TTB'den, basın açıklaması yaptığı için soruşturma açılan öğretim üyesine destek

altTürk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, “üniversite yerleşkesinde yöneticilerden izin almaksızın tam gün yasa tasarısı ile ilgili basın açıklaması yaptığı” gerekçesiyle Bolu-Düzce Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu hakkında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nce soruşturma başlatılmasına tepki gösterdi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Elif Kırteke ile Dr. Ali Çerkezoğlu, Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu’na destek vermek üzere 24 Aralık 2009 günü Düzce’ye giderek,  burada çeşitli temaslarda bulundular. Bolu-Düzce Tabip Odası Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla, konuyla ilgili olarak Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce Valisi Bülent Kılınç ve Düzce İl Sağlık Müdürü Ersin Şimşek ile görüşmelerde bulunan TTB Merkez Konseyi temsilcileri, ardından bir de basın toplantısı düzenlediler.

Basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Düzce Üniversitesi’ndeki antidemokratik uygulamaları yakından takip ettiklerini söyledi. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu’nun TTB temsilcisi olarak mesleki sorunları gündeme getiren bir basın açıklaması yaptığı için, Üniversite Disiplin Yönetmeliği’ne dayanarak cezalandırılması istemiyle hakkında soruşturma açıldığını belirten Gürsoy, “Bu basit bir olay değildir. Kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olan TTB’nin seçilmiş temsilcilerinin,  ülkenin sağlık sorunları ya da mesleki sorunlarla ilgili olarak açıklama yapacakları zaman idareden izin almaları gerekmez. Bu faaliyetlerde bulunmak meslek örgütlerinin sadece hakları değil aynı zamanda görevleridir. Özellikle öğretim üyelerinin demokrasi ve fikir özgürlüğü konusunda en geniş haklara sahip olması gereken üniversitelerde bu tür uygulamalara başvurulması kaygı vericidir” diye konuştu.

Gürsoy, soruşturmaya ilişkin kaygılarını ve  rahatsızlıklarını Rektör Şerifoğlu’na ilettiklerini belirterek, her yönüyle  konunun takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

Bolu-Düzce ve Kocaeli Tabip Odaları’ndan çok sayıda hekimin yanı sıra, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerin yerel temsilcileri de destek amacıyla basın toplantısına katıldılar.