'Hekimlere yönelik hukuksuzluğa hayır!'

batman1Batman Tabip Odası, ilaç yolsuzluğu gerekçesiyle 32 hekimin gözaltına alınmasının ardından, bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Batman Tabip Odası'nın düzenlediği yürüyüşe yaklaşık 200 hekim, oda yöneticileri ve TTB Merkez Konseyi adına Dr. Zülfikar Cebe katıldı. İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinden Valilik Binası'na kadar yürüyen hekimler, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Zülfikar Cebe, burada yaptığı konuşmada, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hekim emeğinin giderek ucuzlatıldığını ve hekimlerin her geçen gün daha fazla hedef haline getirildiklerini söyledi. Hekimlere yönelik şiddetin artarak devam ettiğini belirten Cebe, hukukta da hekimleri rencide edici özensiz davranışlara sıkça tanık olduklarını aktardı.

Cebe'nin konuşmasının ardından Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Demir, basın açıklamasını okudu.

30.09.2010

BASINA VE KAMUOYUNA

Bilindiği üzere 28.09.2010 tarihinde Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile 32 meslektaşımız görevleri başında iken sansasyonel bir şekilde topluca göz altına alınmıştır. Bu gözaltına alma biçimi yerel ve ulusal medyada geniş yankı bulmuştur. Ülkemizde bu gibi olaylar üzerinden uzunca bir süreden beridir 'sağlıkta yolsuzluk eşittir doktor' algısı oluşturulmak istenmekte ve böylece asıl sorumlular aradan çekilerek halk ile doktor karşı karşıya getirilmektedir. Unutulmamalıdır ki hekimlik gibi kutsal bir mesleğin itibarının zedelenmesinin hiç kimseye bir faydası yoktur.. Dün itibarı ile 10 meslektaşımız emniyetteki ifadeleri alındıktan sonra savcılığa sevk edilmeden serbest bırakılmışlardır. Halen gözaltında bulunan ifadeleri devam eden meslektaşlarımız için ise ek gözaltı süreleri alınmış olup, akıbetlerinin ne olacağı tarafımızca bilinmemektedir.

Olayı duyduğumuz andan itibaren Batman Tabip Odası Yönetim Kurulu ve oda avukatımız ile birlikte olayın takipçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz. Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde ön hazırlık yapıldığı ve soruşturmanın gizliliği gerekçesi ile tarafımıza herhangi bir bilgi verilmemesine rağmen dosya içeriğinin yerel ve ulusal medyada yer alması bizler açısından manidardır. Dosya ile ilgili olarak meslektaşlarımızdan ve avukatlarımızdan aldığımız bilgiler çerçevesinde bu mevcut soruşturma dosyasının daha en baştan ilgili SGK müfettişi tarafından hukuksuz ve özensiz bir şekilde hazırlandığı, hekimleri potansiyel suçlu olarak gördüğü ve gösterdiği tarafımızca müşahede edilmiştir. Bunun devamında kanaatimizce soruşturma dosyasının gerekli özen ve hassasiyet gösterilmeden isimleri geçen tüm hekimlere yönelik gözaltına alınma talimatı verilmesi, biz Batman'da çalışan tüm hekimleri ve sağlık camiasını derinden yaralamıştır.

Dosyada isimleri bulunan hekimlere yönelik evrakta sahtecilik ve kamu kuruluşunu dolandırma suçu isnat edilmektedir. Meslek örgütü olarak, diğer tüm meslek gruplarında olduğu gibi, bizlerin de arasında mesleğini uygularken meslek etik-ahlak kuralları dışına çıkan meslektaşlarımızın olabileceğini biliyoruz. Meslek örgütümüz TTB-Yüksek Onur Kurulu ve odalarımızın Onur Kurulları'nca bu konular ciddiyetle takip edilmekte ve gerekli cezalar uygulanmaktadır.. Burada bizlere ve diğer ilgili mercilere düşen görev; mesleğini icra ederken meslek etik kurallarına uymayanlara yönelik adli, idari ve mesleki soruşturmaları yapmaktır. Bu soruşturmaları yaparken önemli olan suçlu ve suçsuzun en ince ayrıntısına kadar birbirinden ayırt edilmesi, meslek grubunda bulunan diğer bireylerin meslek onuruna gerekli özen ve hassasiyetin gösterilmesidir.

Batman Tabip Odası olarak görevini icra ederken meslek etiğine aykırı hareket eden meslektaşlarımıza yönelik geçmişte birçok soruşturma açtığımızı, bugün ve bugünden sonra da meslek etik kurallarına uymayan meslektaşlarımıza yönelik gerekli mesleki disiplin soruşturmaları açacağımızı ve bu konularda çok hassas olduğumuzu sizlerle paylaşmak isteriz.

Ancak hekimi ve hekimliği değersizleştiren kamuoyu nezdinde mesleki itibarımızı zedeleyen özensiz adli işlemlerin büyük fedakarlıklarla mesleğini icra etmeye çalışan sağlık emekçilerini derinden yaraladığı ve motivasyonunu bozduğu unutulmamalıdır.

Talebimiz yetkililerin bundan sonraki uygulamalarda daha özenli davranmalarıdır. Saygılarımızla.

BATMAN TABİP ODASI