TTB Merkez Konseyi uyardı: Yanıltıcı, demagojik açıklamalarla hekimleri susturamazsınız

altHükümetin “Tam Gün” adını verdiği tasarının TBMM Sağlık Komisyonu’ndan geçmesinin ardından TTB Merkez Konseyi’nce 3 Temmuz 2009 günü İstanbul Tabip Odası’nda kamuoyunu bilgilendirmeye dönük bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın toplantısında tasarıda gelinen son nokta, önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek etkinlikler kamuoyuyla paylaşıldı.

Basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy “Hükümetin Tam Gün adı altında gündeme getirdiği tasarı başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının özlük haklarını, çalışma koşullarını, sağlık hizmetlerinin niteliğini belirleyecek, genel sağlık ortamını etkileyecek bir uygulamadır. Ancak bu denli ciddi bir konu ne yazık ki Sağlık Bakanlığı’nca gerçeği yansıtmayan beyanlarla kamuoyuna sunulmaktadır. Kamuoyuna yapılan ve hekimlerin 14-15 bin lira maaş alacağı vb. yanıltıcı açıklamalar hekimleri susturmak ve göz boyamak amaçlıdır. Türk Tabipleri Birliği olarak bu yanıltıcı propagandaya karşı öncelikle hekimler olmak üzere kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu taşıyoruz. Yine bu yasa tasarısı performansa dayalı bir sistemi dayatmakta, bu da vatandaşın cebinden çıkacak paraya dayalı bir sistemi beraberinde getirmektedir. Bu tasarıyla üniversite hastaneleri de performans çarkına mahkum edilmeye çalışılıyor, tıp fakültelerinde eğitim ve araştırma faaliyetleri baltalanıyor.Yaz süreci bilgilendirme amaçlı toplantı ve etkinliklerle yaşanacak, sonbaharda yine hekimlere ve vatandaşlara olan sorumluluğumuzun bir gereği olarak görev etkinlikleri gerçekleştirilecektir,” dedi.

Basın açıklamasını okuyan TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu ise yaptığı konuşmada “Sağlık ciddi bir alan, hekimlik ciddi bir meslektir. Hükümeti de aynı oranda ciddi davranmaya çağırıyoruz. Sağlık alanında gerçekleştirilecek düzenlemeler, uygulamalar hekimler dikkate alınmadan yapılamaz. Sorun muayenehaneler kapansın mı kapanmasın mı ikilemiyle değerlendirilemeyecek denli büyüktür. Sorun hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının özlük haklarını, çalışma koşullarını, sağlık hizmetlerinin niteliğini kapsayan bir sorundur. Hükümet demagojik, karmaşık, belirsiz tasarılar çıkartma geleneğini ne yazık ki Tam Gün tasarısında da sürdürmektedir. Oysa Sağlık Bakanlığı’nın demagojik açıklamalarını bizzat kendi tasarıları çürütmektedir” dedi.

TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Feride Aksu Tanık ise, yapılmaya çalışılanın hekim emeğini ucuzlatma çabası olduğunu, tıp fakültelerinde kontenjan artışıyla hekim sayısının artırılacağını, hekim işsizliğinin oluştuğu bir ortamda hekimlerin daha ucuza çalıştırılacağını vurguladı. “Dünya Ticaret Örgütü’yle yapılan anlaşmanın bir gereği olarak bütün hizmet sektöründe olduğu gibi sağlık hizmetleri de piyasalaştırılmaya çalışılıyor” diyen Tanık yaptığı konuşmada, Performansa Dayalı Tam Gün, Kamu Hastane Birlikleri, kontenjan artışları vb. adımların bir bütünün parçaları olduğunu, bu yanıyla konunun vatandaşa da olumsuz yansıyacağını, sağlık hakkının kısıtlanacağını belirtti.

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu ise kamuda yapılacak düzenlemelerin, özelde çalışan hekimleri de, diğer sağlık çalışanlarını da etkileyecek bir kriter oluşturacağına, bu yanıyla konunun Bakanlığın iddia ettiği gibi sınırlı bir hekim kitlesinin değil tüm sağlık çalışanlarının sorunu olduğuna dikkat çekti.

Basın açıklaması için tıklayınız.