TTB, okullarda uygulanacak aşılama programları hakkında MEB'e yazı gönderdi

ttbTürk Tabipleri Birliği okullarda uygulanacak aşılama programlarıyla ilgili olarak ailelerden yazılı görüş istenmesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı"na yazı gönderdi.
 

                                                                                               05.01.2011

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA

ANKARA

Bilindiği gibi, aşı uygulamaları bireysel koruma yanı sıra toplumsal koruma açısından da önemli halk sağlığı uygulamalarıdır. Toplumda aşı ile korunan hastalıkların yayılmasını önlemek için, hastalık açısından risk altında olan grubun belli oranda aşılanması yani toplum bağışıklığının sağlanması gerekir.  Yapılan aşıya göre değişen oranlarla, risk altındaki grubun %80-95’inin aşılanması ile toplum bağışıklığı sağlanabilir. Toplum sağlığının korunması için bulaşıcı hastalıklarla savaşımda önemli bir silah olan aşıların risk altındaki topluma olabildiğince yüksek oranda yapılması önceliklidir.

Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklarla savaşım Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 87. madde ile Sağlık Bakanlığı’na verilmiştir. Bu savaşım yetkisi sadece kanunda yazılı hastalıklarla sınırlı değildir.  Kanunun 64. maddesi ile de herhangi bir hastalık riski oluştuğunda bildirimi zorunlu hastalık olarak ilan edilip gerekli önlemlerin alınması yetkisi de Sağlık Bakanlığı’na verilmiştir. Bulaşıcı hastalıklarla savaşımda toplum bağışıklığı sağlanacak şekilde risk gruplarının aşılanması en etkili birincil korunma yöntemidir ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğundadır.

Bu sorumluluk yerine getirilirken bazı okul idarelerince velilerden “çocuğumun aşı olmasını istiyorum/ aşı olmasını istemiyorum” biçiminde yazılı görüş istendiğine ilişkin Birliğimize yakınmalar ve başvurular iletilmiştir. Bilindiği gibi ülkemizde ulusal düzeyde yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı sayesinde yüz binlerce çocuğumuz Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk felci, Hepatit B vb. gibi hastalıklara karşı aşılanmaktadır.  Bu programın başarısı başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere herkesin sorumluluğudur.

Bu kapsamda okul idareleri tarafında ailelerden yazılı onam istenmesinin aşılamalarda aksamalara, aşılama oranında düşüşlere yol açabilecek bir uygulama olma potansiyeli bulunmaktadır. Domuz gribi aşılama sürecinden arta kalmış izlenimi veren bu uygulama toplumsal bağışıklama çalışmalarına zarar verebilir. Okul aşılamalarında yazılı onam değil, okula başlarken yapılacak aşılar ile ilgili bir bilgi notunun ailelere ulaştırılması, bu not ile hangi aşıların ne zaman yapılacağı, ne tür etkilerinin olabileceği, özel bir sağlık sorunu nedeniyle aşı yapılmaması gerekiyorsa öğretmenlerin ve ilgili sağlık kuruluşlarının bilgilendirilmesinin gerekliliği belirtilmelidir.

Bağışıklama programlarının kapsayıcılığının ve güvenirliğinin tartışma konusu yapılmayacak bir çerçevede sürdürülmesi yaşamsal önem taşımaktadır. Türk Tabipleri Birliği olarak konunun bu yönüyle ilgili kurumlarla paylaşılmasının yararlı olacağını ve düşüncesiyle bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Feride Aksu Tanık
TTB Merkez Konseyi
Genel Sekreteri