Klinik şefi, şef yardımcısı ve başasistan sınav sürecinin takipçisiyiz

altTürk Tabipleri Birliği, asistanların, eğitim sorumlusu olacak hekimlerin ve toplumun sağlık hakkını koruma ödevi çerçevesinde;

Sağlık Bakanlığı"na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde boş bulunan eğitici kadrolarının ilan edilmemesi ile bir ve ikinci bölgelerdeki eğitim kurumlarına sınavla eğitici olarak hak kazanacak hekimlerin bir yıl süre ile diğer bölgelerdeki boş bulunan kadrolara gönderilmesine ilişkin hükümlerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için hukuksal girişimleri başlatmaktadır.

Ancak eğitim sorumluları yönünden 10 yıldır sınavların yapılmamış olmasını dikkate alarak ve merkezi sınavın adil ve objektif olmasını talep ederek 4 Nisan 2010 günü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak merkezi bilim sınavının ardından 60 puan ve üzerinde alan adayların katılacağı ve kura ile oluşturulması gereken üç kişilik jüri tarafından yapılacak sözlü sınavın takipçisi olacaktır. Sınavların objektifliğine gölge düşürecek bulguların ortaya çıkması halinde gerek doğrudan gerekse hekimlere destek olarak gerekli girişimleri yapacaktır.

Bir sonraki sınavın şimdiden takviminin açıklanması ve mutlaka ÖSYM tarafından yapılması için de talebini iletmiş olup takipçisi olacaktır.

***

Bilindiği üzere 21 Ocak 2010’da Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde boş bulunan klinik şef, şef yardımcısı ve başasistan kadroları için sınav ilanı ve 26 Ocak 2010’da ise sınava gireceklerin başvurabilecekleri kadroların açıklanması üzerine Türk Tabipleri Birliği;

- Yazılı mesleki bilim sınavının hangi yöntemle ve kim tarafından yapılacağının belirsizliğini,

- Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan 44 Eğitim ve Araştırma hastanesinde çok sayıda eğitici kadrosunun boş olmasına rağmen bunların sınavda başvurulacak kadrolar içinde ilan edilmediğini,

- Uzun yıllardır sınav yapılmadığı için bir çok hekimin son beş yıl içinde Üniversitelerarası Dil Sınavı (ÜDS) veya KPDS Dil Sınavında başarı belgesinin olmaması nedeniyle sınava giremeyeceğini,

- Sınavda 1 ve 2. bölgede boş olan kadrolara atanmaya hak kazanacak hekimler yönünden diğer bölgelerdeki EAH kadrolarında 1 yıl görev yapma zorunluluğunun hekimlerin haklarını ihlal eden hukuka aykırı bir uygulama olduğunu tespit etti.

Bu tespitlerin hemen ardından Sağlık Bakanlığı’na  iki kez yazılı olarak başvurdu, bir kez de 18 Şubat 2010 tarihinde Sağlık Eğitimi Genel Müdürü ile görüşerek değerlendirme ve taleplerini yüzyüze aktardı.

Yazılı mesleki bilim sınavının ÖSYM aracılılığı ile yapılmasını,

Boş bulunan şef, şef yardımcılığı kadrolarının sınavda başarılı olanların atanması için ilan edilmesini,

21 Mart’ta yapılacak Üniversitelerarası Dil Sınavı"nda başarılı olanların sınava girmesinin sağlanmasını,

Yalnızca 1 ve 2. bölgede boş olan kadrolara atanacaklar yönünden diğer bölgelerdeki EAH kadrolarında 1 yıl görev yapma zorunluluğunun kaldırılmasını talep etti.

Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından 22 Şubat 2010 tarihinde yazı ile Türk Tabipleri Birliği"nin görüş ve taleplerine yanıt verildi. Yazıda:

Yabancı dil başarı belgesi olmayanlara 2010 Mart"ında yapılacak sınavda başarılı olmaları kaydıyla başvurularına olanak sağlandığı,

Bilim sınavının ÖSYM tarafından yapılması için yoğun çaba harcandığı ancak ÖSYM yetkililerinin 31.10.2010 tarihinden önce bir sınav tarihi verememesi nedeniyle Yönetmeliğin 8. Maddesi uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte sınavın yapılmasının kararlaştırıldığı,

Boş bulunan bütün kadroların ilan edilmediğini, kadro ilanının hizmet ihtiyacı doğrultusunda yapıldığı,

Yapılacak sınav sonrası 1 ve 2. bölgelerdeki eğitim kurumlarına atanmaya hak kazanacak hekimlerin ihtiyaç duyulan diğer eğitim ve araştırma hastanelerinde bir yıl süre ile görevlendirilmesine ilişkin yönetmelik değişikliğinin eğitim ihtiyacının çözülmesi için yapıldığı belirtilmiştir.

Türk Tabipleri Birliği 1 Aralık 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sınav Yönetmeliğinin çıkmasını takiben  ve 10 yıldır sınav yapılmadığı dikkate alınarak ÖSYM ile görüşmelerin hemen başlatılması ve sınavın objektifliğine gölge düşmemesi için sınavın ÖSYM ile birlikte yapılmasını sözlü ve yazılı olarak Sağlık Bakanlığı’na iletmiştir. Ancak bu konudaki çalışmaların geç başlatılarak ÖSYM’den takvimin geç alındığı gerekçesi ile sınavın ÖSYM ile birlikte yapılmaması önemli bir handikaptır.

Bilindiği üzere Yönetmelik uyarınca jüri üyeleri Bakanlıkça oluşturulacak jüri havuzundan çekilecek kura ile belirlenecektir. Jüri havuzu ise, jüri sayısının iki katından az olmamak üzere Tıp Fakülteleri ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki, SCI, SCI-E , SSCI veya AHCI’ de kayıtlı dergilerde yayınlanmış en az üçü ilk isim olmak üzere yedi yayını olan şef ve/veya profesörler arasından oluşturulması gerekmektedir. 

Sağlık Bakanlığı’nın bir mahkemenin ara kararı üzerine 11.02.2010 tarihi itibari ile Eğitim Araştırma Hastaneleri"nde;

·         1381 Şef,

·         2762 Şef yardımcısı kadrosunun bulunduğunu,

·         bunlardan 781 şef kadrosunun ve 640 şef yardımcısı kadrosunun dolu olduğunu bildirmiştir.

Bakanlığın verdiği bilgilere göre 600 klinik şefliği, 2122 klinik şef yardımcılığı kadrosu boştur. Bakanlık sınav için 600 boş şef kadrosundan 156’sını, 2122 şef yardımcısı kadrosundan ise 217’sini ilan etmiştir.  

Boş bulunan şef ve şef yardımcılığı kadroları tıpta uzmanlık eğitimi açısından telafi edilemeyecek bir durumdur. Asistanların sınırlı olan eğitim sürelerinde gerekli bilgi ve beceriyi  kazanmalarına, yeterli uygulamayı yapmalarına engel olan bu durum aynı zamanda toplum sağlığını da olumsuz etkilemektedir.  Üç büyük ilde bulunan yerleşik eğitim ve araştırma hastanelerindeki kliniklere asistan alınmasına rağmen eğitici kadrolarının sınav için ilan edilmemesi ve boş tutulması, bunun yerine planlama yapılmaksızın çok sayıda ilde hızla açılan eğitim ve araştırma hastanelerindeki kadroların sınav için ilan edilmesi kabul edilemez bir durumdur.

Türk Tabipleri Birliği, asistanların, eğitim sorumlusu olacak hekimlerin ve toplumun sağlık hakkını koruma ödevi çerçevesinde;

Sağlık Bakanlığı"na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde boş bulunan eğitici kadrolarının ilan edilmemesi,

Bir ve ikinci bölgelerdeki eğitim kurumlarına sınavla eğitici olarak hak kazanacak hekimlerin bir yıl süre ile diğer bölgelerdeki boş bulunan kadrolara gönderilmesine ilişkin hükümlerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için hukuksal girişimleri başlatmaktadır.

Ancak eğitim sorumluları yönünden 10 yıldır sınavların yapılmamış olmasını dikkate alarak ve Merkezi sınavın adil ve objektif olmasını talep ederek 4 Nisan 2010 günü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak merkezi bilim sınavının ardından 60 puan ve üzerinde alan adayların katılacağı ve kura ile oluşturulması gereken üç kişilik jüri tarafından yapılacak sözlü sınavın takipçisi olacaktır. Sınavların objektifliğine gölge düşürecek bulguların ortaya çıkması halinde gerek doğrudan gerekse hekimlere destek olarak gerekli girişimleri yapacaktır.

Bir sonraki sınavın şimdiden takviminin açıklanması ve mutlaka ÖSYM tarafından yapılması için de talebini iletmiş olup takipçisi olacaktır.