Herkese Eşit Nitelikli Sağlık Hakkı İçin Dr. Naki Bulut'un Yanındayız

ba02082010Muğla Devlet Hastanesinde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Opr.Dr. Naki BULUT; Anayasanın 90. maddesine, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesine, İstanbul Protokolüne, Hasta Hakları Yönetmeliğine, İnsan Haklarının temel değerlerine, yasal mevzuatla uygun davranarak, mesleğini etik kurallar ve insan mahremiyetini gözeterek yapmak istediği için “ Devleti zarara uğrattığı” gerekçesiyle 19.20 TL para cezası ile cezalandırılmış ve hakkında soruşturma açılmıştır.

HERKESE EŞİT NİTELİKLİ SAĞLIK HAKKI İÇİN Dr. NAKİ BULUT" UN YANINDAYIZ

SAĞLIK BAKANINI ÜÇLÜ PROTOKOLDEN İMZASINI ÇEKMEYE DAVET EDİYORUZ

Dr.Naki Bulut"un hastanın adli muayene süreci sırasında yaşadığı durum (bir Türkiye klasiği şeklinde cereyan etse de) hemen her gün bu olaylarla karşı karşıya kalan tıp camiasını çok yakından ilgilendirmektedir.

Halen Muğla Tabip Odası Başkanlığı görevini yürüten Dr. Naki Bulut, 2006-2010 Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu üyeliği, 2006-2010 TTB delegeliği, 2004- 2006 Muğla Tabip Odası Başkanlığı, 2002- 2004 Muğla Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulunmuştur.

Etik tutum

"Hekimlik mesleğinin nasıl yürütüleceği, ulusal sağlık mevzuatında, TTB Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’nda, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü’nde, Hasta Hakları Yönetmeliği’nde, Uluslararası Sözleşmelerde, İstanbul Protokolü’nde ve Dünya Tabipler Birliği Bildirgeleri’nde tanımlanmıştır. Hekimler hastaların, ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları ile sair farklılıkları dikkate almadan mesleklerini yürütmek zorundadır. Tutuklu ve hükümlülerin muayenesi de öteki hastalarınki gibi, kişilik haklarına saygılı, hekimlik sanatını uygulamaya elverişli koşullarda yapılmalı ve onların gizlilik hakları korunmalıdır. Polis ya da diğer kolluk görevlileri hiçbir zaman muayene odasında bulunmamalıdır. Hekimin, bu koşulların sağlanması için ilgililerden istekte bulunma hakkı ve sorumluluğu vardır” diyen Dr. Naki Bulut ;“İnsan haklarını ve hasta haklarını ihlal eden bir devletin hekimi olacağıma, hekimlik meslek etik kurallarına aykırı davranan bir hekim olacağıma, devletin 19.20 lira zarar etmesine neden olmak; devletimizin onuru dikkate alındığında daha küçük bir kayıptır. İnsan haklarını tanımayan, devletin kendilerine verdiği yetkileri kötüye kullanan kişilerin, devlete verdikleri maddi ve manevi zararın karşılığı hesaplanamayacak kadar büyüktür.” diyerek hekimlik mesleği uygulamasını ödünsüz ve onurlu bir şekilde savunmuştur.

İnsanlığın evrensel değerleri ve toplum vicdanı, tutuklu ve hükümlülerin gereksiz acı ve mağduriyetten korunmasını, sağlık hizmetlerine eşit şartlarda ulaşmasını gerektirir. Tıbbı insanlığın hizmetine sunmak, kişiler arasında herhangi bir ayrım yapmadan beden ve ruh sağlığını korumak ve iyileştirmek, hastaların acılarını dindirmek ve onları rahatlatmak, tıp doktorlarına tanınmış bir ayrıcalıktır.

Sosyal devletin en önemli görevlerinden biri sağlık hizmetlerinin eşit, nitelikli ve herkesin ulaşabileceği bir şekilde sunumudur. Sağlık hizmetinin “eşitlik ilkesi” çerçevesinde verilmesi insan haklarına saygılı, çağdaş, demokratik ülkelerde bireylerin değil devletin sorumluluğundadır.

Adalet Bakanlığı ve HSYK"yı göreve davet ediyoruz

Adalet ve Sağlık bakanlıkları ile Adli Tıp Kurumu’nun "İşkencenin Etkin Belgelenmesi / Adli Tıp Uzmanı olmayan Hakim, Savcı ve Hekimlerin İstanbul Prokolü Eğitimi" kapsamında yürüttüğü projenin eğiticilerinden olan Dr.Naki Bulut"un eğitim kapsamında aktardığı bilgiler nedeniyle soruşturmaya uğraması manidardır. İstanbul Protokolü eğiticilerinin Adalet Bakanlığının çağrısıyla “Mavi Marmara” olayında muayenelerin organize edilmesinde görev aldığını hatırlatıyoruz.  İstanbul protokolünün uygulanmasına erişimin yurttaşlık temelinde eşit olması gerekir. Adalet Bakanlığını tüm kurumlarında herkes için İstanbul Protokolünü uygulamaya davet ediyoruz.

Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin “yaşam, vücut bütünlüklerini koruma, sağlık ve mülkiyet hakları devletin güvencesi altındadır” ilkesinin uluslararası ceza infaz hukukunun en temel prensiplerinden biri olduğu unutulmamalıdır. Cezaevi Savcısı Altan Ünlü"nün hekimlik mesleğini anayasanın eşit nitelikli sağlık hizmeti çerçevesinde hekimlik etiği ve onuruyla yürüten Dr.Naki Bulut hakkında soruşturma açması nedeniyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu"nu ve Adalet Bakanlığı"nı göreve çağırıyoruz.

Türkiye"de iyi hekimlik ilkeleri tehdit edilmektedir

Adalet, İçişleri ve Sağlık bakanlıkları arasında imzalanan, hasta ve tutuklu hakları gibi tıbbi ettiği de yok sayarak keyfi bir şekilde düzenlenen Üçlü Protokol bugüne kadar yaşam hakkının kaldırılmasından sağlık hakkının engellenmesine kadar bir dizi olumsuzluğa yol açan uygulamaların gerekçesi olmuştur. Sağlık Bakanı Sayın Akdağ"ı da bir an önce hekimlik mesleğinin temel değerlerine aykırı bu "üçlü protokol"den imzasını çekmeye davet ediyoruz.

İyi hekimlik uygulamasını engelleyen her türlü otoriter, hukuk tanımaz ve etik dışı  tutumları kınıyor, temel insan hak ve özgürlüklerini, hasta haklarını ve hekimlik mesleği ilkelerini savunan Opr. Dr. Naki BULUT "un ve onurlu meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha duyuruyoruz.

Yapılan yanlışlığın düzeltilmesi konusunda Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmelidir.

Meslek sırrını yokeden,  tutuklu ve hükümlülerinin  eşit nitelikli sağlığa ulaşma  haklarını ihlal eden, savunma hakkını ortadan kaldıran ve hekimlik onurunu zedeleyen üçlü protokol kaldırılmalıdır.

Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türk Tabipleri Birliği