Klinik şefi, şef yardımcısı ve başasistan kadroları hakkında...

altTTB Merkez Konseyi, klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadroları ile ilgili olarak son yayımlanan yönetmelik ve açıklanan kadrolar üzerine, Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’ne bir yazı gönderdi.

 

            
T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI
SAĞLIK EĞİTİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

ANKARA,

Bakanlığınız tarafından, 1 Aralık 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Sağlık Bakanlığı Eğitim Ve Araştırma Hastanelerinde Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı Ve Başasistan Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Sınavlara İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte, değişiklik yapan bir Yönetmelik 19 Ocak 2010 tarihinde yayımlanmıştır.  Değişiklik yapan Yönetmeliğin 3. maddesi ile Yönetmeliğin 12. maddesine 2. fıkra eklenmiştir.  Bu fıkra ile “Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinde belirtilen birinci ve ikinci bölgelere atanan eğitim personeli… ihtiyaç duyulan dallarda daha alt bölgelerdeki eğitim ve araştırma hastanelerinde, sınav puanı en düşük olandan başlayarak bir yıl süreyle görevlendirilir” şeklinde yeni bir düzenleme yapılmıştır.

Yapılan değişiklikten sonra 21 Ocak 2010 tarihinde, klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadroları için sınav yapılacağı ilan edilmiştir.

26 Ocak 2010 tarihinde ise ilan edilen sınava gireceklerin başvurabileceği toplam 14 ilde 56 Eğitim ve Araştırma Hastanesi için 156 Klinik Şefi, 254 Şef Yardımcısı, 717 Başasistan kadrosu ilan edilmiştir.

Bilindiği üzere yaklaşık olarak 10 yıldır bu kadrolar için sınav açılmadan, kadrolar Bakanlığınız tarafından atama yolu ile doldurulmaktadır. 2008 ve 2009 yılında toplam üç dönemde 546 Klinik şef ve şef yardımcısı kadrosu ilan edilerek sınavsız atama yapılmıştır. Ayrıca bu atamalara ilave olarak ilan edilmediği için tam sayısı bilinmemekle birlikte bazı üniversitelerden görevlendirme yolu ile çok sayıda klinik şefi atanmıştır.

Hekimlerden Odalarımıza ve Birliğimize çok sayıda başvuru gelmektedir. Bu başvurularda özellikle;

  • Başvuru süresinin çok kısa olduğu,
  • Başvuru yapmayı düşünen pek çok adayın, başvuru anında eklenmesi gereken yabancı dil başarı belgelerini 21 Mart 2010’da yapılacak Üniversitelerarası Dil Sınavına (ÜDS) girerek edinebilecekleri,
  • Ayrıca Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan toplam 44 Eğitim Araştırma Hastanesinde 41 adet boş şef kadrosunun ilan edildiği, oysa daha çok boş kadro olduğunun bilindiği, boş olduğu bilinen kimi kadroların ilan edilmediği,
  • Merkezi Sınavın ÖSYM tarafından yapılacağının ilan edilmediği, bu durumda sınavın kim tarafından nasıl bir yöntem ve hazırlıkla yapılacağının belirsiz olduğu ve açıklanması gerektiği,
  • Bir ve ikinci bölgede ilan edilen kadrolara atanacak kişilerin, daha alt bölgelerde ilan edilen boş kadroların dolmaması üzerine bir yıl süre ile istekleri dışında görevlendirilecek olmalarının defalarca zorunlu hizmet yapan hekimler olarak kabul edilemez olduğu belirtilmektedir.

Öncelikle, yapılacak sınavda kadroların boş kalmaması ve 21 Mart 2010 tarihinde yapılacak ÜDS sınavına katılarak başarılı olacakların 04.04.2010 tarihinde yapılacak olan yazılı mesleki bilim sınavına girebilmesinin sağlanması, bunun için başvuru süresinin ve sınavın ÜDS sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihi de kapsayacak bir biçimde daha ileri bir tarihe ertelenmesi veya her halükarda sınava girmeleri ancak yabancı dil başarı belgesi olanların sonuçlarının geçerli kabul edilmesinin yapılacak bir açıklama/düzenleme ile sağlanması,

Merkezi yazılı sınavın ÖSYM tarafından yapılmasının sağlanması ve bu durumun açıklanması,

Başta Ankara, İzmir ve İstanbul olmak üzere bütün eğitim araştırma hastanelerinde kaç adet eğitim kadrosu bulunduğunun (klinik şef, şef yardımcısı ve başasistan olmak üzere ayrı ayrı) ve bunlardan hangilerinin dolu ve boş olduğunun ve bütün boş kadroların ilan edilip edilmediği hakkında bilgi verilmesi, boş olan ve ilan edilmeyen kadroların ilan edilen kadrolara dahil edilmesini (bu talebin aynı zamanda meslektaşlarımızın bilgi edinme kanunu çerçevesinde hakları olduğu düşüncesiyle acilen bildirilmesini),

Boş kadrolara atanacak eğitim personelinin isteği dışında zorunlu olarak bir yıl süre ile başka hastanelerde görevlendirilmesine ilişkin düzenlemenin ise bu güne kadar zorunlu hizmetin yarattığı olumsuz sonuçlar ile hekimlere getirilen ölçüsüz yükümlülükleri daha da ağırlaştırması dikkate alınarak ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.

Türk Tabipleri Birliği olarak nitelikli bir eğitim ortamı ve nitelikle sağlık hizmeti ve tıpta uzmanlık eğitimi için, eşit, adil, objektif bir atama yönteminin hayata geçmesi için uzun yıllardır çaba gösteriyoruz.

Önümüzdeki dönemde, sınav yöntemine ilişkin yukarıda değindiğimiz ve daha önce ilettiğimiz önerilerimiz dikkate alınarak hekimler ve sağlık ortamı adına hep birlikte sahip çıkabileceğimiz adımların atılması beklentimizi bilgilerinize sunarız.