Dereler Halkla Ankara'ya Akıyor...

hesAntalya-Isparta-Burdur Dereleri Gönlünce Aksın Çevre Platformu, Akdeniz Bölgesi’nde yapılan ve yapılacak olan Hidroelektrik Santraller’e (HES) karşı yürüttükleri “Dereler Halkla Ankara’ya Akıyor” kampanyası kapsamında Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’ni ziyaret etti.

Dereler Halkla Ankara’ya Akıyor kampanyası kapsamında, Antalya-Isparta-Burdur Dereleri Gönlünce Aksın Çevre Platformu adına Antalya bölgesinde çiftçilik ve bahçecilikle uğraşan yaklaşık 50 kişi, 15 Haziran 2010 Salı günü TTB’ye gelerek, TTB Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu, TTB Denetleme Kurulu üyeleri Dr. Yaşar Ulutaş ve Dr. Sibel Özsoy ile bir görüşme yaptılar.

Platform temsilcisi Hediye Gündüz, ziyaretlerinin amacının Akdeniz Bölgesi’nde yapılan ve yapılacak olan HES’lerin zararlarını anlatmak olduğunu söyledi. Gündüz, kampanya kapsamında TMMOB, DİSK, KESK, Hak-İş, Türk-İş, TESK, Türkiye Barolar Birliği’ne de ziyaretlerde bulunacaklarını bildirdi.

Bölgenin, tarımsal üretim, turizm, endemikler, dereler ve vadiler bölgesi olduğunu, çok sayıda koruma sahası bulunduğunu belirten Gündüz, HES’lerin tüm bunlara büyük zararlar vereceğini kaydetti. Türkiye’de şu anda 1700 civarında HES projesi bulunduğunu, bu sayının 2 bin 500’e çıkarılmasının hedeflendiğini ve nehir üzerinde daha küçük ölçekli 2 bin 500 santralin daha kurulacağı duyumlarının olduğunu söyleyen Gündüz, bu durumda Türkiye’de 5 bin civarında HES olacağını belirtti. Gündüz, “Biz doğaseverler olarak bu çok ciddi durumun giderilmesi için projelerin iptal edilmesini ve derelerin özgür bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Gündüz, ziyaret ettikleri kurumlardan konuya ilişkin bilimsel, hukuksal konularda ve kamuoyuna ulaşmada destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

İbradı, Sülekler, Elmalı ve Gökbük’den temsilcilerin de söz alarak kendi bölgelerinin özel durumlarını anlattıkları ziyarette, Gökbük’te hala sürdürülmekte olan geleneksel bir oyunun “pıngıdık” adlı temsili karakteri de yer aldı.

TTB Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu da, Platform temsilcilerini yürüttükleri mücadele nedeniyle tebrik etti. Ziyaret için teşekkür eden Bilaloğlu, TTB olarak hukuki ve bilimsel destek verebileceklerini, Antalya ve Isparta-Burdur Tabip Odaları aracılığıyla da katkıya hazır olduklarını ifade etti.