'Tam gün'de son durum!

ttbBugün Anadolu Ajansı'nın geçtiği bir haberde, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun Sağlık Bakanlığı'nın kamuda görevli hekimlerin tam gün çalışmasıyla ilgili açıklaması hakkında Danıştay 5. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararını kaldırdığı belirtilmiştir. Aynı haberde; üniversitede görevli öğretim üyeleri dışında kalan kamu görevlisi tabiplerin muayenehane açamayacakları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacakları ifade edilmiştir.

Bilindiği üzere, 5947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun kamu görevlisi hekimlerin çalışma haklarını sınırlandıran düzenlemesinin de aralarında yer aldığı kimi hükümlerinin yürürlüğü Anayasa Mahkemesi'nin 17 Temmuz 2010 tarihinde açıklanan kararı ile durdurulmuştur.

Danıştay 5. Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının uygulamasına ilişkin Sağlık Bakanlığı açıklamasına karşı Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan davada, Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğü durdurma kararını değerlendirerek Sağlık Bakanlığı işleminin hukuka uygun olmadığı sonucuna varmış ve 21 Temmuz 2010 tarihinde işlemin yürütmesini durdurmuştur.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı ise 4 Aralık 2010 tarihinde yayınlanmıştır. Bu Kararda, sağlık hizmetlerinin doğrudan yaşam hakkı ile ilgili olması nedeniyle diğer kamu hizmetlerinden farklı olduğu, sağlık hizmetinin temel hedefi olan insan sağlığının, mahiyeti itibarıyla ertelenemez ve ikame edilemez bir özelliğe sahip olduğu belirtilerek; insanın en temel hakkı olan sağlıklı yaşam hakkı ile bu yaşamın sürdürülmesindeki yeri tartışmasız olan hekimin statüsünün de bu çerçevede değerlendirilmesi ve diğer kamu görevlileri ile bu yönden farklılığının gözetilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Hekimlerin sunduğu hizmetin yaşam ve sağlık hakkı ile bağını kuran Anayasa Mahkemesi, daha önce yürürlüğü durdurulan ve hekimlerin çalışma haklarını ihlal eden 5947 sayılı Yasa'nın ilgili hükmünü iptal etmiştir.

Bu Karar gerekçesi, yalnızca üniversitede görevli öğretim üyeleri bakımından değil, kamu sağlık hizmetlerinde görevli bütün hekimler bakımından da Yasa'da belirtilen çalışma sınırlamalarının Anayasa'ya aykırı olduğunu ortaya koymaktadır.

Medyada yayınlanan haberlerde sözü edilen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ve gerekçesi henüz açıklanmamıştır. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin yukarıda belirtilen karar gerekçeleri gözetildiğinde, kamu sağlık çalışanları içinden sadece üniversite öğretim üyeleri ayrılarak bir yorum ve değerlendirme yapılmasının mümkün olmadığı düşünülmektedir.

Karar gerekçeleri yayınlandığında değerlendirmelerimiz ayrıca paylaşılacak olmakla birlikte Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin; güvenceli, makul çalışma sürelerinde, sağlıklı koşullarda, şiddetten arınmış bir ortamda, hedef gösterilmeksizin  ve insanca yaşayabilecekleri bir temel ücret karşılığında, tek bir işte, tam süre çalışmasını savunmaktadır.