler belirlenecek; mesleki mali sorumluluk sigortasının hekimleri koruma fonksiyonunun nisbi olarak en yüksek düzeyde tutulması sağlanmaya çalışılacaktır.

Bilindiği üzere Türk Tabipleri Birliği, 2005 yılında, mesleki mali sorumluluk sigortası genel ve özel şartlarının hazırlanması sürecinden başlayarak; başka ülkelerdeki uygulama örneklerinin sonuçlarını da göz önünde tutarak, hekim mesleki mali sorumluluk sigortasının ortaya çıkan mesleki uygulama hatalarını azaltıcı bir etkisinin bulunmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, mesleki mali sorumluluk sigortasının bir sistem olarak kabul edilmesinin, sağlık hizmet sunumu sonrasında açılan davaları sayısal olarak arttırdığı, primlerin yüksekliği sebebiyle hekimlerin gelirlerini azaltıcı yönünün yanı sıra kimi durumlarda hekimin yıllık gelirinden fazla prim talep edildiği, hekimleri riskli hizmetleri sunmaktan kaçınmaya sevk ettiği, olası riskin azaltılması amacıyla en ileri tetkik araçlarına başvurulması eğiliminin artması sebebiyle hizmetin pahalılaşmasına sebep olduğu tespitleri de yine uygulama örneklerinden yola çıkılarak yapılmış ve karar verici çevrelerin yanı sıra kamuoyu ile de paylaşılmıştır.

Türk Tabipleri Birliği, sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında ortaya çıkan hasta zararının karşılanmasına ilişkin çözüm önerisi olarak da, ulusal ölçekte kamusal bir fon oluşturularak kusur/komplikasyon ayrımı olmaksızın ve hekim ile hasta karşı karşıya getirilmeksizin hastaların tıbbi uygulamalardan kaynaklanan zararlarının giderilmesinin sağlanması, ancak daha da önemlisi, tespit edilen tıbbi uygulama hatalarının sebeplerinin araştırılması ve yinelenmesinin önüne geçilmesine yönelik bir sistemin kurulması gerektiğini savunmuştur.

Türk Tabipleri Birliği, savunduğu bu değerlerin yaşama geçmesi için gösterdiği gayretin yanı sıra; hekim mesleki sorumluluk sigortasına ilişkin düzenlemelerin hekim ve hastaların en üst seviyede yararına olabilmesini sağlayabilmek için yargısal girişimlerden, ilgili sigorta şirketleriyle görüşmeler yapılmasına ve poliçe karşılaştırması yaparak kamuoyu ile paylaşılmasına kadar her düzlemde iş ve işlemi yürütmekte olup danışmanlık anlaşması da bu çerçevededir.

Bu konudaki çalışmalarımız ve sonuçlarıyla ilgili tüm bilgileri ayrıntılı olarak paylaşmaya devam edeceğiz.