'Tam gün' çalışma düzenine ilk örnek mi?

altTürk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı'nca 28 Ocak 2010 tarihinde yayımlanan 'Mesai Dışı Poliklinik Uygulaması' konulu genelge ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi.

12.02.2010
BASIN AÇIKLAMASI
 
Mesai Dışı Poliklinik Uygulaması

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce 28 Ocak 2010 tarihinde “Mesai Dışı Poliklinik Uygulaması” konulu bir genelge yayımlandı.

Gerekçe:           

Acil servislere mesai saatleri haricinde ve genel ve resmi tatil günlerinde;

-          Acil müdahale gerektirmeyen ve ayaktan tedavisi sağlanabilecek durumdaki hasta başvurusu sayısı oldukça yüksek.

-          Bu hastalar geri çevrilmeyerek muayeneleri sağlanmakta ancak ertesi gün tekrar sevk edildikleri ilgili branş polikliniklerine müracaat etmektedirler.

-          Bu durum gereksiz yere acil servis yoğunluğuna yol açmakta ve bu nedenle tıbbi durumları acil sağlık hizmet sunumunu gerektiren hastalara zamanında müdahale yapılamamakta, aksamalar yaşanmaktadır. Bu nedenle düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Düzenlemenin içeriği:

-          İhtiyaç duyulan il ve ilçelerde,

-          Bakanlığa bağlı yataklı tedavi kurumlarında (eğitim ve araştırma hastaneleri dışında),

-          Mesai saatleri haricinde ve genel ve resmi tatil günlerinde başvuran hastaların muayene, tetkik, tahlil ve tedavi taleplerinin karşılanması

Nasıl?

-          Mesai saatleri dışında tabip ve gerektiğinde uzman tabip,

-          Hastanede aktif olarak çalışan mevcut pratisyen tabip sayısının yeterli olmaması halinde mevcut  birinci basamak sağlık kuruluşlarından, asli görevini aksatmamak kaydıyla, yeterli sayıda tabip ve ihtiyaç duyulan diğer sağlık personelinin görevlendirme yapılması,

-          Hafta içi 16:00-24:00 arası, cumartesi-pazar ve diğer resmi tatil günlerinde 08:00-24:00 arası,

-          Ek ödeme mevzuatına göre hastane döner sermayesinden ek ödeme yapılabilecektir

Sorular:

1)Genelgede acil müdahale gerektirmeyen ve ayaktan tedavisi sağlanabilecek durumdaki hasta başvurusu sayısının oldukça yüksek olduğu söyleniyor; sayı nedir? ve neden?

2)Her zamankinden farklı olarak “son zamanlarda” acil başvurularında bir artış mı vardır?

3)Uyguladığınız ekonomi politikalar ve siyasal tercihlerinizle işsizi, yoksulu, sosyal güvencesizi bol bir ülke haline gelişimizin ve insanların poliklinik ücreti/katkı-katılım payı vermemek için sözde ücretsiz olan acil hizmetleri zorunlu olarak tercih etmeleri söz konusu olabilir mi?

4)Bu uygulamanızla parası olmayan insanlardan mutlaka katkı-katılım payı almaya çalıştığınız, poliklinik saatini 24:00’e kadar uzatmanızın nedeninin bu olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda insanların hizmete ulaşımını engellemiş olmayacak mısınız?

5)Sorunu doğru tespit edip doğru çözümler üretmek, katkı katılım payını kaldırmak varken bu uygulama ne kadar yerindedir?

6)”Tam gün” yasasının genel ve madde gerekçelerinde şunlar yazıyordu:

“Sağlıkta Dönüşüm Programı… 2003 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır.
Diğer kamu hizmetlerinde olduğu gibi sağlık alanında da tam gün esasına göre çalışma sistemini uygulamak, Programın hedeflerinden birisi olarak benimsenmiştir.
….

Tabiatı itibarıyla zor ve riskli bir mesleği üstlenmiş olan hekimlerin, yoğun ve stres dolu bir günün yorgunluğundan sonra, başka bir mekânda çalışarak hastalarını görmesi, tedavi ve kontrol sorumluluğunu üstlenmesi mesaisini ciddi bir şekilde bölmektedir.

Madde ile, 2368 sayılı Kanunun yürürlükten kaldırılması suretiyle kısmî zamanlı çalışma sisteminden vazgeçilmekte, haftalık 45 saat çalışma süresinin diğer kamu görevlilerinde olduğu gibi 40 saat olması amaçlanmaktadır.

Hekimlerin bu tür tercih ile karşılaşmadıkları, mesai açısından ve zihinsel olarak bölünmüşlük yaşamadıkları, hasta memnuniyetini daha kolayca hedefleyebildikleri, emeklerini bir noktada yoğunlaştırabilecekleri ortamın oluşturulmasında zaruret bulunmaktadır.”

….

Bu düzenleme ile bu sağlanmış oluyor mu?

7)Bu tür çalışan bir hekim ertesi gün izin mi yapacak, yoksa mevcut görevini de aksatmayacağına göre ertesi gün “asıl” işine devam mı edecektir?

8)Bundan böyle günlük çalışma süresi 16 saat mi olacaktır?

9)Gece 24:00 den sonra hekimi, hemşiresi, temizlik elemanı evine nasıl gidecektir? Bu sorular “tam gün” yasası çıktıktan sonra artık ayrıntı olup, fuzuli midir?

10)“Tam gün” yasası ile murad edilen günde 8 saat çalışma karşılığı sadece maaş, mesai dışındaki çalışmalarla ancak ek bir gelir elde etme olanağı sunan bir şekilde mi olacaktır? Bir süre sonra ek ödeme vb. mevzuatta değişiklik yapılarak bu “düzen” mi oturtulacaktır?

11)Daha önce seçimler öncesi birinci basamak hizmetler ücretsiz, sevk sistemini kaldırdık vb. açıklamalar yapılırdı. Seçimler mi yaklaşmıştır?

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ