Teşekkürler...

 
alt  Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının "tam gün" yasa tasarısına karşı "tüm gün işi gücü bırakma" eylemine katılarak, mesleğine sahip çıkan binlerce hekime, sağlık çalışanına ve hastanelere gelmeyen ya da gelip destek veren milyonlarca yurttaşımıza teşekkür ediyoruz.

20.01.2010
 
HEKİMLERİN VE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ “TAM GÜN İŞİ GÜCÜ BIRAKMA” EYLEMİNE KATILARAK;
 Mesleğine sahip çıkan binlerce hekime, sağlık çalışanına ve hastanelere gelmeyen ya da gelip desteklerini ifade eden milyonlarca yurttaşımıza teşekkür ediyoruz.

19 Ocak 2010 “Tam Gün” EYLEM DEĞERLENDİRMESİ

TTB bilindiği gibi 16 Ocak tarihinde gerçekleri anlatmak için işi gücü bırakma çağrısı yapmıştır. Sağlık alanında örgütlü sendika ve derneklerden oluşan 11 örgütle birlikte yapılan bu çağrı ile halktan destek beklendiği dile getirilmiş ve acil hastalar ile belirli yaş grupları ve özellikli hastalar dışında hastanelere/sağlık kuruluşlarına gelmemeleri istenmiştir.

Çok kısa bir zaman dilimi içerisinde yapılan bu çağrı

—hükümetin bize/sağlık çalışanlarına başka hiçbir seçenek bırakmaması,

—uyarı ve taleplerimize kulaklarını tıkaması,

—üstüne üstlük gerçekle hiç alakası olmayan, bütünüyle aldatmaca içeren ve  hepimizi rencide edip zan altında bırakan açıklamalar yaparak halkı hekimlere/sağlık çalışanlarına karşı kışkırtması nedeniyle gündeme gelmiştir.   

Eyleme ilişkin değerlendirmemiz aşağıdadır:
  1. Bütün kışkırtmalara rağmen halkımız, hastalarımız çağrımıza kulak vermiş ve bize desteklerini sunarak hastanelere/sağlık kuruluşlarına gelmemişlerdir. Duyarlılıkları, destekleri için teşekkür ediyoruz.
  2. Bu destek aynı zamanda sıklıkla dile getirdiğimiz hükümetin izlediği sağlık politikalarına, katkı-katılım paylarına, vatandaşı parasına göre sınıflara ayıran uygulamalara, işin özü paracı sağlık programına, sağlıkta dönüşüme de bir tepki olmuştur.
  3. Hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanları da bu çağrıyı sevinçle karşılamışlardır. Başbakan’ın ve Sağlık Bakanı’nın açıklamaları öfkeye yol açmış, deyim yerindeyse örgütleri de bu kararı almada yönlendirmiştir.       
  4. Tahmin edilen ne yazık ki olmuş, Sağlık Bakanı çalışanları tehdit etmiş, yazılı ve sözlü baskı uygulanmıştır.
  5. TTB merkezine illerden gelen bilgiler hekimlerin ezici bir çoğunlukla bu çağrıyı, eylemin kendisini/yöntemini, talepleri ve karşı çıkılan noktaları gönülden destekledikleri yönündedir.
  6. Hastane/sağlık kuruluşlarının toplam poliklinik sayılarına bakıldığında (Sağlık Bakanlığı açıklarsa) durum -gözlemlerin yanı sıra- açıkça görülecektir. Gelen ve bakılan hastaların yukarıda tanımlanan gruplarda olduğu ortadadır.
  7. Türkiye ölçeğinde yapılan basın açıklamalarına aktif olarak katılan hekim sayısı bile Sayın Bakan’ın söylediği rakamları geçersiz kılmaktadır. Kaldı ki; Sayın Bakan"ın ve Başbakan"ın bu yasa üzerinden gündeme gelen maaş rakamları konusunda hiçbir biçimde gerçekleri yansıtmayan demeçleri, “rakamlar” konusunda ki inandırıcılıklarını ortadan kaldırmış durumdadır.
  8. TTB olarak katılan bütün hekimlere, beraber çalışarak hep birlikte sağlık hizmeti ürettiğimiz ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
  9. Bu süreç boyunca taleplerimizin kamuoyuna doğrudan bizim ağzımızdan, çarpıtma ya da herhangi bir yanlış anlamaya olanak vermeden aktaran bütün basın mensubu/ muhabirlere, köşe yazarlarına, basın kuruluşlarına teşekkür ediyoruz.. 

Sonuçlara dair:

1.    Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın bir parçası olarak mevcut yasaya yapılan itirazların sadece hekimlerle/sağlıkçılarla sınırlı olmadığı, halkın da desteklediği netleşmiştir.

2.    Yetkililerin katılımın ne olduğuna dair yorum ya da gerçekleri çarpıtan açıklamalarla vakit harcaması anlamsızlaşmıştır.

3.    TTB’nin bu etkinlikten beklentisi çağrıya destek bularak konunun kamuoyu gündemine taşınması ve gerçekleri anlatma olanağının birebir ve basın aracılığıyla sağlanması olup bu başarılmış, eylem hedefine ulaşmıştır.

4.    Sayın Bakan katılımın %1 olduğunu dile getirmektedir. TTB bunu kabul ederek şunu söylemektedir: "%1 katılımla bu tablo ortaya çıkmışsa yarın %2 katılım olursa Bakanlık ne yapacağını düşünmelidir."

5.    Bize şu ana kadar ulaşan bilgilerden, hiçbir istenmeyen olayın gerçekleşmediği anlaşılmakta olup, bu da eylemin bir diğer başarısı olmuştur.

6.    Artık bu yasa TBMM’den geçirilirse halka ve sağlık çalışanlarına rağmen olacaktır.

7.    Biz hala TBMM’nin, hükümetin bu durumu değerlendirebileceğini,  “mevcut Tam Gün” yasa tasarısını geri çekebileceğini düşünüyoruz.

8.    TTB gerek kendi başına gerek sağlık alanındaki diğer örgütlerle birlikte sürekli, ısrarlı bir mücadele yürütmektedir. Bu mücadele sağlık hakkı temelinde eşit, ücretsiz, nitelikli bir sağlık hizmeti sunumu talebiyle özlük haklarımız, iş güvencemiz, mesleki bağımsızlığımız ve meslek onurumuza dair sorumlulukla sürdürülmektedir. Dün olduğu gibi yarın da bu çabalarımız devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ