TTB Heyeti OSTİM'de incelemelerde bulundu

ostim

Türk Tabipleri Birliği, Ankara Tabip Odası ve TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu temsilcilerinden oluşan bir heyet, OSTİM’de 3 Şubat günü meydana gelen patlamalarla ilgili incelemelerde bulundu.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Osman Öztürk, TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu adına Dr. Mustafa Tamyürek, Ankara Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu adına Dr. Nadir Sevinç TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu adına Razaman Pektaş’tan oluşan heyet, bugün (4 Şubat 2010) öğleden sonra OSTİM’e giderek ölen işçilerin yakınları ve çevredeki işyerlerinde çalışan işçilerle görüşüp, taziyelerini iletti ve yaralılara acil şifalar diledi.

Halen kayıp işçiler olması nedeniyle arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgede gözlemler yapan heyetin tespitleri, yarın TTB’de düzenlenecek basın toplantısıyla paylaşılacak.

İnceleme sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, yaptığı açıklamada, henüz 10 gün önce TTB Merkez Konseyi Başkanı ve TMMOB Başkanı’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile görüşme yaparak işçi sağlığı alanının piyasalaştırılmasının olası tehlikelerini ve bunun önlenmesine ilişkin talepleri aktardıklarını anımsattı. Tanık, “Bunları sürekli söylüyoruz ama bir sağır duvar var karşımızda” diye konuştu.

Alanın taşeronlara devredilmesiyle özellikle 50 ve 50’nin altında işçi çalıştırılan yerlerin işçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanma olanağının kalmadığını belirten Tanık, işçi sağlığı hizmetlerinin özelleştirilmesinin insan hayatı ile oyun oynamak olduğunu söyledi. Tanık, işçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin kamunun güvencesinde ve nitelikli biçimde yürütülmesi gerektiğini vurgularken, “Küçük işyerlerine birleşip bu hizmeti dışarıdan alın demek o hizmetin alınmayacağı anlamına gelmektedir” diye konuştu.

İnsan hayatının bu kadar ucuz olmadığını söyleyen Tanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Madenlerde, tersanelerde bu kadar insanın öldüğü bir yerde, burada OSTİM’de, Ankara’nın merkezinde bu kadar insanın öldüğü bir yerde bu önlemleri almayı reddeden bir Çalışma Bakanı’nın nasıl yerinde kaldığını şaşkınlıkla karşılıyoruz.”

On yıllardır işyeri hekimlerin eğitimlerinin TTB tarafından, iş güvenliği mühendislerinin eğitiminin de

TMMOB tarafından yürütülmekte olduğunu anımsatan Tanık, bu yetkilerin TTB ve TMMOB’dan alınarak taşeron şirketlere verildiğine işaret etti. Tanık, “Bu iki işyerinin de işyeri hekimi ve iş güvenliği mühendisi yoktur. İşçilerin de sigortasız çalıştırıldıklarına dair duyumlar aldık. Bunlar 2011 Türkiye’sine yakışmayan şeyler. Siyasi yetkililer gelip geçmiş olsun diyeceklerine alınması gereken önlemleri alsınlar” diye konuştu.

Fotoğraflar için...