'Tabip odası onayı' aramayan Çalışma Bakanlığı'na dava...

hukukÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işyeri hekimliği eğitimlerinde ve hizmet sunumunda özel şirketleri etkin kılmayı amaçlayan Yönetmelik düzenlemelerine karşı Türk Tabipleri Birliği tarafından dava açılmıştı.

Bakanlık tarafından, resmi internet sitesinde yayımlanan duyuruyla, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili genelgenin yürürlükten kaldırıldığı gerekçesiyle işyeri hekimlerinin tedavi edici hizmet sunabilmesi için tabip odası onayını gösteren bir belgenin aranmayacağı belirtilmişti. Aynı duyuruda; kamu kurumlarında görevli hekimlerin işyeri hekimliği yapabilmeleri için, döner sermaye ek ödemesi almadıklarına ilişkin yazı getirmeleri istenmiştir.

İşyeri hekimliğinde birinci basamak hizmetlerin SGK adına sunulmasında tabip odasının verdiği onayın dayanağı SGK genelgesi değil Türk Tabipleri Birliği Yasası'nın 4. ve 5. maddeleridir. Ayrıca işyeri hekimlerine bu yetkinin verilmesinde tabip odası onayının aranmasının gerekli olduğuna ilişkin Danıştay kararları da bulunmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açık bir yetkisi de olmamasına ve yasal düzenleme ile yargı kararlarının açık düzenlemelerine karşın, sanki bir genelgenin yürürlükten kaldırılmasıyla bu onayın aranmasına gerek kalmadığı gibi bir yaklaşımla yapılan düzenleme hukuka aykırıdır.

Diğer taraftan, resmi kurumda görevli hekimlere getirilen çalışma kısıtlamasının Anayasa'ya aykırı olduğuna ilişkin Anayasa Mahkemesi Kararı görmezden gelinerek, bu görevin işçilerin yaşam ve sağlık haklarıyla bağı dikkate alınmayarak; işyeri hekimliğinin, sadece mahalli idareler ve kurum hekimliklerinde görev yapan ve döner sermaye ödemesi almayan hekimler tarafından yapılabileceğine ilişkin düzenleme de hukuka ve hizmet gereklerine aykırıdır.

Bu gerekçelerle; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işyeri hekimlerine duyuru niteliğinde ortaya konulan, genel ve kesin nitelikteki bu işlemlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açıldı.