Şef, şef yardımcılığı ve başasistan sözlü sınavları hakkında

ttbTürk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, şef, şef yardımcılığı ve başasistanlık sözlü sınavları öncesi, hekimlerin jürilerin oluşumu ve sınav sürecine ilişkin kaygıları nedeniyle Sağlık Bakanlığı’na aşağıdaki yazıyı gönderdi.

T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI
SAĞLIK EĞİTİMİ GENEL
MÜDÜRLÜĞÜ
Prof.Dr.Nusret Fişek Cad. No.41
Yenişehir/ANKARA
Faks:458 35 00

851/2010                                                                                                                  08.06.2010

T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI
SAĞLIK EĞİTİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
ANKARA

Sağlık Bakanlığı  web sayfasında, eğitim ve araştırma hastanelerinde boş bulunan klinik şefi, klinik şef yardımcısı başasistan kadrolarına yapılacak atamalar için sözlü sınav tarihleri 3 gruba ayrılmış, iki grubun tarihleri 11-12-13 Haziran ve  18-19-20 Haziran  olarak açıklanmıştır. Açıklamada sözlü sınavları yapacak jürilerin üç kişiden oluşacağı dışında bir bilgiye yer  verilmemiştir.

Birliğimize üyelerimiz tarafından jürilerin taraflı bir biçimde oluşturulduğu ve objektif bir değerlendirme yapılmayacağı konusunda  ciddi kaygılar iletilmektedir. Tıpta uzmanlık eğitiminin niteliğinin gözetilerek sınav öncesi bu kaygıların giderilebilmesi ve objektif bir sınav yönteminin uygulanması  büyük önem taşımaktadır.

Esasen sözlü sınavı yapacak jürinin nitelikleri ve oluşturulma yöntemi,  hassasiyetlere uygun olarak ‘Sağlık Bakanlığı Eğitim Ve Araştırma Hastanelerinde Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı Ve Başasistan Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Sınavlara İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ ile de ortaya konmuştur. Bilindiği üzere Yönetmeliğin 9. maddesinde jüri üyelerinin Bakanlıkça oluşturulacak jüri havuzundan çekilecek kura ile belirleneceği ve Jüri havuzunun jüri sayısının iki katından az olmamak üzere Tıp Fakülteleri ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki nitelikleri tanımlanmış klinik şefi veya profesörler arasından oluşturulacağı belirtilmiştir.

Konunun önemi ve sınavın adilliği açısından Yönetmelik uyarınca belirlenen jüri havuzunun sınavdan önce ilan edilmesini ve usulüne uygun olarak oluşturulan havuzdan sınavda görev alacak asıl ve yedek jüri üyesi olacak hekimlerin isimlerinin Türk Tabipleri Birliğinden bir temsilcinin de hazır bulunacağı bir ortamda kura ile belirlenmesi talebimizi ivedilikle bilgilerinize sunuyoruz.

Saygılarımızla,

Prof.Dr. Feride Aksu Tanık
TTB Merkez Konseyi
II. Başkanı