Tıp fakültesi öğretim üyeleri Antalya'da eylemdeydi

antalyaAntalya"da tıp fakültesi öğretim üyeleri, asistan hekimler, tıp fakültesi öğrencileri ve yüzlerce sağlık emekçisi beyaz önlükleriyle yürüyüş yaptı.

 

21 Şubat günü, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, asistan hekimleri, öğrencileri başta olmak üzere Antalya’da yaklaşık 650 kişilik grup kentin merkezinde bulunan Aydın Kanza Parkı’nda toplandı. Sağlık Bakanlığı’nın üniversite hastanelerinde uygulamaya koyduğu performans sistemi başta olmak üzere Sağlıkta Dönüşüm Programı"nı protesto etmek amacıyla toplanan sağlık emekçileri ve tıp öğrencileri Güllük Caddesi boyunca beyaz önlükleriyle yürüyerek Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı istifaya çağırdı.

Yürüyüş sırasında bir yandan ellerindeki bildirileri yoldan geçenlere dağıtırken diğer yandan da “Bakan istifa”, “Vatandaş uyuma, sağlığına sahip çık”, “Performans sistemine hayır”, “AKP Sağlığa Zararlıdır” sloganları atan sağlık emekçilerine yurttaşlar alkışlarla destek verdi. Yavuz Özcan Parkında "Hayde" türküsü ile devam eden eylemin sonunda Prof.Dr. Sema Akman grup adına bir basın açıklaması yaptı.

Tıp Fakülteleri Öğretim Üyeleri Girişimi adına basın açıklamasını okuyan Prof. Dr. Sema Akman, sağlıkta dönüşüm adı verilen yeni sistemin aslında bir aldatmacadan ibaret olduğunu belirterek, "Başlangıçta halka şirin görünen, göz boyamacı sağlıkta dönüşüm projesinin maskesi düşmeye, şeker kaplı zehir ortaya çıkmaya başlamıştır. Sonuç olarak doğuştan hakkınız olan sağlık, ancak para ile satın alacağınız bir hizmet haline getirilecektir" diye konuştu.

Fotoğraflar için...

 

21.02.2011

BASIN AÇIKLAMASI

Bizler sizlere sağlık hizmeti sunmaktan başka kaygısı olmayan taşeron işçisinden, yardımcı sağlık personelinden, üniversite hocasına kadar uzanan sağlık çalışanlarıyız.

Bizler geçim sıkıntısı ve gelecek korkusu yaşamadan mesleğimizi yapmak istiyoruz. Sizlere yeterli hizmet alabileceğiniz hastanelerimizi hazırlamak, kaliteli sağlık hizmeti sunmak, iyi ve meslek ilkelerine bağlı hekimler, uzman hekimler yetiştirmek, sağlık düzeyimizi ve kalitesini yükseltecek yeni araştırmalar ve buluşlar yapmak istiyoruz.

2002 yılında gündeme oturan “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın hayata geçmeye başlamasıyla taşeron işçilerimiz asgari ücrete, yardımcı sağlık personelimiz yoksulluk sınırına mahkum edilerek, pratisyen hekimlerimizin bir kısmı aile hekimi yapıldı. Aile hekimi olmayanlar toplum sağlığı merkezlerinde 1/3 maaşa ve her gün değişik bir yerde görev yapmaya mahkum edildiler.

Devlet hastanelerindeki hekimlerimize ”size yeterli maaş veremiyoruz, ne kadar çok hasta muayene ederseniz ve ne kadar çok ameliyat yaparsanız o kadar çok para kazanacaksınız” diyerek, yorgun, uykusuz çalışmaya ve toplumdan kopuk bir yaşama mahkum edildiler.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ve Üniversite’deki hocalarımıza da “iyi hekim yetiştirmeyi, araştırma yapmayı bırakın çok hasta bakın, çok ameliyat yapın, para kazanın” dediler.

Özel hastanelere “sizin kadrolarınıza ve açacağınız bölümlere biz karar veririz. Verdiğiniz hizmetin bedelini de istediğimiz zaman öderiz” dediler. sıkıntıya giren özel hastaneler de sağlık çalışanlarının ücretlerini ödeyemediler.

Kısacası sağlık çalışanlarını aşağılayarak, sizin sağlığınızı hiçe sayarak bizim para kazanma aracımıza dönüştürdüler. Bu süreç bugün için halkımızın lehine gibi görülebilir. Ama kısa süre sonra tersine dönecek iyi ve kaliteli hekim bulmada zorlanacak, sağlık hizmeti alabilmek için de para ödemek zorunda kalacaksınız.

Feryadımızı duyun !!

Sağlık alanındaki haklarınıza, iyi hekimlerinize ve hastanelerinize sahip çıkın.

Yarın çok geç olabilir.

ANTALYA TABİP ODASI