BMJ editörüne yanıt

13martmiting

Sağlık çalışanlarının sağlıkta özelleştirmeye karşı, 13 Mart günü gerçekleştirdikleri "Çok Ses Tek Yürek" mitingine ilişkin olarak, British Medical Journal (BMJ) editörünün yazısında yer verdiği "Türkiye"de sağlık göstergeleri dramatik biçimde iyileşmiş olabilir, ancak hekimler sokağa dökülüyor. Belki de dünyada hekimler reformlara hep karşıydılar" anlamındaki ifadelerine, Dr. Murat Civaner"in yazdığı yanıt...

 

Başkalaşıma direnmek için sağlam dayanaklarımız var

Bir hafta önce, 30,000 ‘den fazla sağlık çalışanı Ankara sokaklarında Sağlık Bakanlığı’nın özelleştirme politikalarını protesto etti. Türk Tabipleri Birliği’nin örgütlediği gösteriler Cumhuriyet’in en büyük sağlık çalışanı eylemi olarak kayıtlara geçti. Hekimlerin genellikle tutucu bir mesleğin üyeleri olduğu doğrudur; tarihsel örnekler bu yönde. Ama bu gösterileri sadece hekimlerin toplumsal konumları ve avantajlarını korumak adına yaptıklarını düşünmek aceleci bir yargı olur. “Reform” politikaları adım adım uygulandıkça ve ticarileşme çalışma koşullarını ciddi biçimde değiştirdikçe, hekimler ve sağlık çalışanları yavaş yavaş ama kesin biçimde şunu anlıyorlar: Sağlık hizmetlerini piyasacılığın maliyet-etkinlik temelli yaklaşımlarıyla ‘sunmak’; kendi iş güvenlikleri, gelir düzeyleri ve emeklilik güvencelerini tehlikeye attığı kadar, sağlık hizmetlerine erişim hakkıyla da çelişmektedir. Gösterilerde kişisel gelecek kaygıları önemli bir itici güç olsa da, sağlık hizmetine erişim hakkını savunmak diğer başat temaydı; çünkü çalışanlar artık ikisinin birbirinden ayrılamaz olduğunu, birini elde etmeden diğerini elde etmenin olanaksız olduğunu daha iyi kavrıyorlar.

Hekimlerin Türkiye’deki gibi küçük-girişimcilere, hastaların müşterilere, sağlık hizmetlerinin metaya dönüştürülmesi, mesleki değerlerle kaçınılmaz olarak çelişen ve onları yozlaştıran özelleştirme politikalarının sadece bir kaç yansımasıdır. Bu politikalar sistemin hatalı parçalarını değiştirmeyi değil, tüm sistemi dönüştürmeyi amaçlayan girişimlerdir. Sağlık çalışanlarının bu süreç içinde başkalaşımını önlemek için yapmamız gereken özelleştirme politikalarına bir bütün olarak karşı çıkmaktır. Sağlık hizmetine erişim hakkını ve mesleki değerleri birlikte savunmak; hem haklı çıkarılabilecek itirazlar üretmemiz, hem de hastalarımızı ve genel olarak toplumu çıkarlarımızın ortak olduğuna ikna etmemiz için bize sağlam dayanaklar sunmaktadır.

BMJ"nin ilgili sayfasına ulaşmak için...