Sabah akşam şiddet!

siddetHekimlere yönelik saldırılara alışmamız mı bekleniyor?

İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nde 11.11.2010 Perşembe günü hekimlere yönelik iki ayrı şiddet olayı meydana geldi. Sabah saat 07.30 sularında Acil Cerrahi Gözlem Odası"nda vizit yapan üç asistan hekim; Dr. Alev Karagöz, Dr. Nuri Okkabaz ve Dr. Ersin Gündoğan hasta yakınının sözlü ve fiziki saldırısına uğradılar. Aynı hastanede akşam üzeri saat 16.00 sıralarında da bir başka hekim saldırıya uğradı. Kartal Eğitim ve Araştırma hastanesi başta asistanlar olmak üzere tüm hekimler ve sağlık çalışanları için can güvenliği bulunmayan bir mekan olma yolunda!..

Bu tür  olaylar ne yazık ki neredeyse hemen her gün ve her sağlık kurumunda yaşınır oldu. Sıradanlaştırılan ve tüm sorumluluğu o anda sağlık hizmeti sunarken şiddete maruz kalan hekimde görülen bu şiddet eğiliminin nereden kaynaklandığını ve nasıl meşrulaştığını çok iyi biliyoruz.

Başta Başbakan olmak üzere siyasilerin ve hekimlere karşı saygısız ve hürmetsiz tutumunu neredeyse düşmanlık düzeyine taşıma yolunda ilerleyen Sağlık  Bakanı"nın demeçleri ve tutumları hekimlere şiddet uygulayan  saldırganları ne yazık ki cesaretlendiriyor.

Sağlık ortamında yaşanan her türlü aksaklık, yoğunluk ve yorgunluğun sonuçlarından hekimlerin sorumlu görülmesi isteniyor. Tıbbi bir gerekliliği olsun olmasın hasta yakınlarınca talep edilen  her şeyi, istendiği anda ve  istendiği şekilde gerçekleştirmeyen  her hekimin her an bir saldıya uğramayabileceği bir sağlık ortamı yaratıldı.

Bilinmelidir ki hekimleri yalnız bırakan, sahip çıkmayan Sağlık Bakanlığı"na rağmen hekimler yalnız ve sahipsiz olmayacak. Kartal Eğitim ve Araştırma hastanesinde de daha öncekilerde olduğu gibi İstanbul Tabip Odası olarak meslektaşlarımızın yanında olacak, hukusal desteği sunacak ve seslerinin ve yaşadıkları mağduriyetin kamuoyunca duyulmasını sağlayacağız.

Olay ile ilgili olarak İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri olarak 12.11.2010 Cuma günü hastaneye giderek mağdur asistan hekimler ve başhekimlik ile görüşecek ve saat 11.00"de Başhekimlik önünde saldırıları protesto eden bir basın açıklaması yapacağız.

Meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi bildiriyor, çirkin saldırıları kınıyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI