İşçilerin sağlığı iyi değil!

altTürk Tabipleri Birliği ve Türk Dişhekimleri Birliği yöneticileri, TEKEL işçilerinin açlık grevi süreci ile ilgili sağlık değerlendirmelerini iletmek üzere bugün (11 Şubat 2010) Tek Gıda İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel’i ziyaret ettiler. Ziyaretin ardından ortak bir basın açıklaması yapıldı.

alt                                                    alt

11.02.1010
Türkiye’de uzun bir süredir  “TEKEL işçileri gerçeği”  yaşanıyor. TEKEL işçileri bir mücadele yürütüyorlar: Hak mücadelesi. Var olan bir haklarının ellerinden alınmasına karşı çıkıyorlar, yeterli ücret, iş-güvenceli iş istiyorlar.

İşin özü Türkiye’de yaşayan büyük çoğunluğun, işsizin, yoksulun, taşeron işçinin, memurun, işçinin, 4B’linin, 4C’linin..herkesin umudu oluyorlar: Çünkü kararlılar, ısrarlılar ve mücadele ediyorlar.

Bu nedenle 60 gündür Ankara’dalar, sokaklardalar; bu mücadeleyi kaybeder, haklarını alamazlarsa içine itilecekleri kötü koşullarda -şimdiden- yaşıyorlar. İyi -sağlıklı beslen(e)miyorlar, giyin(e)miyorlar, sağlıklı koşullarda oturup kalkmıyorlar, üzerlerine yağmur-kar yağıyor, üstlerini değiştiremiyorlar, sandalyelerde-koltuklarda uyuyorlar, yatmıyorlar, uykusuzlar…sık hastalanıyorlar.

Bizler hekim örgütüyüz.

Türkiye’nin gözü önünde, Ankara’nın göbeğinde yaşanan “TEKEL işçileri gerçeği”ni hekimler olarak da görüyoruz. Olanakları olan, koşullarını zorlayan Ankara’daki hekimler, Ankara dışından Diyarbakır’dan, Bursa’dan, İzmir’den, Mersin’den, Adana’dan, İstanbul’dan, Kocaeli’nden, Eskişehir’den, Avrupa’dan hekim, evet Avrupa’dan hekim geliyor ve işçilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için sağlık hizmeti vermek istiyorlar, veriyorlar. Gözlemlerini bize iletiyorlar: İşçilerin sağlıkları iyi değil. Yaptıkları muayeneleri aktarıyorlar, yüzdeler belirtiyor, kronik hastalıkların alevlendiğini söylüyor, hastalık ve hasta adları veriyorlar. Tekrarlıyorlar: İşçilerin sağlıkları iyi değil.

Yetmiyor; işçiler açlık grevinde. Biz hekimiz, işçilerin sağlıkları iyi değil. Hekimlerin orada bulunuyor olması hiçbir şeyin güvencesi değildir, olamaz da.

Hükümete sesleniyoruz: Neyi bekliyorsunuz? Sağlıklarının daha da bozulmasını, dirençlerinin düşmesini? Evet, neyi bekliyorsunuz? İşçiler Türkiye’nin bütün sorunlarını çözebilecek bir kaynaşmayı ve zemini oluşturmuş durumda. Türkiye’ye yapılabilecek en iyi katkıyı yaparak göstermiş durumda. Her anlamda örnekler.

Neyi bekliyorsunuz? Açlık greviyle ya da ona bile gerek olmadan bozulmuş sağlıkları nedeniyle her an ortaya çıkabilecek “neyi” bekliyorsunuz?

Talepler belli. Çözün bu sorunu. Hatırlatıyoruz/uyarıyoruz: İşçilerin sağlıkları iyi değil.

Sendikaya, işçilere de sesleniyoruz: Karda kışta, soğukta yağmurda olmasını geçtik, “normal koşullarda bile” bir gün değil, üç gün değil. 60 gündür sokakta olmak, dile kolay. Bir de açlık grevi.

Açlık grevi denilince bizim sözümüz, tavrımız net. Tartışmayız bile.

Ankara’nın göbeğinde olmanız, sağlıkçıların çevrenizde olması hiçbir şeyin güvencesi değildir, olamaz.

Değerlendirin diyoruz.

Tekrar söylüyoruz: İşçilerin sağlıkları iyi değil!

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ                                                                                         TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ