Takım Doktorluğu Kursu programı açıklandı

altTakım Doktorluğu Kursu, spor takımlarında çalışan veya çalışacak pratisyen ya da uzman hekimlerin en fazla gereksinim duydukları konular hedef alınarak 2 aşamalı (Temel ve İleri Düzey Program) olarak planlanmıştır.  Belgelendirme programı Uluslararası Spor Hekimliği Federasyonu (FIMS) onayı ve katılımı ile Türkiye Spor Hekimleri Derneği’nin sekretaryasında ilgili kurumlarla işbirliği şeklinde uygulanacaktır.

Bu kursu düzenleyen kuruluşlar: Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Spor Hekimleri Derneği, Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu ile Türkiye Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği’dir.

Destek veren kuruluşlar: Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’dür. 

Takım Doktorluğu Temel Kursu içeriği “Uluslararası Spor Hekimliği Federasyonu"nun (FIMS) Takım Doktorluğu (Team Physician Course)” 40 saatlik programı temel alınarak oluşturulmuştur. 

Kurs 3 – 7 Şubat günleri arasında hergün 10:00 ile 18:00 saatleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binasında düzenlenecektir.  

7 Şubat 2010 Pazar günü 10:00 ile 11:30 saatleri arasında ilk 4 gün içinde aktarılan konulardan çoktan seçmeli bir sınav yapılacaktır. Bu sınavda 100 toplam puan üzerinden 60 puan alan katılımcılar belli süre geçerliliği olan TAKIM DOKTORLUĞU BAŞLANGIÇ BELGESİ’ne sahip olabileceklerdir. Süre bitiminde meslektaşlarımız benzer şekilde Temel veya İleri Düzey kursu takip ederek belgelerini yenileyebileceklerdir. 

Kurstaki konular Sporcu Sağlığı ve Takım Doktorluğu konularında deneyimli Spor Hekimliği, Ortopedi ve Travmatoloji, Fizyoloji gibi değişik alanların uzmanları ve Öğretim Üyeleri tarafından aktarılacaktır. 

Sağlık Bakanlığı Sertifika Programları ile ilgili bir yönetmelik hazırlığı yapmaktadır, henüz bu yönetmelik yürürlüğe girmemiştir. 

Sağlık Bakanlığı Sertifika Yönetmeliği yayınlandıktan sonra bu kursun geçerliliği açısından gerekli ön başvuru yapılmıştır. 

Bu kursa katılan hekimlerin katılım belgeleri ya da sertifikalarının Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu tarafından kabul edilebilmesi ile ilgili gerekli görüşmeler de tamamlanmıştır. 

Spor Kulüplerinde yalnızca "Takım Doktorluğu Sertifikasına" sahip olan hekimlerin istihdam edilmesi ile ilgili henüz herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Ancak ilgili kurumlarla takım doktorluğunun işyeri hekimliği şeklinde bir uygulama olması için gerekli yasal düzenlemeler konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Henüz sayıca yeterli olmayan takım doktorlarının artması durumunda anılan yasal düzenlemenin yapılması çok daha gerçekçi olacaktır. 

"Takım Doktorluğu Temel Kursu”nun düzenlenmesindeki birincil amaç “Takım Doktorluğu” konusunda hekimlerimizin bilgi birikimini artırmak ve takımlarda söz sahibi olan yöneticilerin farkındalığını sağlamaktır. 

Bu kursa katılıp açılacak sınavlarda başarılı olan hekimlerin Sporcu Sağlığı konusunda daha detaylı bilgilerin verildiği Gelişim Kurslarına da gereksinimleri olacaktır. Türkiye"nin değişik illerinden gelen taleplere göre birkaç Temel Kurs yaptıktan sonar spor dallarına özgü ihtiyaçların ele alındığı Gelişim Kurslarının yapılması planlanmaktadır. Bu kurslara katılıp açılacak sınavlarda başarılı olan hekimlere İLERİ DÜZEY TAKIM DOKTORLUĞU BELGESİ verilecektir. 

Takım ve Kulüp doktorluğu projesinin hayata geçirilmesi ülkemizde sporcuya verilen değerin artmasının da önemli göstergelerinden biri olacaktır.

Program için...