İşi gücü bıraktık!

altTürk Tabipleri Birliği ve 11 sağlık meslek örgütü tarafından düzenlenen “Tam gün’e karşı tüm gün işimizi gücümüzü bırakıyoruz” eylemi, bugün (19 Ocak 2010) tüm Türkiye’de tabip odalarının öncülüğünde geniş katılım ve vatandaş desteği ile gerçekleşti.

TBMM’deki görüşmelerine bugün devam edilecek olan “tam gün” yasa tasarısına karşı yürütülen etkinlikler kapsamında, tüm Türkiye çapında hastanelerde iş bırakıldı, basın açıklamaları ve yürüyüşler yapıldı. Duyurusu basın yoluyla daha önceden yapılan eyleme vatandaşlar da sağlık kurumlarına gelmeyerek destek verdi. Pek çok hastane, bugün boş görüntülere sahne oldu.

Ankara’daki etkinlikler ilk olarak saat 09.30’da İbni Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı ile başladı. Ardından, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçen hekimler ve sağlık çalışanları, saat 11.30’dan itibaren de burada toplanmaya başladılar. Burada yapılan basın açıklamalarının ardından, Sağlık Bakanlığı önündeki Abdi İpekçi Parkı’na yürüyüşe geçildi.

Sağlık çalışanlarına, Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi önünde 36 gündür eylemde olan TEKEL işçileri de destek verdiler.

19.01.2010

BASIN AÇIKLAMASI

“TAM GÜN” DAYATMASINA KARŞI
BUGÜN TÜM GÜN İŞİMİZİ GÜCÜMÜZÜ BIRAKTIK

Değerli meslektaşlarımız, Değerli sağlık çalışanları, Değerli basın mensupları ve Değerli vatandaşlarımız,

Bugün mecliste görüşülmesine devam edilecek olan “Tam gün” yasa tasarısı;

• Sağlık çalışanlarının ücretlerinde kalıcı ve emekliliğe yansıyan bir düzenleme içermemekte,
  • Sağlık çalışanlarını geçinebilmek için 7 gün 24 saat çalışmaya zorlayarak hasta güvenliğini tehlikeye atmakta,
  • Hekimleri “daha fazla muayene, daha fazla tetkik, daha fazla ameliyat” yapmaya yönlendirmekte,
  • Üniversitelerde ve eğitim hastanelerinde eğitimin kalitesini daha da düşürmekte,
  • Getirdiği mesleki sorumluluk sigortasıyla yerli-yabancı özel sigorta şirketlerine yeni bir kazanç kapısı açmakta,
  • Radyasyonla çalışan sağlık mensuplarının haftalık mesai sürelerini 25 saatten 35 saate çıkartmakta

Kısacası; ne sağlık çalışanları, ne de hastalar için hiçbir olumlu düzenleme içermemektedir.

Bizler biliyoruz ki;

• “Tam Gün” Tasarısı’nı da içeren Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın temel hedefi sağlığın ticarileştirilmesidir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nun fonlarıyla büyüyen özel hastane zincirleri daha şimdiden yabancı tekellere satılmaya başlanmıştır,
  • Hızla artan sağlık harcamalarını karşılamanın yolu vatandaşın cebi olarak görülmeye başlanmıştır,
  • Vatandaşlar, sağlık hizmetlerine ulaşabilmek için her geçen gün daha fazla para ödemek zorunda bırakılmıştır,
  • Özel hastaneler yıldızlandırılmış; vatandaşlar bizzat devlet tarafından ödeme güçlerine göre sınıflara ayrılmıştır,
  • Sağlık Bakanlığı iş güvenceli istihdam yerine yüz binin üzerindeki taşeron çalışan istihdamıyla Taşeron Bakanlığı’na dönüşmüş durumdadır,
  • Devlet Hastaneleri’nin özelleştirilmesini hedefleyen bir diğer Yasa Tasarısı da Meclis’in gündemindedir.

Bizler mevcut “Tam Gün” Tasarısı’na başından itibaren karşı çıktık. Karşı çıkmakla yetinmedik; kendi alternatif talep ve önerilerimizi yetkililere defalarca ilettik.

Bu yasayı destekleyen sağlık çalışanlarını temsil eden herhangi bir örgüt olmamasına rağmen siyasi iktidar sağlık çalışanlarının sesine kulak vermek yerine kendi programını okumaya devam etti. Sağlık Bakanı, halkı-hastaları hekimlere-sağlık çalışanlarına karşı kışkırtan bir tavır izledi, hekim ücretleriyle ilgili kamuoyuna hiç bir şekilde gerçeği yansıtmayan rakamlar verdi.

Bir kez daha tekrarlıyoruz, sağlık çalışanları olarak bizler:

Sağlıkta dönüşüm programının mağduru olmak istemiyoruz.

4/a, 4/b, 4/c, 4924, sözleşmeli, taşeron gibi statülerde adaletsiz ve güvencesiz ücret ile çalışmak istemiyoruz,

Emekliliğe dahi yansımayan, iş barışımızı tehdit eden döner sermaye uygulamasına mahkum edilmek istemiyoruz.

Bugün “Ücretimiz, İş Güvencemiz, Meslek Onurumuz, Sağlık Hakkı” için yaptığımız eylemle;

• Mevcut Tasarı’nın acilen geri çekilmesini,
  • Bütün sağlık çalışanları için iş güvencesi, genel bütçeden güvenceli, iyileştirilmiş maaş, sağlıklı ve güvenlikli çalışma ortamı,
  • Sağlıkçının hakkını koruyan, meslek örgütüme, sendikama, derneğime dil ve el uzatmayan bir sağlık bakanı isteğimizi tekrar ifade ediyoruz.

Eylemimiz hiçbir şekilde halkımıza, hastalarımıza karşı değildir. Sağlık ocaklarında 2 TL, devlet hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde hem 15 TL hem de üstüne “ilave ücret” ödemek zorunda kalanlar başta olmak üzere uygulanan sağlık politikalarından zarar gören, mağdur olan bütün vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Tabip odalarının etkinliklerinden...